| Konu: | Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 72 |
| Tarih: | 15.03.2018 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Evet, yani burada İç Tüzük gereğince aslında milletvekillerinin aralıksız takip etmesi gereken bir yasama faaliyeti yürütüyoruz ama maalesef karar yeter sayısı bulunamadığı için her seferinde hem zaman kaybı hem de emek kaybı yaşıyoruz.
Dün burada çok da doğru bulmadığımız, gerçekten talihsiz tartışmalar yaşandı. Meclisin yönetimine dair şüphesiz hepimiz belirli bir belgeyle, bir İç Tüzük'le bağlıyız ve bu İç Tüzük'e uyma konusunda aynı zamanda teamüllerin olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Bu teamüller, yeri geldiğinde birilerinin lehine, bir grubun lehine, yeri geldiğinde başka bir grubun lehine uygulanamaz; teamüller, yasalar, tüzükler ve yönetmelikler yani yasal olarak kabul edebileceğimiz her şey -ve sözlü teamüller aynı zamanda- bir konsensüs gerektirir. Ama -yani bunu şahsileştirmiyoruz asla- Meclis başkan vekili kim olursa olsun -gerek bizim partimizin başkan vekili, gerek iktidarın gerekse diğerlerinin olsun- bu konuda Anayasa ve Tüzük'e göre tarafsızlığını korumak zorundadır.
Hiç doğru bulmadığım bir tartışmanın içinde kendimi buldum ve sözüm gerçekten kesildi. Meclis başkan vekilleri burada bir partiyi temsil etmezler, vatandaş olarak da konuşmazlar. Vatandaş, bu koltuğa çıkıp oturamaz. Vatandaş olarak görüşlerimizi dışarıda söyleyebiliriz ama bir Meclis başkan vekili bize, Grup Başkan Vekili sıfatıyla bana, tabii ki partime "Lütfen Hükûmete güvenin. Lütfen medyaya güvenin. Lütfen devletinize güvenin. Lütfen bilgi kaynaklarınızı kontrol edin. Siz önce ölen askerlerin hesabını verin." şeklinde bir açıklama yapıyorsa açıkçası bu en büyük İç Tüzük ihlalidir.
BAŞKAN - Sayın Danış Beştaş, bir önerge üzerinde söz aldınız. 66'ncı maddeye göre sizi İç Tüzük'e uymaya ve konudan ayrılmamaya davet ediyorum. Bu, size ilk ihtarımdır.
Buyurun, devam edin.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Bu konuda biz basına olan güvenin hangi aşamada olduğunu biliyoruz. Biz, A Haber, CNN, NTV ya da CNN International izleme konusunda özgürlüğe sahibiz. Bilgi kaynaklarını herkes kendisine göre tayin eder. Biz farklı düşüncedeyiz ki farklı bir partide siyaset yapıyoruz. Eğer 4 parti, bütün memleket meselelerinde ve uluslararası meselelerde aynı kanaatte olsaydı zaten aynı parti çatısı altında biz siyaset yapmış olurduk. Bizim görüşlerimiz tabii ki iktidar partisiyle ayrı olabilir, ana muhalefetle de ayrı olabilir. Bu nedenle, biz Hükûmete güvenmek zorunda değiliz; biz her işleme, her karara imza atmak zorunda değiliz. Biz burada basın-yayın organları vasıtasıyla bilgi kaynaklarımızı da kendimize göre yürütmek zorunda kalırız.
BAŞKAN - Sayın Danış Beştaş, sözünüzü kesiyorum İç Tüzük 66'ncı maddeye göre. Burada İç Tüzük'e ve teamüllere göre hareket etmek zorundayız. Size ikinci davette bulunuyorum, lütfen konudan ayrılmayınız ve İç Tüzük'e uyunuz.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ben süremi dolduracağım Sayın Başkan.
BAŞKAN - İç Tüzük'e uygun davrandığım için bunları söylüyorum. İkinci davetimi lütfen dikkate alınız.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Biz burada barışı savunurken Meclis başkan vekilinin savaş yanlısı tutumunu kabul etmek zorunda değiliz. Biz uluslararası basın ve yayın organlarından beslenebiliriz. Eğer içerideki basın yayın organları tümüyle yalan üzerine bir politika ve tek partinin gündemini Türkiye'nin gündemi hâline getiriyorsa bizim görevimiz de halkın gündemini buraya taşımaktır. Bizim önümüze gelen torba kanunlarda görüşlerimizi hem komisyonda hem Genel Kurul aşamasında ayrıntılı bir şekilde veriyoruz hem de sayımızın bu kadar azalmasına rağmen bunu gerçekten azami düzeyde bir gayretle yapmaya çalışıyoruz ve biz bu Mecliste de dışarıda da herkese eşit uzaklıkta olan bir yönetim tasvip ediyoruz. Biz ne vatandaşlar arasında ne Meclis grupları arasında ne vekiller arasında bir ayrımın kesinlikle malzemesi olmayı, süjesi olmayı kabul etmiyoruz. İç Tüzük'e hep birlikte uyalım ama teamülleri ya da aleyhe uygulamaları sadece bir parti grubuna karşı uygulamaya kalkarsanız, biz de bunu kabul etmeyiz tabii ki.
Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)