GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:97
Tarih:09.05.2018

CHP GRUBU ADINA SELİN SAYEK BÖKE (İzmir) - Teşekkür ediyorum.

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Dışarıda neler olup bittiğinin farkında mısınız, bilmiyorum ama biraz farkındalık yaratma ihtiyacı olduğu aşikâr. Bugün 1.604 lira asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar var Türkiye'de ve açlık sınırı 1.680 lira. Daha yeni açıklanan veriler 14,4 milyon kişinin yoksulluktan dolayı genel sağlık sigortası primini ödeyemediğini ortaya koyuyor. Aynı tablo içerisinde ciddi bir gelirsizlik, yoksulluk herkesi sarmış durumda; hep beraber yoksullaşıyoruz. 2014'te 12.112 dolarken kişi başına millî gelirimiz bugün 10.597 dolar; hep birlikte fakirleşiyoruz. Bu rakamlar çok açık biçimde kendini Türk lirasının değerinde yansıtıyor.

20 Temmuz 2016'da yaşanan sivil OHAL darbesinden bugüne Türk lirasının değer kaybına baktığınızda sorunun sonucunu çok açık görüyorsunuz: OHAL Türkiye'yi yoksullaştırıyor. OHAL'de ısrar eden anlayış ve bu siyaseti perçinlemek isteyen anlayış milyonları fakirleştiriyor. Çok açık bir OHAL devalüasyonu yaşandı bu ülkede. OHAL ilan edildiğinde 3,02'yken döviz, bugün 4,30'a ulaşmış durumda. Türk lirası yüzde 43 değer kaybetmiş OHAL yüzünden. Her değer kaybı vatandaşımıza gelir kaybı olarak yansıyor. Sadece bu yıl Türk lirasının değer kaybından dolayı bu ülkede 208 milyar liralık zarar yazmış şirketler ve bu zarar, bırakın emekliye çift maaş ikramiyeyi, bütün asgari ücretlileri rahatlatacak kadar kaynağın OHAL'le heba edildiğini çok somut bir biçimde ortaya koyuyor.

O zaman, reçeteyi söyleyelim çünkü biz bu uyarıyı önceden yapmıştık. Daha Kasım 2016'da demiştim ki: OHAL kalkmazsa dolar 4 de olur, 4'ü de aşar. Belli ki ne olacağını görenlerimiz var. O zaman reçeteyi de size söyleyeyim: Ülke, varlık barışlarıyla değil, toplumsal barışla kalkınır. Ülke, Merkez Bankasındaki sınırlı ve azalan rezervi har vurup harman savurarak değil, OHAL'i kaldırarak kalkınır. Ülke, seçimden seçime emekliyi hatırlayan bir propagandayla değil, emeklinin ve emekçinin çalışırken hak ettiği ücreti alacağı bir düzenle kalkınır. Ülke, yüzde 1 rantçı sınıfları, yüzde 99 uğruna sadece onları gören bir anlayışla, varlık fonuyla cumhuriyeti lağveden bir anlayışla değil, toplumu kapsayan bir anlayışla kalkınır. Ülke, saraylardan verilecek fermanla paranın değer kazanmasıyla değil, halkın hep beraber "Tamam." feryadıyla kalkınır, artık "Tamam." diyoruz. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.