| Konu: | 28 Şubat sürecinin 20'nci yıl dönümüne, 28 Şubat Deniz Gezmiş'in doğum günü ile Yaşar Kemal'in ölümünün 2'nci yıl dönümüne, Mehmet Fatih Traş'ın KHK'yla işinden atıldığı için hayatına son verdiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 75 |
| Tarih: | 28.02.2017 |
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Evet, bugün 28 Şubat, "postmodern darbe" diye ifade edilen, özellikle kadınlara ağır yaşatılan bir darbenin yıl dönümü. Bugünü anmak da yetmez, gerçekten, o gün haksızlığa uğrayanların bugün haksızlığa uğramaması için mücadele etmek gerekir. Bizler o gün nasıl haksızlıklara karşı çıkıp hemcinslerimizle dayanışma gösterdiysek bugün de hemcinslerimizden beklediğimiz aynı şeydir. O günü gerçekten anmak, o gün Merve Kavakcı'ya yapılanı bugün Figen Yüksekdağ'a yapmamakla olur; bugün Hüda Kaya'yı yerli yersiz yargılamamakla, Nazlı Ilıcak'ı hapse atmamakla, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu ihraç etmemekle olur ve hele ki o günün sembol isimlerinden Ayhan Bilgen'i tutuklayarak asla olmaz.
Bugün aynı zamanda bağımsız bir Türkiye ve halkların kardeşliği uğruna mücadele eden ve ne yazık ki idam edilen Deniz Gezmiş'in de doğum günü. Kendisi yaşasaydı 70 yaşında olacaktı ve eminim diyecekti ki: "Evet, beni anabilirsiniz ama bugünün Denizlerini de yaşatın." Geçmişte onlara nasıl "anarşist" dedilerse, bugün de herkesi terörist ilan edenlere dönecek ve diyecekti ki: "Siz önce bugünün gençlerini yaşatın."
Bugün yine bir başka değerli insanın, büyük yazar Yaşar Kemal'in ise ölüm yıl dönümü. Deniz Gezmiş ve Yaşar Kemal birbirlerini çok iyi anlamışlardı, Türkiye halkları da onları çok iyi anladı ve sevdi. Her ikisi de yolumuzu aydınlattı, yolumuzu karartmak isteyenlere inat "İnadına barış, inadına özgürlük." dediler. Her ikisini de saygıyla anıyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Değerli Başkan...
BAŞKAN - Tamamlayın.
Buyurun Sayın Kerestecioğlu.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Gerçekten hazin bir olayı, aslında bir intihar diyemeyeceğimiz, onun da bir cinayet olduğunu ifade edebileceğimiz bir olayı da ifade etmek istiyoruz.
"Bu suça ortak olmayacağız." dediler ve savaş baronları ülkeyi tekrar savaş ortamına sürüklerken onlar "Barış istiyoruz." diyerek, barış bildirisine imza attılar. Öncelikle sivillerin hayatı korunsun istediler. Eminim bugün olsa yine imza atarlardı. Nusaybin'in Koruköy'ünde işkenceye uğrayan insanların yaşadığı zulme karşı, işkenceyi önleyecek yerde açıkça onu savunanlara rağmen, onlar yine barış bildirisine imza atarlardı.
İşte, iki gün önce hayatına son veren Mehmet Fatih Traş da barış akademisyenlerindendi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Lütfen tamamlayın Sayın Kerestecioğlu.
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Aslında yok hükmünde sayılması gereken haksız bir KHK'yla işinden atıldığı için Mehmet Fatih Traş hayatına son verdi. Onun hayatına kastedenler artık her KHK'nın bir hayat demek olduğunu ve bir hayata son verebileceğini anlamalılar. Bütün sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Kerestecioğlu.