| Konu: | Giresun ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 58 |
| Tarih: | 13.02.2018 |
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Giresun'un sorunlarını anlatmak üzere gündem dışı söz aldım. Bu vesileyle sizleri ve ekranları başında bizleri izleyen değerli hemşehrilerimi sevgiyle selamlıyorum.
Önceki gün, Afrin'de kaybettiğimiz 12 şehidimizi daha toprağa verdik. Bunlardan birisi de Çamoluk ilçemizden Hamza Karacaoğlu idi. Bu, bizim bir haftada verdiğimiz 2'nci şehidimizdi. Bütün şehitlerimize Tanrı'dan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Orada mücadele eden, mazisi şanla, şerefle dolu ordumuza başarılar diliyorum, dualarımız onlar için.
Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, cumhuriyetin kurulmasında, yaşatılmasında vatanı için can ve kan veren ve en ön safta yer alan Giresunlular terörle mücadelede de üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmektedir. Gönül isterdi ki böylesine kahramanlar yetiştiren şanlı bir geçmişe sahip Giresun'a bir gazilik unvanı, bir şeref madalyası çok görülmesin. Bu konudaki talebimizin dikkate alınmasını önemle rica ediyorum. Ama ne yazık ki ilimizin adı kara yolu tabelalarında dahi yok. Ankara'dan, İstanbul'dan Giresun'a gittiğiniz zaman Giresun ismini tabelalarda göremiyorsunuz, sanki böyle bir şehir yok gibi.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Giresun çok özel bir il, sorunları da öyle. Mesela, Türkiye'nin en çok engelli nüfusuna sahip illerimizden bir tanesi Giresun. Böyle olduğu hâlde, engellilerle ilgili tek bir projemiz yok. Böyle olduğu hâlde, onların hayatla buluşması, üretmesi, var olması için engeller konulmaktadır. Hak ettiğimiz en temel devlet hizmetlerini bile alamıyoruz. Giresun hizmet fakiri bir ilimizdir, sorunlar şehridir. Bu iktidar döneminde maalesef fakir, yoksul ve yoksun bırakıldık. İlimiz, çevresindeki siyaset yoluyla kalkınan, gelişen diğer iller arasında maalesef sıkışıp kaldı, âdeta bir kasaba görünümüne büründü. Örneğin, en hızlı nüfus kaybeden, en çok göç veren Karadeniz iliyiz. On beş yılda 100 bin nüfus kaybettik, nüfusumuz 100 bin azaldı. Sadece İstanbul'da bir Giresun kadar nüfusumuz yaşıyor. Göçün tek nedeni maalesef işsizlik. İlimizde hâlen 29 bin kayıtsız işçi mevcuttur, 100 bin dolayında hemşehrimiz de devletten ayni ve nakdî yardım almaktadır. On beş yılda nedense bütün kamu ve özel sektör kuruluşları kapandı ve yerine yenileri açılmadı. Dolayısıyla 12 bin kişi çalışmaktan mahrum bırakıldı.
Değerli arkadaşlar, malumunuz, yol sorunu 1960'ların, 1970'lerin sorunu ama bizim için öyle değil. Elli yıldır Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ile Eğribel Tüneli'nden yol bağlantısı maalesef kurulamadı. İnşaat sürüyor ama biz sadece bu tüneli değil, Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan, Güneydoğu'ya bağlayan, Akdeniz'e bağlayacak olan standardı yüksek bir ticari yol istiyoruz. Yine, Görele-Çanakçı, Giresun-Dereli, Batlama-Güce, Kovanlık-Aydındere yolları on beş yıldır maalesef tamamlanamadı. Kara yolu ağında olduğu hâlde bu kadar uzun süredir yapılamayan başka bir yol var mı acaba? Herhâlde bir dahaki seçimlerde üzerine vaatlerde bulunmak için bu yollar -maalesef- bekletiliyor.
Devam ediyorum: Çevre yolu olmayan tek Karadeniz ili maalesef Giresun'dur. Bütün aşamalardan geçildi, nedense beş yıldır bir türlü ihaleye çıkarılamıyor. Sayın Bakan bu konudaki önerilerime cevap dahi vermiyor. Onu buradan halkımıza şikâyet ediyorum. 43 kilometrelik yolu bize çok gördüler, reva gördüler.
