| Konu: | Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 75 |
| Tarih: | 21.03.2018 |
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Değerli Başkanım, şahsınızda Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Başlarken ben de bayramınızı kutluyorum. Nevruz bize ait, bizi ifade eden bir bayram; tazelenme, yeniden yeşerme günü; birliğimize, huzurumuza vesile olsun diyorum.
Görüşmekte olduğumuz kanun tasarısının dördüncü bölümü üzerine söz almış bulunuyorum. Bölüm 19 maddeden müteşekkil. Vasatı çok daha yaşanılabilir kılma adına çok sayıda maddenin yer aldığı bu bölüm hakikaten hayati önemi haiz kavramları önümüze koyuyor. Bunlardan bir tanesi enerji performansı mefhumu. Buna göre, enerji performans sözleşmeleri proje sonrası enerji tasarrufunu garanti etmek durumunda kalacak. Dahası, söz konusu sözleşmelerde yapılan harcamaların ileride yapılacak tasarruflarla ödenmesini sağlayacak bir düzenleme getiriyor. Yine, her alanda verimliliği esas alan ak tarzın bir başka yansıması daha var: Kamu kurumlarının -tasarruf sağlayabilmek için- enerji performans sözleşmesi yapabilmesine de imkân tanınıyor. Bunlar fevkalade mühim gelişmeler.
Yine, yayın dünyasına dönük olmazsa olmaz bir hakikat, bir kayıt var. Demin arkadaşlarımdan birkaçı eleştiri mevzusu yaptılar. Oysa, bununla bütün bir toplum rahat bir nefes alacak. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun yetki sahasında ihmal edilmiş bir boşluğun izale edilmesi. Bunu Plan ve Bütçe Komisyonunda ayrıntısıyla konuştuk, orada bir ikna atmosferi de çıktı ama buraya gelince sanki bütünüyle bunlar konuşulmamış, orada tartışılmamış gibi yeniden aynı mevzular ısıtıldı burada; oysa hiç öyle değil. Hakikat şu: Konvansiyonel yayın yaklaşımına dönük yaptırımlar ve takip şartları bundan böyle internet yayınları için de geçerli olacak. Artık yaptırıma muhatap olan hâlleri arkadan dolaşarak aşma yaklaşımı yaşanmayacak.
Düşünebiliyor musunuz kayıt altına alınan normal yayın akışına konulmayan ve toplumsal yapımızı berhava edecek programlar internet kanalıyla topluma enjekte ediliyor. Hâlden haberi olmayan vatandaş da haklı olarak "Buna nasıl izin verilir?" şeklinde bir serzenişte bulunuyor. Oysa, bu hâl, kelimenin tam anlamıyla, aldatarak yol almayı ifade ediyor. Buna artık fırsat verilmeyecek. İnternetten yayın yapmak isteyen bundan böyle RTÜK'ten yayın lisansı almak zorunda kalacak. Bu durumda da aklına gelen, aklına esen istediği gibi yayın kurallarını ihlal edici pozisyon alamayacak.
Değerli arkadaşlarım, hepimizin kabul edeceği bir hakikat var. Artık evlatlarımıza anadan, babadan, öğretmenlerden çok daha tesirli bakıcı durumuna gelen ekranlardır, akıllı telefonlardır, internettir. Öyleyse, bu bölümde kayıt altına alınan 84'üncü madde çok ama çok önemlidir, öneminden ziyade çok değerlidir.
EMİN HALUK AYHAN (Denizli) - Bu bölümde 80'inci maddede bir önerge verdim, o da önemli.
İBRAHİM AYDEMİR (Devamla) - Müteaddit defalar bizim de serzenişimize konu olan hâller inşallah yok mesabesine inecek. Kumandalar, tuşlar bilinçsiz ellerde olsa dahi artık bir ahlak imha timine dönüşmeyecek. Hep söyledik, söylüyoruz, söyleyeceğiz ki bizi biz yapan değerlerin altına dinamit koymaya kimsenin hakkı olmamalıdır. Geleneklerimizi hiçe sayan, millî terbiye ve edep yaklaşımlarını göz ardı eden programlar için ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır, uygulanacaktır.
Bu bölümde yer alan bir başka hususi hâli son olarak not düşüp kapatayım: 16 yaşından büyük araçlara dönük tadilat maddesi. Toplumda büyük bir beklenti vardı, bu nevi araçların hurdaya çıkarılması hâlinde yeni araç alırken ödenen ÖTV'deki indirim miktarı 10 bin lira civarında olacak bundan böyle ve bunu Ekonomi Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı birlikte çalışarak halledecekler.
Her vesile not düşüyoruz ki bize, yani ak siyaset yaklaşımına rotayı millet çizer.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İBRAHİM AYDEMİR (Devamla) - Yaptığımız her tür değişiklik, yenileme girişimi ve buradan aldığımız işaretlerle yapılıyor. İnşallah bu düzenlemeler milletimizin çok daha ferahfeza bir zeminde yaşamasına vesile olacaktır.
Saygıyla yüce heyetinizi selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Aydemir.