GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kütahya'da çok ciddi bir provokasyonun tekrar devreye konulmak istendiğine, bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını rica ettiğine, yedi gündür gözaltında olan Demokratik Bölgeler Partisi Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter'le ilgili bilgi almak istediğine ve sokağa çıkma yasağı kaldırılan Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde tam bir yıkım ve talan tablosu olduğuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:97
Tarih:02.06.2016

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; an itibarıyla Kütahya'da çok ciddi bir provokasyon tekrar devreye konulmak isteniyor. Dün Kütahya'da gözaltına alınan öğrencilerin bugün adliyeye götürülüşü esnasında adliye binası etrafında giderek kalabalığı artan bir ırkçı grubun saldırı hazırlığı bilgisi bize ulaştı. Saatlerdir Kütahya Valisine ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine ulaşmaya çalışıyoruz ancak bir türlü hâlâ bu saate kadar ulaşmış değiliz. Özellikle iktidar partisinin grup başkan vekilinin de not alarak hızla ilgili bakanlara ulaştırmasını -çünkü şu anda Genel Kurulda herhangi bir bakan yok, görüşmeleri takip etmiyor- olası geri dönülemez sonuçlara yol açacak böylesi bir provokasyonla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasının özellikle sağlamasını buradan rica ediyoruz. Çünkü, yereldeki güvenlik güçlerinin öğrencilere "Sizin can güvenliğinizi sağlamayacağız." demek suretiyle büyük bir aymazlık içerisinde, oradaki provokasyonu tahrik edici tutumlarının olduğunu öğrenci arkadaşlar bize ilettiler.

Bu yaklaşımların tamamı AKP'nin halkları, kitleleri karşı karşıya getiren ayrımcı politikaların neticesidir. Öyle bir noktaya geldi ki en küçük bir kıvılcımdan çok büyük bir yangının çıkacağı kaygısını, endişesini her gün yaşıyoruz. Dün de Genel Kurulda yine Kütahya'da Kürt işçilerin çalıştığı bir inşaatta çıkan yangının nasıl bir provokasyona dönüştürüldüğünü ifade ettik. Dolayısıyla, sorumlu makamda bulunan iktidar partisi, Kütahya'da gerekli tedbirleri almalı, öğrencilerin can güvenliğini sağlamalıdır.

Diğer taraftan, Sayın Başkan, DBP Şırnak il yöneticimiz Hurşit Külter yedi gündür gözaltında olmasına rağmen, hâlâ hiçbir haber alamadık.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum Sayın Baluken.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Hurşit Külter'den hâlâ hiçbir haber yoktur. Günlerdir buradan ifade etmemize rağmen, Hükûmet, kör, sağır, dilsizdir. Hurşit Külter nerede? İnfaz mı ettiniz? Öldürdünüz mü? Hukuksuz bir şekilde gözaltında mı tutuyorsunuz? Neden bu Hükûmet Hurşit Külter'in nerede olduğunu açıklamıyor? Halkımızı beyaz Toroslarla tehdit edenler, sahaya siyah Ranger'ları sürerek gözaltında olan gençlerin infazının yapılacağının işaretini vermişlerdi. Buna mı başladılar? AKP Hükûmetinin buna bir an önce cevap vermesi lazım.

Sayın Başkan, Yüksekova ilçemizde sokağa çıkma yasağı 30 Mayıs sabahı itibarıyla kısmi olarak kaldırıldı. Yüksekova tam bir viraneye dönmüş durumda. Çatışmanın olmadığı mahallelerde de bütün evler ve iş yerleri yakılmış durumda. Tam bir yıkım, tam bir talan tablosu var. Geri dönmek isteyen halk saatler boyu sırada bekliyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Çok kısa, bitirebilir miyim Sayın Başkanım?

BAŞKAN - Buyurunuz.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - İlçeye geri dönmek isteyen halk, evini, iş yerini kontrol etmek isteyen halk, kilometrelerce sırada bekletilerek güvenlik gerekçesiyle saatlerce yollarda mağdur ediliyor, her türlü hakaretlerde bulunuluyor, Yüksekova'ya gönderilen yardımlar engelleniyor. Bugün Yüksekova'dan bizi arayan halkımız suya ihtiyaçlarının olduğunu söylediler, suya. Su şebekeleri tahrip edildiği için Yüksekova halkı şu anda içme suyuna muhtaç duruma getirilmiş. Ben buradan Hükûmet yetkililerine değil, Türkiye halklarına sesleniyorum: Duyarlı olan bütün halklarımızı Yüksekova halkıyla dayanışmaya, Yüksekova'ya ulaşması gereken insanlarımız da bir an önce oraya gidip AKP'nin yıkım, talan politikasını yerinde görmeye ve orada halkımıza destek duygusuna, destek tavrına davet ediyorum.

Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.