| Konu: | 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesabı 7'nci Tur görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 18.12.2017 |
AK PARTİ GRUBU ADINA HALİL ETYEMEZ (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yükseköğretim Kurulu bütçesi için söz almış bulunmaktayım. Grubum adına Gazi Meclisi ve yüce milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, AK PARTİ hükûmetlerinde eğitim her daim öncelikli konular arasındadır. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi hedefine ulaşmak için üniversitelerimizde nicelik ve nitelik açısından büyük bir devrim gerçekleştiriyoruz. Üniversitelerimizin yükseköğretim kalite çerçevesi ve akreditasyon çalışmaları kapsamında bilgi üreten, nitelikli insan kaynağı yetiştiren, beşerî ve sosyal sermayeyi geliştiren ve öğrenci yeterliliklerini artıran kalite esaslı eğitim ve öğretim yapan kurumlar olması için yoğun bir gayret içindeyiz.
Değerli milletvekilleri, AK PARTİ iktidarları olarak on beş yılda üniversitelerimizin bütçe imkânlarını artırdık, öğrencilerimizin burs ve kredilerini yükselttik, öğretim elemanları başta olmak üzere tüm üniversite personelinin mali, sosyal ve özlük haklarında ciddi iyileştirmeler yaptık. 2002'de 3 milyar olan YÖK bütçesini 11,4 kat artırarak 37 milyar liraya çıkardık. 2002'de toplam 76 olan üniversite sayısını 112'si devlet üniversitesi olmak üzere 184'e çıkardık. Bu üniversitelerde 157 bin öğretim elemanımız görev yapıyor. 123 bini uluslararası öğrenci olmak üzere 7 milyon 800 bin öğrencisiyle Türkiye Avrupa'nın en fazla öğrenim gören ülkesi durumunda.
Değerli milletvekilleri, birçok üniversitemiz belli alanlarda dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer almaktadır. İnşallah Hükûmetimizin ve YÖK'ün bu temposuyla hedefimiz dünyada ilk 500 içinde değil ilk 100 içinde de üniversitelerimizin olmasını sağlamaktır. Bildiğiniz üzere bu yıl 10 üniversitemizi araştırma üniversitesi olarak belirledik. Araştırma üniversiteleri niçin bu kadar önemli? Çünkü dünyada hızlı bir değişim ve gelişim söz konusu. Üniversitelerimizin bu hızlı değişim ve gelişime ayak uydurabilen, mezunlarına çağın yeterliliklerini kazandıran, sektörlere nitelikli istihdam sağlayan, çağı yönetebilen kurumlar hâline getirilmeleri gerekmektedir. Üniversiteler sadece öğretim sunan kurumlar olarak hayatımızdaydı; oysaki günümüzde üniversiteler eğitim ve öğretim çalışmalarıyla eşgüdümlü olarak araştırma geliştirme çalışmalarıyla sanayiye yön veren eğitim kurumları oldu. Biz bunun da ötesine geçerek milletimize daha kaliteli bir yaşam sunmak ve refahını artırmak için yenilikçi, araştırma geliştirme, uluslararası iş birliği, nitelikli insan kaynağı yetiştirme, dijital okur yazarlık, sosyal öğrenme, dijital pedagojinin uygulandığı dördüncü nesil üniversiteler kurmak için çalışmalar yapıyoruz. Sanayi 4.0 ihtiyaç duyduğu kendi fikirlerini üretebilen, nitelikli ve dijital çağı yönetebilen iş gücü yetiştirmek en önemli önceliğimizdir.
Değerli milletvekilleri, AK PARTİ olarak her zaman üniversite öğrencilerimizin yanında yer alarak, 2002'de lisans öğrencilerinin aylık 45 lira olan burs ve öğrenim kredilerini 470 liraya, yüksek lisans öğrencilerinin 940 liraya, doktora öğrencilerinin 1.410 liraya çıkararak enflasyonun üzerinde artışlar yaptık.
Kredi ve Yurtlar Kurumumuz 2002'de sadece 450 bin öğrenciye kredi ve burs verirken bugün 1,5 milyona yakın öğrencimize burs veriyoruz. Şehit ve gazi çocukları ile anne ve babası vefat etmiş devletin koruması altında olan öğrencilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Yurt ücreti almadığımız bu öğrenci kardeşlerimize beslenme ücreti olarak aylık 630 TL ücret veriyoruz.
Değerli milletvekilleri, 2002'de 8-10 kişilik koğuşlarda, kırık dökük demir ranzalarda, sosyal donatıları olmadan hizmet veren 190 yurt varken 2017'de beş yıldızlı otel konforunda hizmet veren 727 yurt yaptık. Yatak sayısı kapasitesini 182 binden 601 bine yükselterek gençlerimize hak ettikleri değeri ve imkânları sunduk, sunmaya da devam edeceğiz.
Değerli milletvekilleri, AK PARTİ olarak, akademik ve bilimsel özgürlüğe büyük önem veriyoruz, "academia"nın alanlarında özgürce bilimsel üretim yapmalarını destekliyoruz; bunun teminatı biziz. Bu kapsamda, vesayet dönemlerinin kalıntıları olan katsayı adaletsizliği ve başörtüsü yasağı gibi birçok antidemokratik uygulamayı kaldırdık. Ancak öğretim üyelerinin terör gruplarına psikolojik ve lojistik destek vermesini, teröristlerin akıl hocalığını yapmalarını asla hoş görmeyiz, buna asla izin vermeyiz. Üniversitelerimizin terör gruplarının örgütlenme alanı hâline gelmesine müsaade etmeyiz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HALİL ETYEMEZ (Devamla) - Sayın Başkan...
BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlamak üzere bir dakika ek süre veriyorum.
Buyurun.
HALİL ETYEMEZ (Devamla) - Evet, üniversitelerimizin terör gruplarının örgütlenme alanı hâline gelmesine müsaade etmeyiz, gerekli her türlü hukuki ve emniyet tedbirlerini alırız; bu tedbirlerden de kimse gocunmasın.
Değerli milletvekilleri, AK PARTİ olarak siyaseti anlık gelişmelere bağlı olarak dizayn eden bir parti olmadık, olmayacağız. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2023'leri, 2053'leri, 2071'leri hedefleyen, yeniden büyük Türkiye'ye dair sözleri ve eylemleri olan bu necip millete ve ali devlete hizmet aşkı duyan bir davanın mensuplarıyız, bu şuurla çalışıyoruz diyorum.
Bütçemizin hayırlar getirmesini diliyor, sizleri tekrar selamlıyor, muhabbetlerimi sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Etyemez.