GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Nevruz Bayramı'na ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:1
Birleşim:60
Tarih:23.03.2016

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

2016 yılının "Nevroz"unu da geride bıraktık. Güncele ilişkin bilgilere geçmeden önce "Nevroz Bayramı"nın tarihi ve içeriği konusunda kısaca birkaç hususu açmak isterim.

İlk 21 Mart, birçok farklı kaynakta farklı görüşler olsa da ortaklaşılan tarih 612 yılı. Yani, ilk kutlamasından bugüne üzerinden iki bin altı yüz on altı yıl geçen bir bayramdan söz ediyoruz ve bu bayram Kürt halkının Demirci Gâve önderliğinde Dahhak zulmüne karşı isyan ateşini tutuşturduğu ve zaferle taçlanan gün olarak bilinir, üzerinde ortaklaşılan en önemli olgu budur zaten ve gerçekten aradan iki bin altı yüz on altı yıl geçmesine rağmen "Nevroz Bayramı" bugün içeriğinden ve direniş özünden, özgürlük arayışından ve mücadelesinden hiçbir şey kaybetmedi.

"Nevroz" ateşi bugün daha fazla alanı ve meydanı aydınlatıyor. Mezopotamya halkları, Kürt halkı başta olmak üzere, "Nevroz Bayramı"nı her yıl baskılara, engellemelere, cinayetlere, katliamlara rağmen kutlamaya ve özgürlük tutkusunu yükseltmeye devam ediyor. Özgürlük ateşi şüphesiz yıllar içinde, yüzyıllar içinde, binyıllar içinde daha da gürleşti ve din, dil, ırk, ulus, cinsiyet, kimlik, inanç farklılıkları gözetmeksizin tüm halkların yolunu aydınlatacak bir gün olarak "Nevroz Bayramı"nı, aynı zamanda, görmemiz ve değerlendirmemiz gerekiyor.

İki bin altı yüz on altı yıllık geçmişiyle "Nevroz Bayramı" en eski özgürlük bayramı olarak bilinir ve biz de bunu böyle kabul ederiz ve gerçekten "Nevroz"un isyan ve özgürlük ateşi diğer ezilen ve sömürülen halkları da gitgide sarmış ve bugün evrenselleşen bir bayramdır.

Tabii, bizim ülkemizde, Türkiye'de, "Nevroz Bayramı" 1924 yılında aslında yasaklanan bir gün olarak önümüzde duruyor ve başta egemenler, yönetenler, farklı iktidarlar "Nevroz Bayramı"nı w'sundan başlayarak günün kutlanmasına kadar her türlü yasakla karşıladılar ve büyük ölümler, büyük acılar yaşandı "Nevroz Bayramı" kutlamaları sırasında. Fakat muktedirler bir süre sonra, bu sefer içeriğini boşaltarak "Newroz"u "Nevruz" yaptılar, "o"yu "u" yaptılar, "w"yu da "v" yaptılar, "Vallahi bu bir Türk bayramıdır." dediler ve komik hareketlerle küçük küçük ateşlerin üstünden atlayarak, yumurta tokuşturarak "Nevroz"un içeriğini boşalttıklarını, özgürlük, direniş, diriliş, bahar bayramı olmasından ziyade, diğerini örtmek ve farklı bir şekilde değerlendirmek için alanlara çıktıklarını görüyoruz.

Tabii, Kürt halkı açısından "Nevroz Bayramı"nın en önemli özü direniş ve özgürlük mücadelesidir. 1982 yılında Diyarbakır 5 No.lu Cezaevinde, işkencehanesinde Mazlum Doğan 21 Martı 22 Marta bağlayan gece 3 kibrit çöpüyle bedenini "Nevroz" ateşi yapmıştır ve Kürt halkının bu yüzden "Nevroz Bayramı"na bakışı, hangi koşullarda olursa olsun, Diyarbakır zindanında bile "Nevroz" ateşinin asla sönmeyeceği, söndürülmeyeceği mesajı bütün dünya tarafından da görülmüştür ve bugün de bu bayramın kutlamaları devam etmektedir.

Fakat, tabii, bu yıl da -ileriki dönemlerde bunu da değerlendireceğiz- "Nevroz Bayramı" maalesef yasaklandı. Tarihine bakacak olursak; 1990, 1991 ve 1992 yıllarında yüzlerce insan öldürüldü "Nevroz Bayramı"nda, Cizre ve Nusaybin'de. 2009, 2010, 2011 yıllarında "Nevroz" serbestti ve hiçbir şey olmadı. 2012 yılında İdris Naim Şahin'in İçişleri Bakanı olduğu dönemde yine yasaklandı, yine kan aktı. 2013, 2014, 2015 yıllarında Sayın Öcalan'ın "Nevroz" mesajlarıyla hepimiz barışa ulaşacakken 2016 yılında yine yasaklandı ve bu yıl, gerçekten "Nevroz" alanlarında çok büyük bir eziyet uygulandı. 120 bin polis, 80 bin jandarma görevlendirildi ama özgürlük ateşi söndürülemedi, halkın alanlara çıkıp "Nevroz Bayramı"nı kutlaması engellenemedi.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Çünkü, hiçbir zaman "Nevroz Bayramı" izinlere bağlı olmamıştı, halklar bu bayramı, kendileri kendi bayramlarını kutlamaya devam etmişlerdi.

Sürem bittiği için, ben, 2016 yılı "Nevroz"unun tüm Mezopotamya halklarına kutlu olmasını diliyorum. "..."(x) diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)