| Konu: | 21 Mayıs 1864'te gerçekleşen Çerkez sürgününün 153'üncü yıl dönümüne, 21 Mayısta şehit olan Uzman Erbaş Enes Sakınç ile Jandarma Uzman Çavuş Hasan Sevinç'e ve tüm şehitlere Allah'tan rahmet dilediğine, İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen patlama nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğuna, THY Euroleague Avrupa şampiyonu olan Fenerbahçe'yi tebrik ettiğine ve Sakarya'da Atatürk heykeline karşı yapılan saldırıyı nefretle kınadığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 95 |
| Tarih: | 23.05.2017 |
ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim.
21 Mayıs 1864'te gerçekleşen ve 1,5 milyona yakın Çerkez'in Çarlık Rusyasının nüfus politikası kapsamında sürgüne tabi tutulmasının üzerinden yüz elli üç yıl geçti. Çarlık Rusyası, Karadeniz sahiline inme emelinin bir sonucu olarak köklü tarihi ile cesur ve onurlu bir halka ev sahipliği yapan Kafkasya'da üç yüz yılı aşkın süren acımasız bir savaş yürüttü. Rus İmparatorluğu'nun Kafkasları istilası ve işgali sırasında meydana gelen çarpışmalarda ve 21 Mayıs 1864'teki nihai ateşkesten sonra Çarlık Rusyası, Çerkez nüfusu bir an önce Rusya sınırları dışına göndermek ve onlardan ebedî olarak kurtulmak istedi. Bu amaçla yürütülen sistematik baskı ve katliamlar neticesinde 1,5 milyon Çerkez Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerinde toplandı; Rus askerlerinin süngü ve dipçik darbeleriyle de zorlanarak, bazı durumlarda oturmaya bile yer kalmayacak biçimde ve yığınlar hâlinde gemilere doldurularak başta Varna, Kefken, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü. Ancak, sürgün sırasındaki yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı resmî olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkez hayatını kaybetti. Günümüzde, dünyada yaşayan Çerkezlerin yaklaşık yüzde 80'i Türkiye'de bulunmaktadır. Bu vesileyle, sürgün esnasında hayatını kaybeden Çerkezlere Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Üzerinde yaşadığımız toprakları vatan bilip Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, vatanımızın selameti için her yerde omuz omuza birlikte savaştığımız ve milletimizin şerefli birer üyesi olan tüm Çerkez kardeşlerime selam olsun.
Sayın Başkan, geçen hafta Trabzon Maçka'da şehit olan Uzman Onbaşı Osman Gazi Çetingöz'den sonra 2 şehidimiz daha var maalesef. 21 Mayısta, Elâzığ nüfusuna kayıtlı Uzman Erbaş Enes Sakınç Şemdinli'de şehit olmuştur. Adıyaman nüfusuna kayıtlı Jandarma Uzman Çavuş Hasan Sevinç de 21 Mayısta Amanos Dağlarında teröristlere karşı yapılan operasyonlarda...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin Sayın Usta.
ERHAN USTA (Samsun) - ...yaralanarak dün şehit olmuştur. Bütün şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı dilerim.
Dün, İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen patlamada çoğunluğu 13 ila 18 yaş grubunda olan 22 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda da yaralı var. İngiliz halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Terörün yaşattığı acıları en iyi bilen bir ülkenin mensubu olarak her türlü terörü şiddetle kınıyorum.
Ayrıca, pazar günü 2016-2017 sezonu Türk Havayolları Euroleague Avrupa şampiyonu olarak göğsümüzü kabartan Fenerbahçe'yi gönülden tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum.
Son olarak da Sakarya'da Atatürk heykeline karşı yapılan baltalı saldırıyı nefretle kınıyorum. Son zamanlarda cumhuriyetimizin değerlerine yapılan sistematik saldırıların nedenleri araştırılmalı, bu tür saldırılara fırsat veren, göz yuman ya da azmettirenler varsa derhâl cezalandırılmalıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yapılan bu saldırıya göstermiş olduğu tepki nedeniyle de Sakarya halkına teşekkür ediyorum.
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Usta.