| Konu: | Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 126 |
| Tarih: | 17.08.2016 |
MEHMET ALİ ASLAN (Batman) - Sayın Başkan, Sayın Divan ve Sayın Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. İlk defa, konuşmam esnasında bu kadar çok arkadaşı bir arada görmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Tabii, kreş ve gündüz bakımevleriyle ilgili bir önerimiz var, bir önerim var: Biz isteriz ki kreşlerde çocuklara ana dilleriyle de eğitim verilsin. Ana dilde eğitim deyince hemen aklınıza Kürtçe gelmesin. Bu ülkede yaklaşık 16 dil konuşuluyor; bunun içinde Arapça, Süryanice, Ermenice, Çerkezce, Lazca, Romanca ve birçok dil var.
Tabii, darbeyle ilgili de konuşma fırsatı bulamamıştık. Darbeyi buradan şiddetle kınıyoruz. İnanır mısınız, darbe akşamı televizyonları izlerken, dinlerken, bakanlar konuşurken, Başbakan konuşurken HDP'li vekiller konuşuyor zannediyordum çünkü demokrasiden, seçilmiş halk iradesinden söz ediliyordu; tanklara, toplara karşı yürünmesi gerektiğinden, tankların, topların durdurulması gerektiğinden, halkın sokaklara çıkması gerektiğinden söz ediliyordu. Tabii, sonra baktım ki AKP'li vekiller, bakanlar bunu söylüyor. Bizim yıllardır söylediğimizi maalesef sadece darbe akşamı hissedebildiniz.
Şunu söyleyeyim: Arkadaşlar, daha önce de göstermiştim, 29 Aralık 2015'te -Başkanım, siz de görün- bu Emniyet Müdürü Batman Emniyet Müdürüydü ve ben sivil bir polise kimlik sorunca bu dedi ki: "Biz devletiz." ve beni iteledi. "Ben devletim." dedi şu fotoğrafta gördüğünüz Emniyet Müdürü. Ben bunu gösterirken de iktidar sıralarından birçok vekil "Oh, iyi yapmış." gibi laflar söylüyordu ama ne ilginçtir ki aynı Emniyet Müdürü geçtiğimiz günlerde Zaho'da yakalandı. (HDP sıralarından alkışlar) Gülenist hareket tarafından yani onlarla irtibatlı olduğundan dolayı yakalandı. Karşılaştıralım, aynı kişi "Ben devletim." diyordu, şimdi onu yakalayanlar da "Ben devletim." diyor ve suç duyurusunda bulunduk. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen...
MEHMET ALİ ASLAN (Devamla) - Suç duyurusunda bulunmuştuk, savcı takipsizlik verdi. Sonra savcı da FETÖ'den içeriye alındı ve her ne hikmetse... Valiliğe de ben yine dilekçeyle başvurmuştum, bu ilgili Emniyet Müdürü hakkında idari soruşturma başlatsın diye. Şu anki Batman Valisi Ahmet Deniz de henüz bununla ilgili bir idari soruşturma başlatmış değildir. Acaba neden korunuyor, neden idari soruşturma başlatılmadı, birileri mi korunmaya çalışılıyor? Arkadaşlar, buradan cevap verirsiniz.
ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - O da cemaatçi çıkmasın.
MEHMET ALİ ASLAN (Devamla) - Midyat'ta altı gün önce yaklaşık 38 kişi gözaltına alındı ve 9'u da tutuklandı. Tutuklanan arkadaşların da evinde yapılan aramalarda sözde Gülenist harekete ait yayınlar bulunmuş, Aksiyon, bilmem, Sızıntı, Zaman gazetesi, birçoğunuz bu dergileri, bu yayınları yakmanıza rağmen, eminim, hâlâ evinizin kıyısında köşesinde vardır.
Şimdi, eskiden kişilere kılıf uyduruluyordu ama şu anda, maalesef, bu darbeden sonra kılıflara kişi uydurulmaya çalışılıyor. Yani neymiş efendim? İşte, DBP'yle HDP'nin bunlarla olan bağlantısını deşifre etmek için, yok efendim, hem Kürt hareketine ait kitaplar bulunmuş hem FETÖ'ye ait bulunmuş, dolayısıyla, bunlar iş birliği yapıyor. Bu kadar vicdansızlık, bu kadar haksızlık olmaz, bu suistimal olmaz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Bakın, iyi ki darbe gerçekleşmedi. Gerçekleşmiş olsaydı, şimdi buradakilerin çoğu, hepimiz, ya hapisteydik ya mezardaydık ya kayıp kaçaktık ve muhtemelen hapiste olsaydık, kayıp kaçak olsaydık, şunu konuşacaktık: Keşke biz Mecliste birbirimize düşmeseydik, keşke biz gerçek tehlikenin farkına varsaydık ve keşke iyi işler yapsaydık. İşte, Allah bize o "keşke"leri gerçekleştirme fırsatını verdi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET ALİ ASLAN (Devamla) - Gelin, hep beraber toplumsal barış için ve özellikle Kürt meselesinin barışçıl yollarla çözülmesi için adım atalım.
Sağ olun. (HDP sıralarından alkışlar)