| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 60 |
| Tarih: | 17.01.2017 |
MEHMET DOĞAN KUBAT (İstanbul) - Sayın Başkanım, çok değerli milletvekili arkadaşlarım; Cumhuriyet Halk Partisi grup önerisinin aleyhinde görüşlerimi ifade etmek üzere söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlarım.
Değerli arkadaşlar, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, İç Tüzük'ün 19'uncu maddesi uyarınca vermiş olduğu önerisinde Meclisin bugün yani salı, yarın çarşamba ve perşembe günü saat üçten dokuza kadar çalışmasını öneriyor yani günlük altı saat çalışalım, program böyle düzenlensin diye bir öneri vermiş.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Fazla bile önermiş.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Şimdi, biz 2016 Ekim ayında bu 26'ncı Dönem İkinci Yasama Yılının çalışma saatlerine yönelik bir genel karar almıştık ve şu anda hâlâ geçerli o karar; 30 Eylül 2017'ye kadar Meclisin salı günleri 15.00-21.00, çarşamba, perşembe de 14.00-21.00 saatleri arasında çalışmasını önermiştik. Esasen, CHP'nin de bu perşembeden sonraki süreçte bu bizim aldığımız genel kararla örtüşen bir talebi var. Yine, Aralık 2016'da Genel Kurulun aldığı bir kararda salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 24.00'e kadar bir karar almışız. En son, 3 Ocak 2017'de, biliyorsunuz, 24 Ocağa kadarki çalışma gün ve saatlerini, biz o zaman grup önerisini getirdik ve Genel Kurul bunu kabul etti ve şu anda Genel Kurulun çalışmaları da bu karara dayalı olarak yapılıyor. Bildiğiniz üzere, geçen hafta Anayasa teklifinin birinci tur görüşmeleri yapıldı. İç Tüzük'te öngörülen kırk sekiz saat süre dolduktan sonra, inşallah yarın bunun görüşmelerine başlayacağız.
Şimdi, değerli arkadaşlar, geçen hafta yapılan Anayasa teklifi görüşmelerinde Genel Kurulumuz yedi gün mesai sarf etmiş, seksen dokuz saat dokuz dakika brüt çalışma süresi var. Bundan ara vermeleri çıkartırsak yetmiş saat otuz üç dakika çalışmışız. Cumartesi günü saat ikide başlayıp ertesi gün sabah altıyı dokuz geçeye kadar çalışmışız, toplam on altı saat beş dakika. Yine, ortalama baktığımız zaman, bu yedi gün içerisinde on iki saatlik bir mesai sarf etmişiz.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Angarya, angarya... "Mesai" denmez ona, angarya. Anayasa'ya aykırı, Anayasa da angaryayı yasaklar.
NECDET ÜNÜVAR (Adana) - Vatan için çalışıyoruz, vatan için; millet için çalışıyoruz.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Angarya... Aslında, bir grup başkan vekilimizin bunu "angarya" olarak nitelendirmesini çok şık bulmadım.
BAŞKAN - Sayın Özel, lütfen.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Özgür Bey, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru kararları var. Şimdi, millete hizmeti "angarya" olarak değerlendirmek, gerçekten, doğru bir yaklaşım değil. Netice itibarıyla, sizin muhalefet olarak İç Tüzük'ten kaynaklanan elbette ki haklarınızı sonuna kadar kullanmanıza saygılıyız ama bizim de iktidar grubu olarak elbette ki Meclisin gündemindeki işleri görüşmesini, yasalaşmasını sağlamak gibi bir yükümlülüğümüz, görevimiz var çünkü biz de sizler gibi aziz milletimiz adına burada vazife ifa ediyoruz. Dolayısıyla, bunu "angarya" olarak değerlendirmeyi aziz milletimize yapılmış bir haksızlık olarak değerlendiririm.
Değerli arkadaşlar, şimdi, sürelerin uzunluğu dile getiriliyor ve her gün, dikkat ederseniz, 2 öneri, kimi zaman 3 öneri, araştırma komisyonu kurulmasına dair öneriler geliyor buraya ve bunların her biri aşağı yukarı bir-bir buçuk saat zaman alıyor. Yani, elbette muhalefetin denetim hakkı var, saygı duyarım ama arkadaşlar, Meclisin bir de yasama görevi var Anayasa gereğince.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yapıyoruz, merak etme.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Şimdi, Genel Kurul gündemindeki kanunlarla ilgili burada çalışmayacaksa ve bu süre araştırma önergeleri verilmek suretiyle geciktirilirse elbette ki çalışma süreleri de uzayacak.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Doğancığım, 180 maddeyi üç saate çıkarıyoruz ya.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Dolayısıyla, ben, hani, size bu konuda sert bir eleştiri yapmak da istemem ama gerçekten ölçülü olması lazım. Yani, herkesin haklarını kullanırken ölçülü olmasında fayda var. Biz, Genel Kurul olarak yasa da çıkaralım, muhalefetimiz denetimini de yapsın, soru da sorsun; başımız gözümüz üstüne, bunları yapacaksınız, siz de bunun için vekâlet aldınız ama burada çalışmaları engellemeye matuf, gerçekten, salt amacı sadece obstrüksiyon, engelleme niteliğinde olan birtakım usuli işleri de Genel Kurul gündemine getirmeyi doğru bulmam. Yani, her gün 3 tane, araştırma komisyonu kurulmasına dair öneriyi kabul etsek, bir ayda 30 komisyon kurmamız lazım, 15 üyeden 450 vekil görevlendirmemiz lazım, hiç kimse çalışamaz o zaman.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Çalışsınlar işte, ne güzel. Burada yatıyorlar.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Dolayısıyla, bunların ne amaçla getirildiğini elbette siz de, biz de biliyoruz.