Israrla takip ettiğimiz, ilimizin diğer önemli taleplerinden birisi de demir yolu projesidir. Torul üzerinden Tirebolu'ya, sahildeki ilçeleri Trabzon'a bağlayacak demir yolu projesi maalesef iptal edildi. Bu, bizim için çok önemliydi. Ne yazık ki ulaşımın bu imkânından da ilimiz mahrum bırakıldı. Demir yolunu istemeye ve bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu, bizim en doğal hakkımızdır.
Değerli milletvekilleri, sağlık hizmetlerinde de mahrumiyet yaşamaktayız. Birçok ilçemizin önemli hastanelerinde branşların çoğu maalesef mevcut değildir. Üniversiteye ait araştırma ve uygulama hastanesi olmayan bir iliz. Yani üniversitemiz var, tıp fakültemiz var, hastanemiz maalesef yok.
ÖZKAN YALIM (Uşak) - Giresun'a bakmıyorlar.
TANJU ÖZCAN (Bolu) - Giresun'a bakmıyorlar.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Devamla) - Bunun yanında, 30 bin civarındaki üniversite öğrencimiz için 10 bin kapasiteli yurdumuz dahi yok, öğrencilerimizin çoğu maalesef, sağlıklı olmayan yerlerde kalıyor.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Giresun köy olmuş.
TANJU ÖZCAN (Bolu) - Ben Giresunlu olsam bunlara oy vermem.
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Giresun, belediyesi olan bir köy hâline gelmiş.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Devamla) - Oysa iktidar döneminde, ilimizde kamu arazileri maalesef peşkeş çekildi, buralar TOKİ'ye devredildi. Giresun'da konut sorunu olmamasına rağmen, burası konut ve AVM merkezi olarak tahsis edilmeye çalışılıyor, buna karşıyız.
Öğrenci yurtları: Tabii, rant olmayınca maalesef, kimse bu işe yanaşmıyor, devlet de bu işe önayak olmadı diye düşünüyorum.
Giresun'da, değerli arkadaşlar, sürekli kepenkler kapatılıyor. 40 bin dolayında esnaf icra takibinde. Banka kredi...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Giresun ilk defa Mecliste bu kadar...
TANJU ÖZCAN (Bolu) - Sayın Başkan, bir ek süre...
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Özcan, hatırlatma yaptınız.
TANJU ÖZCAN (Bolu) - Ben ilgiyle dinliyorum.
BAŞKAN - Bir dakika ek süre veriyorum Sayın Bektaşoğlu size.
Buyurun.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Devamla) - Giresun maalesef, banka ve icra kıskacı içinde değerli arkadaşlar; nüfusuna göre en çok icra mahkemesi olan illerimizden bir tanesi, 3 tane icra mahkememiz var.
"Elektrik üretimi" adı altında 94 proje var ilimizde ama dereleri, su kaynakları işgal ve talan edilen ama elektrik iletim ve dağıtım hatları otuz beş yıldır yenilenmeyen bir iliz maalesef. Ufacık bir karda, 20 santimlik karda çok sıkıntı çekiyoruz. 32 taşeron firması iş bıraktığı için dokuz yıldır doğal gaz bekleyen bir ilimizdir Giresun. Maalesef, ilimizde henüz üçte 1 noktasında bir doğal gaz kullanımı vardır.
Karadeniz'de balıkçı barınakları modernize edilmeyen, on beş yıldır limanına gemi uğramayan bir ildir Giresun.
AKP'ye her dönem yüzde 65'lere varan oy desteği veren ancak bu desteğin karşılığını hizmet olarak alamayan bir ildir Giresun. Hiçbir dönemde işgal edilmediği için kurtuluş günü olmayan Giresun'un kurtuluşu, galiba 2019'da bu Hükûmetten kurtuluşla olacaktır diye düşünüyorum. (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Devamla) - Bu duygu ve dileklerimle, ülkemize, halkımıza ve kirazın ana vatanı, fındığın başkenti Giresun'a ve Giresunlu hemşehrilerime selam ediyor, hepinize teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)