Konu: | Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 3 |
Birleşim: | 20 |
Tarih: | 09.11.2017 |
SAADET BECEREKLİ (Batman) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Artık herkesin bildiği bir gerçek var ki Türkiye gerçekten çok zorlu bir süreçten geçiyor, herkes, her kesim bunu kabul ediyor. Elbette bu zorlu süreci yaratanlar da öncelikle bu ülkeyi yönetenlerdir. Yönetirken ne yazık ki inanılmaz bir biçimde toplumsal bir ayrışmayla bu ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar. Neredeyse yaşamın bütün alanında yaratılan toplumsal ayrışmanın bu vergi düzenlemeleriyle daha da derinleşeceğini önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz çünkü bu vergi düzenlemeleri sermayeyi koruyacak, yoksulun üzerine ağır bir yük gibi çökerek daha çok yoksulu ezecek.
Bakın, bununla bağlantısı kurulacak bir örnek vermek istiyorum. Kısa bir süre önce, AKP Genel Başkanı yaptığı bir konuşmada "Maalesef dünyada adalet yok. Özellikle ekonomik noktada güçlü olanın haklı olarak takdim edildiği bir dünyada yaşıyoruz. Haklı olanın güçlü olduğu değil, güçlü olanın haklı olduğu bir dünya; ben böyle bir dünyada yaşamak istemiyorum." demişti. Şimdi biz de böyle bir şey diyebiliriz sanırım. Yoksulu ezecek olan vergilerle, korunan ve ekonomik olarak giderek daha fazla güçlenecek olan varsıl arasında benzer şeyler yaşanacak, bunu yine önümüzdeki süreçte hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Yani ekonomik olarak güçlü haklı, haklı da olsa güçlü olmayan haksız duruma düşecek çünkü yapılan düzenlemeler çalışan kesimlere, işçilere, emekçilere yeni yük, kapitaliste, sermayedara yeni vergi istisnaları ve teşvikler getiriyor.
Torba yasalarda niye bu kadar inat ediliyor diye açıkçası sormak istiyorum. Bu kadar ısrarın nedeni nedir? Bugüne kadar, hani, yararlı, işte bürokratik hantallığı aşabiliriz, daha verimli olacak gibi iddialar vardı. Ama demek ki bu, söylendiği gibi bürokratik hantallığı aşamadığı, yine verimli olamadığı için hâlâ tartışılıyor. Bu tartışma, elbette ki muhalefetin ya da karşı çıkanların söyledikleri biraz dikkate alınarak geri çekilmeliydi ama böyle olmadı, kamu yararı olduğunda ısrar edildi. Bu tartışmalar sürdüğüne göre kesinlikle kamu yararına olmadığı da çok açıktır.
İnanın ki halkın büyük bir çoğunluğu torba yasa nedir, ne değildir, içinde ne var, gerçekten bilmiyor, bihaber yani başına neler geleceğinden de habersiz çünkü Hükûmet kamuoyuna motorlu taşıtlar vergisine ve tütüne getirilen zamlar olarak yansıttı bu torba yasayı. Oysa bir bilseler torbada neler var neler; örneğin, motorlu taşıtlar vergisinin yanı sıra, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi -ki katma değer vergisi bütün alışverişlerimize mutlaka ağır biçimde yansıyacak ve o söylediğimiz ekonomik güçsüzlüğü, yoksulluğu derinleştirecek bir şey- damga vergisi, gider vergisi, emlak vergisi, kısacası yaşamın her alanını etkileyecek düzenlemeler söz konusu.
Bakın, Türkiye Kömür İşletmeleriyle ilgili düzenlemede kömür işçileri işin farkına vardı ve direndiler. Adıyaman'da tütün yasasına karşı insanlar sokağa çıktı çünkü onlara neler getireceğini, onlardan neler götüreceğini biliyorlardı. Ama söylediğim gibi, halkın büyük bir çoğunluğu haberdar olmadığı için sessizce izliyor "Bu torba yasadan aleyhimize ya da lehimize neler çıkacak?" diye bekliyor.
Yine, bir alıntı yapacağım ben. AKP'nin Sayın Genel Başkanı -sanırım grup toplantısıydı, çok iyi hatırlamıyorum ama- "Özel sektörü ekonominin lokomotifi yaptık." dedi. Tamam, özel sektörü ekonominin lokomotifi yaptınız da bugün ekonominin geldiği nokta sıfır noktası ve Türkiye bu sıfır noktasında daha ne kadar durabilecek?
Sayın milletvekilleri, bu yasaların geçmesini onaylayan eller, bu düzenlemelerde ne var biliyor musunuz? Eminimiz ki çoğunuz bilmiyorsunuz. Bir kere, yalnız bir kere, oylamadan önce -elinizi oy için kaldırmadan ya da elinizi oy için kullanmadan önce- eliniz vicdanınıza bir dokunsun. Bakalım burada gerçekten halkın yararına, Türkiye'nin yararına, kamuoyunun yararına neler var, bunu biraz düşünmek gerekiyor çünkü buradan çıkacak bu yasa maddeleri bütün Türkiye'yi, bütün insanlarımızı etkileyeceği gibi, bu etkisi çok uzun sürecek, doğmamış çocukları bile etkileyecek, olumsuz anlamda etkileyecek.
Bakın, yine bir alıntı yapmak istiyorum, AKP Genel Başkanı söylemiş yine: "Hep aynı şeyleri yapmak, her defasında farklı sonuçlar elde etmeye çalışmak akıl sağlığıyla ilgili soruna işaret eder. Önce zihniyetinizi, sonra yöntemlerinizi değiştirmeye ihtiyaç vardır." Kesinlikle katılıyorum kendisine, bu halkın yararını gözetmeyen, hastalık, ölüm, yoksulluk getiren neoliberal politikalarla bezenmiş zihniyetinizi berraklaştırın.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SAADET BECEREKLİ (Devamla) - Ben de bir dakika rica edeyim, çok az kaldı bitireyim.
BAŞKAN - Peki, tamamlayın lütfen.
SAADET BECEREKLİ (Devamla) - Bakın, yapmış olduğunuz hiçbir şey hiç güzel sonuçlar doğurmadı.
Olağanüstü hâli uzatarak ülkenin geldiği durumun vahametini gösteriyorsunuz ayrıca. Evet, ülke olağanüstü biçimde geri gidiyor, bunu görmek gerekiyor. Bu ülkenin geri gitmesi bizi gerçekten derinden üzdüğü için bu kadar dile getirip ısrar ediyoruz bunların yanlış olduğunu. Vatandaşlar hiç olmadıkları kadar mutsuz, hiç olmadıkları kadar kaygılılar. Hükûmete hararetle bir önerimiz var: Kanun hükmünde kararnameyi gösterip torba yasaya razı etmeye çalışmayın toplumu. Bir bütün olarak halkın refahına politikalar geliştirin ve biz de destek verelim. İnanın, o zaman her şey daha güzel olacak hem ülkemiz için hem bu ülkenin geleceği hem de geleceğimiz olan çocuklarımız için diye belirtmek istiyorum.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)