Bu gizli oylama meselesine gelince: Şimdi, Tufan Bey 298'i örnek gösterdi. Tabii, o ayrı bir kanun, kamu seçimlerinde Anayasa'nın 67'nci maddesindeki temel kriterlere göre usulünce bir seçim yapılması için düzenlenmiş bir kanun. Elbette ki oyların kullanılması gizli, sayımı ve dökümü açık yapılır. Şimdi, bizim Anayasa'mızda 1987'ye kadar değerli arkadaşlar, anayasa oylamaları da açık yapılıyormuş, 1961 Anayasası'nda da var, 155'te. O dönemden 1987'ye kadar, aslında, anayasa oylamalarında da kanun koyucu bunların genel kanun görüşmelerine göre açık oylamayla da yapılabileceğini kabul etmiş. 1987'den sonra Anayasa değişmiş ve gizli oylama yapılıyor. Gizli oylamanın da ne şekilde yapılacağı İç Tüzük'ün 147, 148, 149'uncu maddelerinde düzenlenmiş. Gizli oylamadan maksat, oy kullanan kimsenin iradesinin hiçbir etki ve baskı altında kalmadan onun gerçekten hür ve serbest biçimde oyunu kullanması ve ondan başka da bu kullandığı oyun rengini kimsenin bilmemesi; gizli oy budur.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ee, doğru.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Aslında, o mekânlar vesaireler şeklîdir.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Hepsi açık kullandı, hepimiz biliyoruz, böyle gösteriyordu.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Bunlar yanlıştır Haydar Bey.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yanlış değil mi?
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Tabii ki yanlıştır.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Söyle Ağabeyciğim, söyle, yanlış de.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Ancak şunu söyleyeyim: Bakın, diyorum ki, seçmenin etki ve baskı altında kalmadan oyunu kullanması gerekir.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yaparsan çeker ama.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Şimdi, biraz önce Naci Hocam da söyledi, burada bir milletvekilimiz oyunu kullanmaya girerken bir arkadaşımız onu 1 metreden cep telefonuyla takip edip onun üzerinde böyle, rahatsız edici bir baskı oluşturursa, biz de insanız, yani bizde de duygusal refleksler bu anlamda olabilir, bunlara da meydan vermeyelim.
FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - Şiddeti meşrulaştırıyor musunuz?
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Bırakalım milletvekillerimiz, bu yüce görevi üstlenmiş milletvekillerimiz gizli oyun da nasıl kullanılacağını herkesten daha iyi bilir.
FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - Sizin bilmediğiniz kesin.
MEHMET DOĞAN KUBAT (Devamla) - Burada milletvekillerimizin şu ana kadar da İç Tüzük'e uygun biçimde -benim gördüğüm- özellikle o tartışmalardan sonra gizli oy ilkesine uygun biçimde bu oyunu kullanmaya gayret ettiğini gördüm.
Bunun dışında, biraz önce Tufan Bey söyledi, ona da gerçekten üzüldüm. Yani, arkadaşlar, bakın, sizler Başkanlık Divanı üyelerisiniz. Biz burada şu merdivenden yukarı çıkmıyoruz. Başkanımız oylamalarda sizi çağırıyor çünkü İç Tüzük'e göre oyların sayımını, dökümünü yapmak sizin göreviniz. Oyların sayımı, dökümü, tutanaklara bağlanması işi burada 4 siyasi partiye mensup milletvekillerimiz tarafından oluşturulmuş Başkanlık Divanı tarafından yapılıyor. Şimdi, bizim bunların ve... Bu sayım, döküm işlemleri sırasında tutanaklara yansımış bir itiraz yok yani oylar yanlış sayıldı vesaire diye. Şimdi, dolayısıyla, burada böyle genel geçer ifadeler söylemek o arkadaşlarımızın emeğine de biraz haksızlık olur diye düşünüyorum. Yarın inşallah başlayacağımız Anayasa değişikliği görüşmelerinin ben İç Tüzük'e uygun biçimde... Milletvekillerimizin bu hassasiyete bizim... Burada hiçbir milletvekili arkadaşımızın da oyunu ona göstermek, buna göstermek gibi bir kaygısının, endişesinin olduğu kanaatinde değilim, böyle bir derdimiz de yok ama rahat bırakalım arkadaşlarımızı. Gerçekten, herkes kabinlerde istediği gibi oyunu kullanıyor şu ana kadar, yarın da böyle olacaktır bugüne kadar olduğu gibi. Dolayısıyla, herkesin burada İç Tüzük'e ve Anayasa'ya uygun bir oylama düzeninin oluşturulması noktasında üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ediyor; bu vesileyle, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu önerisinin aleyhinde olduğumu belirtiyor, yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)