GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türkiye Cumhuriyeti ile Peru Cumhuriyeti Arasında Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması ile Anlaşmada Düzeltme Yapılmasına İlişkin Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:35
Tarih:29.01.2016

CHP GRUBU ADINA HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Sayın Başkanım, değerli milletvekillerim; tabii, ben bu konuşmayı alırken Turizm Bakanımız buradaydı, o yüzden istemiştim ama Turizm Bakanı şu an yok, Gümrük Bakanımızın da bu konuyla ilgili dinlemesini rica ediyorum.

Değerli arkadaşlar, dünyada turizm pastası 1 trilyon dolar. Türkiye olarak maalesef bu pastadan 30-35 milyar dolar pay alıyoruz. Üzülerek söylüyorum, Türkiye dört mevsimi olan bir ülke yani yazın denize girerken diğer tarafta da kayabiliyoruz. Ama maalesef on üç yıldan beri bu iktidarın gittiği yoldan dolayı -üzülerek söylüyorum- turizm pastası gittikçe düşüyor. Daha önce, geçen sene 4,5 milyon Rus turist gelmişti. Biliyorsunuz, Rus uçağı düşürüldü ve Putin, Dışişleri Bakanına talimat verdi ve o 4,5 milyon insan 2016 yazında buraya gelmeyecek.

Değerli arkadaşlar, arkasından Sultanahmet'te bir bomba patladı -üzülerek söylüyorum- 5 Alman turist öldürüldü ve ikinci en fazla gelen turist sayısı Almanya'dan; o da yine yüzde 60, yüzde 70 düştü. Önümüzde 2016 yılı var.

Turizm niye önemli arkadaşlar? 30-35 milyar dolar gelir turizmden geliyor ve dış borç açığını tamamlıyor. Yan kollarıyla beraber turizmde 1 milyon 400 bin kişi çalışıyor. Bunun 100 bini öğrenci, üniversite öğrencileri yani geliri olmayan yoksul ailenin çocukları. Dört ay çalışır, parasını alır, gider üniversitesine devam eder. Şu an Antalya, Fethiye, Bodrum, Kuşadası, Didim, Çeşme bölgesinde otellerin yüzde 50'si açılmayacak. Onun için burada Turizm Bakanı olduğu için soru soracağım: Bunun için nasıl bir önlem alacağız?

Değerli arkadaşlar, ben aynı zamanda da Turizm Komisyonundayım. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bağcıyı dövmeyeceğiz, biz üzüm yemek istiyoruz -önümüzde 2016 var- çünkü biz ilk önce Türkiye diyoruz, ülkenin çıkarlarını düşünüyoruz. Önümüzdeki 2016 şu an kayıp, en azından 2017'yi kurtaralım. Oturalım, Cumhuriyet Halk Partisi... Turizm Komisyonunda ciddi derecede arkadaşlarımız var, o Komisyonda AKP milletvekillerimiz var, devamlı görüşüyoruz.

MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Buradayım.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Hocamla görüşüyoruz; Palandökenli, Erzurumlu. Kendisi söylesin, geçen sene ile bu sene arasında şu an turizm gelirleri yüzde 50 düştü; değil mi Hocam, doğru mu?

MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Doğru.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Şimdi, bizim ne yapmamız lazım arkadaşlar? Bir: Sayın Bakan, duyduğuma göre, charter uçaklarına 6 bin dolar prim ödeyecekmiş, katkı sunacakmış. Güzel, itirazımız yok. Ama charter uçakla gelen müşteri potansiyeli her şey dâhil sistemde geliyor. Her şey dâhil sistemde gelen bir turist maksimum on dört gün kalır, on dört günde harcadığı para dışarıya 100-150 veya 200 euro civarındadır. Önemli olan tarifeli uçakla gelen; tarifeli uçaklara prim vermemiz lazım çünkü tarifeli uçakla gelen müşteri kalitesi hem yüksek hem 10 bin dolardan aşağı harcamaz. Onun için, bu dönemde özellikle Turizm Bakanından rica ediyorum.

Ben, geçen hafta tesadüfen Ulaştırma Bakanı Binali Bey'le karşılaştım, bu konuları kendisine ilettim, bana şunu dedi: "Bakanlar Kurulunda tartıştık Hüseyin Bey ama maalesef Bakanlar Kurulunda o kararı çıkaramadım." Üzüldüm, kendi bakanlarını ikna edemeyen bir bakan. 35-40 milyar dolardan bahsediyoruz, 1 milyon 400 bin insanın çalıştığı bir sektörden bahsediyoruz; üzülerek söylüyorum, tarifeli uçaklara 6 bin dolar prim vermek için, maalesef, Bakanlar Kurulunu ikna edememiş değerli arkadaşlar.

MUHAMMET BALTA (Trabzon) - Ama 18 bin kilometre yol yapılmış.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Değerli arkadaşlar, ben buradan Turizm Bakanına sesleniyorum: En kısa sürede, Turizm Komisyonunda görev alan milletvekilleriyle beraber, Antalya'da acilen otel sahipleriyle bir toplantı yapmamız gerekiyor; Muğla'da yapmamız lazım, İzmir'de yapmamız lazım, Aydın'da yapmamız lazım. Dışarı çıkacağız, Almanya, Hollanda...

GÖKCEN ÖZDOĞAN ENÇ (Antalya) - Zaten yaptık, çalıştaylar yapıyoruz.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Öyle diyorsunuz ama Almanya'dan şu an yüzde 70 iptal var arkadaşlar, yüzde 70.

