| Konu: | 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesabı Tasarısı Maddelerinin görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 55 |
| Tarih: | 07.03.2016 |
İBRAHİM HALİL FIRAT (Adıyaman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 8'inci maddesi üzerine şahsım adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi, Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK Parti hükûmetleri olarak, yapılan planlamalar ve projelerle ülkemizi nereden nereye getirdik. On dört yıl önce, üç gün içinde bankacılık ve finans sektörü yerle bir edilen, üç gün sonrasını gördüğü zaman şükreden, iflasın eşiğinde bir ülke iken şimdi bu coğrafyanın en güçlü ve itibarı sayılır bir aktör ülkesi olduk. Bugünümüze nasıl geldiğimizi unutmamalıyız. Bakın, aziz milletimiz geçmişini unutmamaktadır.
Cesaretle ve kararlılıkla tüm sorunların üzerine giden AK PARTİ hükûmetlerimiz, milletimizin sırtında ağır yük oluşturan bütçeleri yük olmaktan çıkarmış, milletine yatırım götüren, hizmet eden hâle getirmiştir. Böylelikle, ülkemizin kronikleşmiş sorunlarına neşter vurarak, ekonomide, sağlıkta, sosyal hayatta ve diğer tüm alanlarda birçok değişimi gerçekleştirerek devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirmiştir.
2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 85,7'si faiz ödemelerine giderken bugün vergi gelirlerinin yüzde 13'ünün faiz ödemelerine gittiği ortadadır.
Yüz yılların ihmalini gideren KÖYDES ve BELDES projelerini biz uyguladık. Duble yollarından yüksek hızlı trenine, sağlıktan eğitime, ekonomiden turizme, tarımdan savunmaya birçok alanda yatırım ve hizmetler gerçekleştirdik. Halkımızın birçok demokratik kazanımlarına imza attık.
2002 yılından bu yana 450 bin derslik açarak eğitimin altyapı ve derslik sorununu büyük oranda çözdük. Geçmişte her ilde üniversite yoktu. Bugün Adıyaman'ımızda Adıyaman Üniversitesinin 20 binin üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.
On dört yılda, ulaşım ve lojistik altyapılarında büyük ilerlemeler kaydederek duble yol ağının 24 bin kilometrenin üzerine çıkarıldığı, yüksek hızlı tren işletmeciliğinde dünyada 8, Avrupa'da 6'ncı sırada olan, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde ekonomik dengeleri koruyan bir ülke konumundayız.
Milletimizin, ekonomik ve sosyal refahını en üst seviyeye çıkarmak için 1 Kasım seçimlerinde verdiği vaatlerin bir kısmını bir ay içerisinde gerçekleştiren bir AK PARTİ Hükûmeti vardır.
Gücümüzü halktan alarak söz verdik, yapıyoruz. Ne aldattık ne de aldanan olduk. Bir ibadet anlayışı içerisinde, hizmete hep devam dedik. Milletimize hesap vermekten kaçan ve korkan bir anlayış içerisinde hiç bulunmadık.
Sayın milletvekilleri, iktidara geldiği günden bugüne kadar sürekli olarak oylarını artırarak ilerleyen ve her geçen gün halkın daha fazla teveccühünü kazanan bir hükûmetin 14'üncü bütçesini gerçekleştiriyoruz. Her bütçemiz daha fazla hizmet getirdi. 2001 yılında "Aydınlığa açık, karanlığa kapalı." diyerek çıktığımız yolda milletimizin güvenini ve teveccühünü boşa çıkarmadık. Milletimizle gönül köprüleri kurarak onlara hep doğruları söyledik. AK PARTİ olarak hizmette ayrımcılık yapmadık. Hamdolsun, halkımız bunun karşılığında AK PARTİ'ye desteğini hiç esirgemedi.
Bakın, kendi seçim bölgem Adıyaman AK PARTİ'ye yüzde 69,5 oranında destek olmuş, Sincik ilçemiz kendi rekorunu kırarak bir kez daha Türkiye 1'incisi olmuştur. Adıyamanlı hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz, Allah kendilerinden razı olsun.
Büyümeyi ve istihdamı artırmak ve ülkemizin refah seviyesinin artırılmasını sağlamak ve sürdürmek için hazırlanan bütçemizde bugün eğitime ayrılan pay 109,3 milyar liradır, 2002 yılı bütçesine denk bir bütçedir.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Adıyaman'a ne kadar ayrılmış? Adıyaman'a bütçeden ne kadar ayrılmış?
İBRAHİM HALİL FIRAT (Devamla) - 2002 yılında sadece sosyal yardım ve hizmete 1,3 milyar lira kaynak ayrılmışken 2015 yılında 28,5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.
AK PARTİ hükûmetleri olarak her zaman mazlumun yanında yer aldık, zulme ve zalime karşı dik durduk. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunların farkındayız. Gelişen ve kalkınan bir Türkiye'ye engel olmaya çalışan güçlerin olduğunu görüyoruz. Bugün içeride ve dışarıdaki fitne ve nifak odaklarının oyunlarına gelmemeliyiz. Milletle derdi olmayanlar, kan ve gözyaşından medet umarlar. Her şeye rağmen kardeşliğin, barışın, sevginin dilini konuşarak birlik olmak için hep mücadele vereceğiz.
Bütçenin hayırlı olmasını diliyor, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)