GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: MHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:65
Tarih:28.02.2018

AK PARTİ GRUBU ADINA SALİM USLU (Çorum) - Sayın Başkan, çok teşekkür ederim.

Gazi Meclisin değerli üyeleri, sizleri de saygıyla selamlıyorum.

Sayın Baki Şimşek tarafından verilen bir araştırma önergesi var, onunla ilgili görüşlerimi kısaca arz etmek istiyorum.

Her şeyden önce bir düzeltmeyle başlayayım sözüme: Türkiye'de 11 milyon emekli yok, 12 milyon 221 bin emekli bulunuyor. Bunu belirtmek istiyorum.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - 1 milyonunun gelir düzeyi iyi diye almıyoruz, bozuk olanları söylüyoruz Sayın Başkan "11 milyon" diye.

SALİM USLU (Devamla) - Evet, olabilir.

Şimdi, ben bir düzeltme yapayım da kayıtlara geçtiği için...

Bunun dışında, değerli vekiller -geçmişi unutmayalım lütfen- banka kuyrukları tarihe gömülmüştür. Banka kuyrukları...

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Başkanım, bırak geçmişi, bugüne gel.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - ATM yoktu o zaman Başkan ya. Şimdi gidiyor, makineden alıyor parasını.

SALİM USLU (Devamla) - Neyse... "AKP" yoktu ama siz vardınız yani "AKP" zaten şimdi de yok, AK PARTİ var ama siz vardınız o zaman.

BARIŞ YARKADAŞ (İstanbul) - Eskiden en azından çekecek para vardı, şimdi o da yok Sayın Başkan.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Hayır "AKP" demiyorum, ATM yoktu, ATM. Şimdi ATM'den alıyor parasını, kuyruk olmaz zaten.

SALİM USLU (Devamla) - Neyse... ATM kuyruklarına girmiyorlar şimdi. Şimdi insanların evlerine götürülüyor ücretleri, evlerine teslim ediliyor.

MEHMET GÖKDAĞ (Gaziantep) - Sayın Başkanım, yetmiyor, onu söylüyor.

SALİM USLU (Devamla) - Bakın, sizin bundan da haberiniz yok, evlerine götürülüp evlerine teslim ediliyor.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Var, var, var, Salim Bey, var, yetmiyor.

SALİM USLU (Devamla) - Neyse... Bakınız, aylık...

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Maaşları ne kadar düştü, haberiniz var mı?

SALİM USLU (Devamla) - Ben bunu biliyorum.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Emekli bir hafta tatil yapabiliyor mu?

SALİM USLU (Devamla) - Eskiden vatandaşlar hacizlerle karşı karşıyaydı, şimdi muvafakat şartı getirildi.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Borçtan mı kurtuldu?

SALİM USLU (Devamla) - Geçici köy korucularına emeklilik hakkı getirildi. Vazife malullerinin anne babalarına şartsız aylık bağlanması imkânı getirildi. Ek ödeme ve eğitim-öğretim yardımının kapsamı genişletildi. Vazife malullerine ek ödeme eğitim-öğretim yardımı yapıldı. Vazife malullerine ikinci emeklilik hakkı verildi, aylıklarının artırılması sağlanmış oldu. Emeklilere tanınan haklardan...

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Salim Bey, asgari ücretin altında ne kadar emekli maaşı var?

SALİM USLU (Devamla) - Bakın, SSK, BAĞ-KUR emeklilerine yeni haklar verildi; bunların dışında, memur emeklilerine tanınan haklardan yararlanılması sağlanmış oldu. Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunanların emekli aylıklarından yüzde 15 kesinti yapılıyor idi sosyal güvenlik destek primi adına, bu da kaldırılmış oldu.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Kıyamet kopar onu yaptırana kadar size.

SALİM USLU (Devamla) - Bunun dışında, şüphesiz başka düzenlemeler de var. Başka düzenlemelerden bir tanesi de şuydu: IMF geçmişte bize durağan politikalar dayatıyordu yani şu anda Yunanistan'da olduğu gibi, Çipras Hükûmetinin yaptığı gibi "Emeklilerden vergi alın." diyordu. Biz IMF'yi de defettik, durağan politikaları da reddettik; emeklilerimizden herhangi bir ücret kesintisi yok. Elbette burada söz edilen bir katılım payı var ama katılım payının gerekçesini sizler çok iyi biliyorsunuz. Suistimali önlemek açısından böyle bir katılım payı söz konusu olmuştur.

Onun dışında, intibakla ilgili çok sayıda eleştiri oldu. İntibakla ilgili bir düzenleme yapıldı 2013 tarihinde ve bu düzenlemede bildiğiniz gibi prim miktarı, yaş ve prim ödeme süresi dikkate alınarak bir hesaplama yapılmaktadır.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Başkanım, emekli dernekleriyle görüşmüyor musun? Emekli sendikalarıyla görüşmüyor musun? Nerede yaşıyoruz? Gidelim beraber. Siz de genel başkanlık yaptınız, beraber gidelim emeklinin durumuna bir bakalım.

SALİM USLU (Devamla) - Bildiğiniz gibi 6 ayrı grup var idi, 6 ayrı grubun emeklilik maaşı farklıydı; bunlar intibak yasasıyla düzeltilmiş durumda.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Sayın Başkan, herkesi milletvekili emeklisi zannediyorsun galiba sen. Türkiye milletvekili emeklisi zannediyorsun.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Bir gün beraber gidelim Sayın Başkan.

BAŞKAN - Sayın Gürer müdahale ettiği için bir dakika süre verebilirim isterseniz.

SALİM USLU (Devamla) - TOKİ'den bahsetmiyorum, ki 30 bin civarında TOKİ konutu yapılmıştır bildiğiniz gibi sırf emeklilere mahsus olmak üzere.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Daha iyi olsun.

SALİM USLU (Devamla) - Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Uslu.