GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın MHP grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:44
Tarih:21.12.2016

Tabii, Emine Hanım benim çok saygı duyduğum bir insan ama böyle nottan okumayla filan olmuyor bu işler, bunu bir defa görmemiz lazım.

İkincisi: Bizim ömrümüz bu işle geçti. Bu siyasi bir konu değil, bu mutlaka "Bir şey söyleyip, karşısında ben de savunayım." diyeceğimiz bir şey değil. Ben Türkiye'yle ilgili kaygı taşıdığım için bunu söylüyorum. Emine Hanım, sizin de okuduğunuzu söylediğiniz şeyde bakın, TÜİK'in sunumu var. TÜİK diyor ki... Sadece bunu 2012 için yapmış, diğer yıllar için de yapmamış. Farklılığın nedenlerini açıklıyor. 2012 yılında millî gelirdeki büyüme yüzde 10,8. Bakın, bu çok kolay anlaşılabilir bir şey. Lütfen, herkes dikkatli dinlerse yani hakikaten ülke açısından faydalı bir şey yapmış oluruz. Yüzde 10,8 Sayın Başkanım, 2012 yılındaki revizyon oranı. Yani millî gelir 2012'de eski seride 100'se yeni seride bu 110,8'e çıkartılmış. Şimdi, bunun, farklılığın kaynakları nedir peki? "Yüzde 10,8 neden olmuştur?" diye TÜİK kendisi söylüyor, diyor ki burada: "ESA-2010 ve SNA-2008'e uyumdan kaynaklanan büyümedeki artış 0,7." Az önce onu söyledim yani bu toplam değişimi 100 kabul edersek onun sadece yüzde 6,7'lik kısmıdır -ben onu yuvarlayıp yüzde 7 dedim- yüzde 93'lük kısmı uluslararası hesap sistemiyle alakası olmayan değişimdir. Şimdi, en son sözünde yine Emine Hanım "İşte, uluslararası hesap sistemine uygunluktan kaynaklanmıştır." Lütfen, yani, bunda dikkatli olmamız lazım.

Diğer söylenen şeylerin de... Şimdi vaktimiz yok tabii, her birini tekrar tekrar etmeye. Mesela "genel devlet hesapları" diyoruz. Ya, Allah'tan korkalım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Bir dakika daha vereyim, toparlayın lütfen Sayın Usta.

ERHAN USTA (Samsun) - Sayın Başkanım, ben bunları inanın siyaset olsun diye konuşmuyorum. Tabii, ömrümüz bizim bu hesaplarla geçti.

Şimdi, bakın, "genel devlet hesaplarının uyumu" deniliyor. Türkiye'de -ben iddia ediyorum, çıksın karşımda kim söyleyecekse söylesin- 2006'dan sonra genel devlet hesaplarında kayda değer -bakın, her yıl mutlaka küçük revizyonlar olur- revizyon olmadı. O hesapları da ben yaptım, ekibimle yaptım yani ben derken kişisel anlamda değil, Kalkınma Bakanlığında o gün bizim görevimiz oydu, biz onları yaptık. 2006'dan sonra genel devlet hesaplarında bir şey yapılmadı ki. Şimdi 2016, "On yıl sonra genel devlet hesaplarına uyum için biz bunu yaptık." deniliyor ve hâlâ uyumsuzluk var, onu söylüyorum. 27 milyar lira, açılsın, bakılsın. Devletin, Hükûmetin orta vadeli programında, yıllık programındaki genel devlet 2015 yılı harcama rakamı ile şu anda TÜİK'in açıkladığı serideki genel devlet harcama rakamı arasında -hâlâ "Uyum için yaptık." diyorlar- 27 milyar lira fark var. Kaldı ki -dediğim gibi- yeni bir şey de değil, ta 2006'da yapılmış. Çalışmaya uyumu on yıl sonra gösteriliyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ERHAN USTA (Samsun) - Şimdi, elbette bunun yapılması lazım, ben seri değişikliğinin yapılması gerektiğini... Bunlar hatta EUROSTAT'a göre beş yılda bir yapılması lazım. Biz "Seri niye değiştirildi, niye revize yapıldı?" demiyoruz.

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Usta.

ERHAN USTA (Samsun) - Biz yapılan şeyin iktisaden veya istatistiki olarak kabul edilebilir olmadığını ifade etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla burada, hani "Biz bunu açıkladık, illa öyle." filan değil. Ben mesela yumuşatmak için şunu söyledim: Bir analiz raporu hazırlasın. Bu analiz raporu, TÜİK'in hazırladığı rapor piyasaları ikna etmezse, bu işin uzmanlarını ikna etmezse bu çalışma geri çekilsin, ülkeye yazık olmasın yoksa ülke pusulasını kaybediyor.

Teşekkür ederim.