GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ahmet Şık'ın yargılamasının sürdüğüne ve bütün gazetecilerin özgür kalması dileğiyle Ahmet Şık'ın savunmasından bir parçayı aktarmak istediğine, işsizlik oranının arttığına ve İşsizlik Fonu'nun sahibinin emekçiler olduğuna, bu kaynağın denetim dışı kullanılmasına derhâl son verilmesi gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:70
Tarih:15.02.2017

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, bugün, şu anda Türkiye'nin en değerli gazetecilerinden birisi Ahmet Şık'ın yargılaması sürüyor ve kendisi savunmasını yapıyor İstanbul'da, Çağlayan Adliyesinde. Maalesef, onun gibi çok sayıda değerli gazeteci, her açıdan, her skaladan, aslında her cenahtan insanlar tutuklu bulunuyorlar.

Bütün gazetecilerin özgür kalması dileğiyle ben Ahmet Şık'ın savunmasından bir parçayı size aktarmak istiyorum, bugün yapılanları çok iyi ifade ediyor çünkü: "İktidarın ya da güç odaklarının duyulmasını istediklerini anlatmanın gazetecilik olmadığı, örnek aldığımız meslek büyüklerimizin bizlere bıraktığı en değerli mirastı. Bu mirası bırakanlar, şimdi olduğu gibi geçmişte de hapis ya da sürgünle sözüm ona cezalandırılmak istendiler. Bunlar yetmediğinde bombalarla, kurşunlarla katledilerek susturulmak istendiler. Güce sahip olduklarını düşünenlerin, gerçekleri sansürlemek için gazetecilere karşı giriştiği mücadele, bu topraklarda gazetecilik var olduğundan bu yana sürüyor ancak bu beyhude bir çaba. Çünkü, her kim olursanız olun, gücünü gerçeklerden alan bir fikirle savaşamazsınız. Savaştığınızı sanıyorsanız bilin ki kazanamazsınız, yine kaybedeceksiniz." Evet, dediğim gibi, bütün gazetecilerin özgür kalmasını diliyoruz.

Bugün için özellikle bir başka önemli konu, aslında Türkiye geneline baktığımızda 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi oldu.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum, bir dakika ek süre veriyorum Sayın Kerestecioğlu.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkür ederim.

İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık artışla yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Görülüyor ki işsizlik artmaya devam edecek ve bu artışın salt iktisadi tedbirlerle durdurulması da mümkün görünmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğinin altından bugün aslında İşsizlik Fonu'nun boşaltılması çıktı ve son açıklanan 687 sayılı KHK'yla bu yıl sonuna kadar işe alınacak her kişi için İşsizlik Fonu'ndan şirketlere günlük 22 lira ödeme yapılması kararlaştırıldı. Bu fon zaten emekçiler dışında herkes için kullanıldı bugüne kadar ama bu kaynağın sahibi emekçilerdir ve denetim dışı, konusu dışında kullanılmasına bu kaynağın, bu fonun derhâl son verilmelidir ve hakkı olanlara fon teslim edilmelidir diyoruz.

Teşekkür ediyorum.