| Konu: | (2/1783) esas numaralı İç Tüzük Değişiklik Teklifi'nin Anayasa Komisyonuna havalesinin İç Tüzük hükümlerine uygun olup olmadığı hakkında usul görüşmesi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 117 |
| Tarih: | 24.07.2017 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; doğrusu çok önemli bir tartışma yapıyoruz fakat ben tartışmanın yönünü başka bir yere de çevirmek isterim izninizle. Biz ne zaman Komisyon çalışmalarına devam ettik? 15 Temmuzda. 15 Temmuz neydi? Demokrasi bayramı. 15 Temmuz niye resmî tatil ilan edildi? Çünkü geçen yılki 15 Temmuz darbe teşebbüsünden dolayı. Komisyonda bunu aslında aralarda da konuştuk. Şimdi İç Tüzük'te 25'inci maddede -tatil ve ara verme sırasında komisyonların çalışması- aslında "resmî tatil" kavramı geçmiyor. Yani hızla baktım, o zaman da bakmıştım.
Ben başka bir tez ortaya atıyorum: Hangi resmî tatilde komisyonlar çalışmış, bayramlarda, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, 19 Mayıs; 23 Nisan özel oturumu hariç? Bir kere bu yönüyle kesinlikle tartışılması gereken ve usule aykırılığı, bence, hukuk bakış açıma göre sabit olan bir şey. Dışarıda demokrasi bayramı kutlanırken biz, Komisyonda, demokrasi öldürülmesin diye direniyorduk. Böyle bir şey olamaz. Yani bir yandan demokrasi kutlanacak ama demokrasi bayramında içeride İç Tüzük Değişiklik Teklifi muhalefete dayatıldı. Bunu not etmek istiyorum.
Diğeri; demin Sayın Muş dedi ki: "Demokrasi kabullenmektir." Affınıza sığınarak, demokrasi kabullenmek değildir, demokrasi direnmektir, demokrasi haksızlığa karşı çıkmaktır...
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Halkın iradesidir demokrasi.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - ...demokrasi halkın iradesi doğrultusunda çoğulcu bir sistem için aynı zamanda mücadele etmektir. Yani birçok boyutu vardır ama demokrasi çoğunluğun tahakkümünü kabul etmek değildir. En son demokrasinin tanımı herhâlde bu olabilir. Bunu da literatüre katmış oldunuz. Teşekkür ediyoruz.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Beştaş, bana en son siz verin demokrasi dersini!
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Şimdi, açıkçası bu İç Tüzük Değişiklik Teklifi'nde şöyle bir manzarayla karşı karşıyayız: Her şey kılıfına uyduruluyor; bu yasama organında, neye itiraz edersek edelim, bir şekilde böyle işin etrafından dolanılıp "Bu Anayasa'ya uygundur." deniyor. Vallahi özel görüşsek hukukçular olarak, bal gibi de her yönüyle Anayasa'ya aykırı. Resmî tatilde görüşülen bir İç Tüzük Değişiklik Teklifi. Resmen komisyon üyeleri, biz, angarya yasağına rağmen, on gün sabahlara kadar günde on altı saat orada çalıştık. Niye? Çünkü Meclis vesayet altında, çünkü İç Tüzük Değişiklik Teklifi'nin tatile girmeden önce bitmesi gerektiği ifade edildi. Şimdi, hiç işin etrafında dolanmayalım, doğrudan tartışalım ve bu yönüyle kesinlikle şu anda gerek Gelen Kâğıtlar gerek tatil ve ara verme ve ilgili maddelere göre bir İç Tüzük Değişiklik Teklifi usule ve Anayasa'ya aykırı olarak şu anda Mecliste tartışılıyor.
Biz, Başkanlık Divanının bu konudaki tutumu aleyhindeyiz ve tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. (HDP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Danış Beştaş.