| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 23.11.2016 |
ALİ ERCOŞKUN (Bolu) - Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP grup önerisi aleyhinde söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Siirt ili Şirvan ilçesi Maden köyünde özel bir bakır madeni ocağında 17 Kasım gece 21.07'de meydana gelen bir heyelanla, bir faciayla karşı karşıyayız. Öncelikle hayatını kaybeden 7 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar temenni ediyorum. Henüz ulaşamadığımız 9 vatandaşımıza da bir an önce ulaşılmasını diliyorum. Ateş düştüğü yeri yakar. Büyük bir acı yaşadık. Öncelikle bu acının siyasetüstü, politikaüstü olması gerektiğini ifade etmek isterim. Facianın insani, siyasi, idari, adli, hukuki yani tüm denetimlerinin enine boyuna soruşturulmasını ve şu anda da soruşturulduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Enerji Bakanlığının Maden İşleri Genel Müdürlüğü, MTA, Türk Petrol, TKİ gibi kurumlarıyla; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının aynı şekilde ilgili kuruluşlarıyla; AFAD'ın Konya'dan Erzurum'a kadar 11 il müdürlüğünden 149 personelle, 11 arama kurtarma ekibiyle; İçişleri Bakanlığının aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü olsun, Jandarma Genel Komutanlığı olsun, buradan ekiplerle; Sağlık Bakanlığının 8 ambulans, 2 ulusal medikal kurtarma ekibi ve 23 personelle; aynı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 30 personelle ve Kızılayın da birçok personelle alanda olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Şu anda da Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdulkerim Yörükoğlu'nun başkanlığında oluşan kriz masasında, değerli arkadaşımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin de alanda bu işlemleri aynı şekilde takip ediyor.
Kazanın meydana geldiği alan Park Elektrik AŞ'ye ait bir ruhsat sahasında. Park Elektrik, Antlar Yapı, C3 Yapı, MDNK İnşaat ve Nasıroğlu Madenciliğin iş ortaklığı tarafından faaliyette bulunulan alanda, Antlar Yapının faaliyet gösterdiği alanda heyelan faciası meydana geldi. 881 civarındaki işçiden 21 işçinin çalıştığı bölgede meydana gelen faciada 5 işçi kazadan sağ olarak kurtuldu, 16 işçi kayan malzeme altında kalmıştı, 7 tanesinin cansız bedenine ulaşıldı, 9'uyla alakalı da çalışmalar devam ediyor.
280 metre genişliğinde, 260 metre uzunluğunda kütle hareketiyle yaklaşık 400 bin metreküp kayaç bir kütle bu alanı komple kaplamış durumda. Bu alan altında da iş makineleri ve kayıp olan kişilerin olduğu düşünülüyor. Yirmi dört saat devam eden çalışmalarda 16 tane ekskavatör, 5 tane dozer, 2 loder, 2 greyder ve 40 kamyonla bu çalışmalar devam etmekte. Tabii, Türkiye Petrollerinin manyetik arama ekibinin de özellikle iş makinelerinin yerinin bulunması noktasında yaptığı çalışmalar şu anda hâlen devam ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesinden de heyelan konusunda uzman öğretim görevlileri, bilfiil, alanda konuyla alakalı çalışmayı gerçekleştiriyorlar.
Tabii, alanın genişliği, çalışma yapılan alan dışında gerçekleşen bu heyelan faciasının ciddi bir kayma meydana getirmesinden dolayı da yapılan çalışmaların hassas bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Çünkü çalışma esnasında yeni bir faciayla karşı karşıya kalınmaması için buna çok ciddi özen gösterilmesi lazım.
Olayın haber alınmasının akabinde oluşturulan kriz masasında tabii biraz önce saydığım tüm kurumlar Siirt Valiliğinin de katkılarıyla aktif bir şekilde çalışmakta.
Olayın olduğu esnada resmî temaslar sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Özbekistan'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak yurda döner dönmez alana gitmişti. Biraz önce sayın grup başkan vekilimizin de ifade ettiği gibi, akabinde Sağlık Bakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da gene alanda kendileriyle alakalı tüm incelemeleri gerçekleştirmeye gayret ettiler. Bunun yanında oldukça geniş bir personelle bu çalışmaların devam ettiğini de bir kez daha ifade etmek isterim.
