GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Siyaset kurumunun Uludere'deki olay yaşandığı andan itibaren bu acının milletin ortak acısı olduğuna ilişkin bir anlayış ve yaklaşım içerisinde olduğuna ve idari ve adli soruşturmanın yapılması için bir irade ortaya koyduğuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:51
Tarih:05.01.2017

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Sayın Başkanım, teşekkürler.

1948'de Karl Jaspers Almanya'da bir konferans verir, Almanya'nın yaşadığı büyük travmayı anlatırken bunun ne tür sorumluluklar doğurduğuna dair siyasi, hukuki, ahlaki ve metafizik sorumluluklardan bahseder. Doğrudur, Uludere'de yaşanan trajedi de bu tür sorumluluklar gerektiren bir olaydır. Siyaset kurumu olayın yaşandığı andan itibaren bu acının milletin ortak acısı olduğuna ilişkin bir anlayış, bir dil, bir üslup, bir yaklaşım içerisinde olmuş, idari ve adli soruşturmanın yapılması için ortaya bir irade koymuştur. Esasen, siyaset kurumunun yapabileceği acıyı ortaklaştırmak, acıya dokunmak ve adli ve idari soruşturmalar için gereken iradeyi göstermektir, bu gösterilmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Açıyorum mikrofonunuzu, tamamlayınız lütfen.

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Sayın Başkanım, ayrıca, İnsan Hakları Komisyonunda bu olayın soruşturulması, araştırılması için bir alt komisyon da kuruldu. Yani, mevcut mekanizmalar ve imkânlar içerisinde siyaset kurumu kendisine terettüp eden sorumluluğu yerine getirme konusunda ortaya bir irade koydu. İşin hukuki tarafının tekemmül edip etmediği, ortaya çıkan yeni deliller istikametinde yargının bir konusu olarak yeniden ele alınıp alınmayacağı meselesi şimdi bir soru işareti olarak ortadadır. Bizim ümidimiz ve temennimiz de adalete ilişkin kamu vicdanını tatmin edecek şekilde hukukun bu işi neticelendirmesidir.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bostancı.