| Konu: | AKP'nin on dört yıldır sürdürmüş olduğu ırkçı, milliyetçi, mezhepçi dış politikanın Türkiye'yi hızla büyük bir bölgesel savaşın içerisine sürüklediğine, OHAL neticesinde toplumsal, siyasal, ekonomik yaşamda her gün yeni krizlerle karşılaşıldığına ve Hükûmete bu yanlış politikalardan vazgeçme çağrısı yaptığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 8 |
| Tarih: | 18.10.2016 |
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, AKP'nin on dört yıldır sürdürmüş olduğu ırkçı, milliyetçi, mezhepçi dış politika, maalesef, Türkiye'yi büyük bir bölgesel savaşın içerisine hızla sürüklemektedir. Önce Cerablus'a ve Suriye'ye yönelik askerî müdahaleler, şimdi de bölge halklarının, bölge devletlerinin ve orada bulunan koalisyon güçlerinin iradelerine rağmen, Musul'a yönelik bir askerî müdahale hazırlığı Türkiye açısından önü alınamaz, öngörülemez büyük felaketlerin âdeta habercisi şeklinde gündemleştirilmek istenmektedir. Biz, Neoosmanlıcı, ayakları yere basmayan, maceracı bir anlayışla bu ülkenin yoksul çocuklarının Orta Doğu'ya götürülerek orada ölüme gönderilmesini ve buranın üzerinden milliyetçi duyguları okşayarak bir saltanatın çıkarılması hesaplarını kabul edilemez bulduğumuzu ve son derece yanlış olarak bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz.
BAŞKAN - Sayın Baluken, bir saniye efendim.
Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızın davetlisi olarak Meclisimizi ziyaret etmekte olan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) üyesi 15 ülkenin meclis başkan ve başkan vekilleri ile bazı milletvekillerinden oluşan heyet şu anda Genel Kurulumuzu teşrif etmiş bulunuyorlar. (Alkışlar) Ben, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz adına, gelen heyete hoş geldiniz diyorum. (Alkışlar)
BAŞKAN - Sayın Baluken, konuşmanızı kesmek zorunda kaldım. Süreyi baştan alıyorum.
Buyurunuz.
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, AKP'nin on dört yıldır sürdürmüş olduğu ırkçı, milliyetçi, mezhepçi dış politika, maalesef, Türkiye'yi büyük bir bölgesel savaşın içerisine sürüklemiştir. Önce Cerablus'a ve Suriye'ye yönelik yapılan askerî müdahale ve bugünlerde de bölge halklarının, bölge devletlerinin ve orada bulunan bütün koalisyon güçlerinin iradelerine rağmen Musul'a yönelik bir askerî müdahaleye dâhil olma isteği, AKP eliyle ülkenin hızla bir felakete sürüklenmesi ve belki de on binlerce yoksul Anadolu çocuğunun Orta Doğu bataklığında yaşamını yitirmesiyle sonuçlanacak bir kötü gidişatın habercisidir. Biz bunu kabul edilemez buluyoruz. Başından beri AKP'nin Suriye, Irak ve Orta Doğu politikasının ayakları yere basmayan Neoosmanlıcı, hegemonik bir anlayışla devreye konduğunu ve buradan çözüm değil, çözümsüzlük çıkacağını; bunun yerine bölge halklarını esas alacak barışçıl, diplomatik, siyasi çözüm çabalarına öncülük etmek gerektiğini vurgulamıştık. Bugün de aynı ilkesel duruşumuzu, aynı ilkesel tutumuzu buradan vurgulamak istiyoruz. Dışarıda işgal, içeride OHAL anlayışıyla bu ülkeye ancak daha büyük faturalar bizzat bu Hükûmetin eliyle ödetilir. O nedenle, bu mevcut politikaların Türkiye Büyük Millet Meclisinde de tartışılması gerektiğini düşünüyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum Sayın Baluken.
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Düşünün ki ülke bu kadar büyük bir tehlikenin yanı başında duruyor ama bugüne kadar bu Hükûmetin yetkilileri, temsilcileri zahmet edip, lütfedip gelip bu konuyu Mecliste bir bilgilendirme üzerinden, bir tartışma üzerinden ele alma ihtiyacı bile duymuyor. Bu, AKP'nin ne kadar "Ben yaptım, oldubitti." anlayışıyla ülkenin temel politikalarına yaklaştığını ortaya koyuyor.
Diğer taraftan, içeride sürdürülen OHAL neticesinde maalesef, toplumsal, siyasal, ekonomik yaşam her gün yeni krizlerle karşılaşıyor. Ortada bir yönetilememe durumu var. Büyük bir istikrarsızlık, bir kriz durumuyla karşı karşıyayız. Düşünün ki ülkenin başkentinde kırk gün boyunca her türlü toplantı, gösteri, basın açıklaması yasaklanıyor ama bunun gerekçesi bile Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Türkiye kamuoyuna...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - ...Hükûmet yetkilileri tarafından ifade edilmiyor. Biz, hem içeride hem dışarıda bu gidişattan kaygı duyduğumuzu, bu anlayıştan bir an önce vazgeçilerek demokrasi, barış ve istikrar temelinde iç ve dış politikanın şekillenmesi gerektiğini düşünüyoruz ve Hükûmete de bu yanlış politikalardan vazgeçme çağrısı yapıyoruz.
Teşekkür ederim.