GÖKCEN ÖZDOĞAN ENÇ (Antalya) - Rakamları nereden aldınız Sayın Vekilim?

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Ben rakamları her gün tur operatörlerinden alıyorum, kusura bakma. Ben de otelciyim, bu mesleği yapan bir arkadaşınızım. Ben size doğruları söylüyorum.

GÖKCEN ÖZDOĞAN ENÇ (Antalya) - Ben de Antalya Milletvekiliyim ama. Yüzde 70 iptal filan olmuyor.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Sayın Vekilim, Sayın Vekilim, benim derdim burada bağcıyı dövmek değil...

BAŞKAN - Müdahale etmeyelim sayın milletvekilleri, lütfen.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - ...benim derdim, 2016'yı nasıl az zararla kurtarırız, 2017'yi nasıl kurtaracağız?

MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Doğru.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Ana muhalefet olarak, bir milletvekili olarak size sesleniyorum, yanlışlıkları önünüze getiriyorum, "Bunu düzeltiniz." diyoruz, başka bir şey demiyoruz.

MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Sağ ol, doğru.

LEVENT GÖK (Ankara) - Çok da güzel, gayet güzel. Devam edin Hüseyin Bey.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Değerli arkadaşlar, bütünşehir yasası geçirdiniz, üzülerek söylüyorum, bütünşehir yasası geçirirken yanlışlıklar da geçirdiniz; özellikle ilçe belediyelerinin gelirinin yüzde 40'ı büyükşehirlere döndü. Bir örnek vereceğim size: Ben Didim'de yaşıyorum, turizm bölgesi, nüfusu 70 bin; yazın 500 bin kişi oluyor, 500 bin! Siz o ilçeye 70 bin kişilik nüfusuna göre İller Bankasından pay veriyorsunuz, ona göre eleman, personel veriyorsunuz ama yazın 500 bin insana hizmet ediyor o belediye başkanı, 500 bin insana. Ben size soruyorum: Sizin üzerinize 200 kilo, 300 kilo yük bindirdiğim zaman yürüyebilir misiniz, hizmet edebilir misiniz?

Değerli arkadaşlar, sahil bölgeleri... Sadece Cumhuriyet Halk Partisinin belediye başkanını cezalandırmış olabilirsiniz ama Antalya var elinizde, Antalya var.

GÖKCEN ÖZDOĞAN ENÇ (Antalya) - Asla böyle bir şey yok. Kabul etmiyorum.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Ben şunu söylüyorum: Kuşadası, Didim, Bodrum, Çeşme; burada milletvekilleri içinde belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımız var, gelsinler, orada, sadece yazın bir hizmet etsinler, görsünler.

Tekrar ediyorum: İller Bankasından 70 bin kişiye karşılık aldığınız payla, 70 bin nüfuslu olarak aldığınız personel yetkileriyle 500 bin veya 1 milyon insana hizmet edemezsiniz.

AKP'ye, özellikle size sesleniyorum: Gelin, bu dönemde bu kanunu değiştirelim, nüfus oranına göre değil, ya su saatlerine göre yapalım ya da yazın altı ay boyunca o ilçelere 1 milyon nüfuslu olarak bir pay verelim. Aksi takdirde gelen bir turist memnun olmadığı zaman bir dahaki seneye gelmez.

Değerli arkadaşlar, şu an 1 trilyon dolar bir turizm pastası var dünyada. Bizim bu 1 trilyon dolardan en az 100 milyar dolar pay kapmamız lazım, bunun için de doğru politikalarla gidelim.

Biz buraya kavgaya gelmedik. Ben buraya millete hizmet etmek için geldim değerli arkadaşlar, onun sözünü verdim buraya geldim. Oturalım hep beraber, yanlışlıklardan dönelim. Ana muhalefetin, Cumhuriyet Halk Partisinin bir milletvekili olarak size sesleniyorum. Burada yanlışım varsa söyleyin. Milletvekilleri arasında belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımız var, bu sorunu çok iyi bilirler.

Bütünşehir yasası aynı şekilde Melih Gökçek yasası olarak geçti; bütün köyleri bağladınız, mahalle yaptınız. Aydın'da 496 tane köy var. Merkezden diğer köye gitmek için 150 kilometre yol gitmek lazım. Ben size soruyorum: Bir araba sahibi merkeze bir conta değiştirmeye gidecek, conta 10 lira, harcadığı para 250 lira; böyle bir yasa olabilir mi?

Değerli arkadaşlar, aynı zamanda çıkardığınız kanunları şehir şehir farklı uyguladınız. Bu kanunu Antalya'da, Denizli'de farklı uyguladınız, Aydın'da, İzmir'de farklı uyguladınız. Özel idareden gelen 386 personeli bize verdiniz, operatörü, şoförü ama onların makinelerini, greyderlerini, kepçelerini götürdünüz direkt Karayollarına verdiniz; böyle bir şey olabilir mi? Özel idare madem kapandıysa, eleman vereceksen onların kullandığı bütün malzemeyi de, makineyi de vermek zorundasın. Onun için, bu kanunu bizim bir an önce Meclise getirip yeniden düzenlememiz gerektiği inancını taşıyorum değerli arkadaşlar.

Bu vesileyle, inşallah, 2016 yılının iyi bir turizm yılı olacağı inancını taşıyorum ama önlem almadığımız takdirde bu rakam -tekrar ediyorum- 30-35 milyar dolardan 10-15 milyar dolara düşer. Bu da size artı değil eksi yazılır.

Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)