| Konu: | Toplumların ancak kendi tarihlerini, geçmişlerini, hataları gördükleri ve eleştirdikleri zaman ilerleyebileceklerine ve halkın temsilcisi olarak eleştirilerini yapmak zorunda olduklarına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 37 |
| Tarih: | 14.12.2017 |
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; toplumlar ancak kendi tarihlerini, geçmişlerini, aynı zamanda yaptıkları hataları gördükleri ve eleştirdikleri zaman ilerlerler. O yüzden, bugün konuştuğumuz bütçe aslında halkların bütçesi olamamaktadır. Ama örneğin Kanada, Kızılderililerle gerçekten yüzleştiği için, onlara yaptığı zulmü açıkça belirtip özür dilediği için bugün bütçesi fazla vermekte ve fazla gelen bütçeyi de halka dağıtmaktadır; örtülü ödeneğe, varlık fonlarına aktarmamaktadır.
Şimdi, biz ileri bir ülke olmak istiyorsak geçmişimizle de yüzleşmek zorundayız. "Et tırnak" "Kardeşiz." deniyor ya; bunlar sadece sözle, hamasetle olmaz. Tırnak ete batıyor bugün, tırnak ete batıyor bugün. Bugün Kürtçe tabelalar kaldırılıyorsa bir zaman yaptığınız şeyi bugün yapmıyorsunuz demektir, siz de aynı devlet geleneğine dönüyorsunuz demektir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Tamamlayacağım.
BAŞKAN - Tamamlayınız lütfen.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Bunları eleştirmek bölücülük değildir. Aynen Sayın Özgür Özel'in de ifade ettiği gibi, şok edici düşünceler dahi ifade edilebilir düşüncelerdir. Düşünce ve ifade özgürlüğü eğer bir Mecliste yoksa zaten vatandaşların arasında hiç yoktur ki bugün yaşadığımız da budur. Bu yüzden, düşünceleri yüzünden binlerce insan cezalandırılmaktadır. Biz eleştirilerimizi yapmak zorundayız, bunun yeri burasıdır. Biz halkın temsilcisi olarak buradayız, Kürt halkının da temsilcisi olarak buradayız. Ben bir Kürt Vekil değilim, aidiyetimle şununla bununla konuşmak durumunda da değilim ama ben insan hakları savunucusu olarak her türlü hakkın savunucusu olmak durumundayım. Bu ülkede ancak barış sağlanırsa hakikaten bütçeler işte fazla verebilir, o savunmalara harcanan paralar insanların iyiliği için, geleceği için harcanır. Herkesin beklediği de budur. Kimse evine ölü gelmesini beklemiyor, kimse evine şehit gelmesini beklemiyor.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Kerestecioğlu.