GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:60
Tarih:23.03.2016

MUSTAFA MİT (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın 15'inci maddesi hakkında konuşmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, görüşülmekte olan 117 sıra sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın 15'inci maddesi, şikâyet üzerine veya resen Kişisel Verileri Koruma Kurulunca inceleme yapılmasının usul ve esaslarını düzenlemektedir. Önergemizde, 15'inci maddenin (7)'nci fıkrasında yer alan "veri işlenmesi ve verilerin yurt dışına, başkalarına aktarılmasında telafisi güç veya imkânsız zararların doğması" ve "açıkça hukuka aykırılık" şartlarına ilaveten, "açık rızanın ortadan kalkması"nın eklenmesi teklif edilmektedir.

Esasen kişisel verilerin rıza dışında işlenmesi veya başkalarına aktarılması getirilen bu tasarının ruhuna aykırıdır. O hâlde, rızanın ortadan kalkması hâlinde verilerin işlenmesi ve başkalarına aktarılması da önemlidir. İfade edelim ki yüz yüze muhatap olduğumuz veri sorumlusuna güvenle oluşan emniyet hissi tarafımızdan da kabul edilen meşru menfaat ve rızanın sonucudur. Bu iki kavram getirilen tasarının tamamının temel kavramlarıdır. Tasarının 10'uncu maddesinin (c) bendi, meşru menfaat ve rızaen elde edilen kişisel verilerin kimlere ne amaçla aktarılabileceğine ilişkindir. Bu madde kendi içerisinde şüphe ve endişe barındırmaktadır. Şüphe ve endişeleri ortadan kaldırmak için yurt dışına veya başkalarına aktarılacak kişisel verilerin, aktarma işlemi yapılmadan önce veri sorumlusu tarafından mutlaka ilgili kişinin yazılı rızasına bağlanmalıdır. Elde edilen kişisel verilerin başkalarına aktarılmasında, başlangıcından sonuna kadar her kademede veri sorumlusu aranmak şartıyla, zincir hâlinde belge düzenine kavuşturulması hususunun ayrıca kanunda belirtilmesi gerekmektedir.

Değerli milletvekilleri, tasarının 15'inci maddesinin (7)'nci fıkrasıyla verilerin işlenmesinin, başkalarına veya yurt dışına aktarılmasının hukuki şartları oluşsa dahi yapılacak işlemin durdurulup durdurulamayacağı kurulun ihtiyarına bırakılmaktadır. Hâlbuki, bent içerisinde zikredildiği gibi açıkça hukuka aykırılık ortaya çıktığında veri işlenmesi veya aktarılması da hukuka aykırı olacaktır. Hâlbuki, veri sorumlusunun yaptığı iş ve işlemler hukuka uygun olmak zorundadır. Yani, açıkça hukuka aykırı bir durum ortaya çıktığında kurul bu hukuka aykırılığa rağmen isterse iş ve işlemin devamına karar verebilecektir. O zaman, kurul hukuksuzluğa göz yummuş, hatta ödüllendirmiş olacaktır. Kurulun töhmet altında bırakılmaması için bu ifadenin de düzeltilmesi gerekmektedir. Kurul tarafından hukuka uygun olduğu kabul ve tespit edilen bir hususla ilgili şahıs tarafından hukuka aykırılık iddiasına da konu olabilir. Bunu açıklığa kavuşturmak gerekmektedir çünkü kişisel verileri başkalarına aktarabilecek kurum ve kuruluşlar kamuya ait olduğunda bunun tespiti idari yargıya taşınacaktır. Özel sektöre ait olduğunda ise açıkça hukuka aykırılık iddiasının nerede açıklığa kavuşturulacağı belirtilmemektedir.

Değerli milletvekilleri, bilindiği üzere, kanun uygulamalarının kanunun lafzına ve ruhuna uygun olması gerekmektedir. Getirilen tasarının 15'inci maddesinin (7)'nci fıkrasında sayılan şartların birlikte gerçekleşmesi hâlinde veri işleme ve yurt dışına aktarılması işleminin kurulca durdurulmasına karar verme yetkisi verilmiştir. Madde metnindeki birlikte gerçekleşme şartı, önergemiz neticesinde oluşacak yeni metin doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir. Şöyle ki: Önergemizle getirilen, rızanın ortadan kalkması hâli, telafisi güç ve imkânsız zararların doğması hâli, yapılacak iş ve işlemin açıkça hukuka aykırılığı ile ayrı ayrı kaynağı olabilecektir. Bu şartlardan hangisinin, birinin varlığının veya açıklığının hukuka aykırılık teşkil edeceği belirtilmemiştir.

Kurulun belirsizlikten kurtarılması, zaten tartışmalı olan kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması ve güvenlik hususunda kamuoyunun endişelerinin giderilmesi için maddenin önergemiz doğrultusunda değiştirilmesi gerekmektedir.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)