GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un HDP grup önerisi üzerinde AK PARTİ Grubu adına yaptığı konuşması sırasında HDP Grubuna sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:21
Tarih:13.11.2017

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dikkatle dinledim gerçekten sayın hatibi, çok güzel bir şekilde mevzuatı özetledi; teşekkür ediyorum. Beş dakikada ben yetiştirememiştim. İç Tüzük, Anayasa, ilgili kurallar, denetim yetkisi, yasama fonksiyonu; tabii ki bunların altına imza atıyorum ama bunun nasıl kullanıldığı önemli. Tam da önergemiz bunu söylüyor. Bir kere, bizim önergemizde biz her partinin farklı bir dili ve yaklaşımı olabileceğini söylerken siyasi olayları farklı okuyabileceğimizi de ifade etmiştim. "Kürt" ve "kürdistan" kavramı ya da "işkence" kavramı ya da "katliam" kavramı; bunlar kime yönelik olursa olsun reddediliyor, sivillere yönelik hak ihlalleri ve cinsel şiddetten dolayı bile önergeler reddediliyor.

Şimdi, bir ülkede işkence maddi olarak varsa, Roboski gibi, Ankara gibi, Suruç gibi, Kızılay'daki gibi birçok katliam varsa o katliama "katliam" demeyelim mi, işkence yapılıyorsa "işkence" demeyelim mi, cinsel şiddet varsa "cinsel şiddet" demeyelim mi? Şimdi, biz bunları söyleyemezsek vatandaşın düşünce ve ifade özgürlüğünden bile faydalanamıyoruz. Bizim dilimizi bağlıyorlar ve sansür uygulanıyor. Bir kere, bu kavramlar asla ret gerekçeleri olamaz. Anayasa da, İç Tüzük de kötüye kullanılıyor, keyfî bir takdir yetkisinin aleyhe yorumlanması var. Meclis Başkanına bu konuda -demin de söyledim- sözlü sordum "Niye iade ediyorsunuz?" diye sordum. Bize ilgili bakanlık cevap versin, desin ki:" İşkence yoktur ya da cinsel şiddet bu ülkede yoktur." En azından sorumuza yanıt almış olalım.

Sayın Gök... Benim sürem yetmediği için söyleyemedim, zaten cevap da verilmiyor, cevap verilmediği gibi önergelerimiz iade ediliyor. Bu nedenle sizin de gerçekten mevcut mevzuat kapsamında bir kez daha durumu gözden geçirerek, her şeyi belirli bir yere bağlamadan objektif bir değerlendirme yapmanız gerekiyor. Bunu araştırmak zorundayız. Çünkü bu, bizim kendi çalışmalarımızı doğrudan ortadan kaldıran bir uygulamaya dönüştü.

Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Beştaş.