| Konu: | Oturum Başkanı TBMM Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin açıklaması üzerine konuşması |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 16.12.2015 |
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Tutanaklara geçmesi açısından bir hususu ifade edeyim.
Ev baskınıyla ilgili herhangi bir savcılık talimatı ya da o anlama gelecek hiçbir belge yoktur. Milletvekilimiz talep etmesine rağmen, orada yapılan baskınla ilgili, savcılığın "Baskın yapılması gerekir." şeklinde iletmiş olduğu herhangi bir tebligat kesinlikle gösterilmemiştir.
İkincisi: Bir milletvekili ya da bir belediye başkanı "sıcak takip" adı altında bu şekilde bir muameleye maruz kalamaz, bunu kabul etmiyoruz; "milletvekilin sıcak takibi" diye bir şey söz konusu olamaz. Eğer o vali Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarını bilmiyorsa bunu ilgili makamda bulunan yetkililer olarak kendisine hatırlatmalı, milletvekiliyle ilgili hukuki süreçlerin de nasıl ele alınması gerektiğini bir kez daha kendisine ifade etmelisiniz diye düşünüyoruz.
Son bir bilgi olarak da yine tutanaklara geçsin: Konu sadece milletvekili ya da belediye eş başkanlarımızın evinin basılması olayı değil. Şu anda Silopi'de ve Cizre'de bulunan bütün kenar mahallelerde bu ev baskınları yapılıyor; kapılar kırılarak içerideki insanlar darp ediliyor, o insanlar evlerini boşaltmaya zorlanıyor; keskin nişancılar yerleştirilerek, Anayasa'nın barınma hakkı ihlal edilmek suretiyle yurttaşlara ait evler bir savaş cephesi hâline getiriliyor. Dolayısıyla valinin size vermiş olduğu ifadeler tamamen gerçeği çarpıtmaya yönelik ifadelerdir; bunları da tutanağa geçmesi açısından ifade ediyoruz.