Tabii, istatistiki değerlerle aslında konuyu değerlendirmek çok sağlıklı değil, ölen bir kişi bile olsa bir kişinin bile hayatını kaybetmesine tahammül etmek mümkün değil ama AK PARTİ döneminde, çalışan personelle, çalışan sigortalı sayısı ile iş kazalarının oranını değerlendirdiğimizde yaklaşık 2 katlık bir iyileşmeyi görmek mümkün. Yeterli mi? Değil tabii ki. Dediğim gibi, ölen bir kişiye bile tahammül etmek mümkün değil ama bu konuda da bazı gelişmeler olduğunun muhakkak görülmesi lazım.
Biraz önce, Meclis içerisinde acaba konuyla alakalı neler yapılıyor diye milletvekili arkadaşlarımızla istişare ederken İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Sayın Jülide Sarıeroğlu'nun İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun alt komisyon olarak oluşturduğu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İnceleme Alt Komisyonunun aslında konuyla ilgilendiğini de öğrenmiş olduk. 15 Temmuz öncesinde kurulan bu Komisyon, bu hafta içinde alana gitmeyi planlarken geçtiğimiz günlerdeki konudan dolayı özellikle bayan milletvekillerinin aktif olduğu konudan dolayı gidemediklerini biliyoruz. Ama önümüzdeki hafta Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda oluşturulan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İnceleme Alt Komisyonunun alana giderek Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen konuyla alakalı araştırmaları yapacaklarını da bir kez daha ifade etmemiz lazım.
Değerli arkadaşlar, tabii alan üzerinde 881 çalışanın bulunduğunu ve kaza anında da 113 işçinin vardiyada olduğunu, olay anında da kaza bölgesinde 21 işçi olduğunu bir kez daha söylüyorum. Göçük altında kalan 9 işçinin kurtarılması bizim için şu anda en öncelikli konu. Bu esnadaki bu hassas çalışmalara destek vermek de aslında hepimizin görevi.
Tabii, bu süreç devam ederken soruşturmaların da devam etmesi en başlı vazifemiz. Biz, burada, bir kişinin bile hayatı söz konusu olduğunda ihmali olan, kusuru olan kimsenin gözünün yaşına bakılmaması taraftarıyız; bunu özellikle belirtmek istiyorum. Ama Meclis olarak Meclisin oluşturduğu çeşitli organlarda yapılabilecek görevlerin Meclis araştırması komisyonu kurulmasını doğurmayacağını da ifade etmek isteriz. Yani, Meclisin, ilk başta, kendi organları içerisinde yapacağı çalışmaların takip edilmesinin -çünkü bu komisyonlarda tüm grupları temsil eden milletvekillerimiz var biliyorsunuz- akabinde eğer bunun yetersiz kaldığını düşünürsek bu tür adımların atılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz dönemde Soma'yla alakalı yapılan çalışmalar, bildiğiniz gibi, hep birlikte mutabakatla yapılan çalışmalardı ve bu çalışmalardan sonra gerçekleşen yasal düzenlemelerle de iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok ciddi adımlar atıldığına hep beraber şahidiz.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Vallahi değilim ben, ben değilim şahit mahit. Doğru değil, atılmıyor. Ben şahit değilim.
ALİ ERCOŞKUN (Devamla) - Dolayısıyla, Meclisin tüm organlarıyla hep birlikte bu adımları gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz, hedefliyoruz ve bu manada da özellikle bu alt komisyon çalışmalarının önemli olduğunu ve hep birlikte tüm partilerin katılımıyla önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan alt komisyon ziyaretinin akabinde de Meclise aktarılacak bilgilerle birlikte bir değerlendirme yapılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
Saha üzerinde çeşitli denetimler, tabii, geçmişte gerçekleşmiş vaziyette ama bu esnada, bu denetimlerden sonra veya o esnada eğer oluşmuş bir eksiklik, bir ihmal söz konusuysa da, biraz önce söylediğim gibi, kimsenin gözünün yaşına bakılmadan bunun üzerine gidilmesi konusunda sizlerle birlikte düşündüğümüzü bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar, biraz önce bahsettiğim sebeplerden dolayı önergenin aleyhinde oy kullanacağımızı ifade etmek isterim.
Bildiğiniz gibi, yarın 24 Kasım. Aslında bu vesileyle 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde -benim eşim de her ne kadar aktif olmasa da bir öğretmen- ilkokul öğretmenlerini de unutmamak lazım biliyorsunuz. Başta tüm ilkokul öğretmenlerimin Öğretmenler Günü'nü, Makbule Sütçü Hocamın Öğretmenler Günü'nü ama tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü tebrik ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.