GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:33
Tarih:27.01.2016

GÜLAY YEDEKCİ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Küreselleşme olgusu günümüz dünyasında taraftarları ve karşıtlarıyla sürekli gündemde olan bir olgudur. Bu olgu dünya üzerindeki her türlü ilişkiyi ve olayı etkilemekte ve yaşadığımız çağı dönüştürmektedir. Özellikle, istihdam alanında yaşanan küreselleşmeyle birlikte işin kalitesi, ücretler ve çalışma koşulları gibi birçok etkende büyük değişiklikler meydana gelmiştir.

İstihdam oranları bir ülkenin gelişmişlik durumunun belirlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Nitekim, gelişmiş ülkeler diye tanımlanabilen Amerika, Japonya ve Avrupa ülkelerinin benimsedikleri politikalarda öncelikli alanlardan biri mutlaka istihdam sağlamaktır.

Sosyal devlet, bir toplumda daha fazla eşitlik yaratmak ya da var olan eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için sosyal ve piyasa aktörlerinin olumsuz etkilerini yok etmeyi hedef alan bir devlet biçimi olarak tanımlanmıştır. Hükûmetlerin özellikle kadın çalışanlarda iş-yaşam çatışmasının nedeni olan çocuk ve yaşlı bakımında ulusal düzeyde programlar uygulayarak katkıda bulunmaları önemlidir. Getirilmek istenen esnek çalışma düzeniyle birlikte kadın çalışanları daha da güvencesiz bırakan düzenleme yalnızca kadınların değil, tüm işçi ve emekçilerin yaşamını zorlaştıracak hükümler barındırmaktadır. Tasarıyla esnek çalışma döneminde primleri tamamlama görevi işveren yerine kamuya verilirken bunun sürekliliği de güvence altına alınmamaktadır.

Bu tasarıyla, doğum sebebiyle esnek çalışanlara ödenecek ücret günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacaktır. Bu tutar, çalışanların ücretlerinden yapılan kesintilerin toplandığı İşsizlik Fonu'ndan karşılanarak işverenin yükü kamuya yüklenecektir. Ayrıca tasarı, bunun sürekliliğini sağlayacak önlemleri de içermemektedir. Tasarıda çocuk bakımı gibi sorumlulukları kadının ve erkeğin eşit biçimde üstleneceği bir anlayış yerine, kadının rolü eş ve annelik gibi bir bakış açısıyla tanımlanmaktadır. Süt izninin kaldırılmasını öngören esnek çalışmayla patronlar kadınlara yönelik süt izni yerine yarı zamanlı çalışma uygulamasını teşvik edecek, mobbing uygulamaları gündeme gelebilecektir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; izin döneminde ücret ve prim bakımından hak kaybı oluşmayacak gibi görülmekle birlikte uzun dönemde meslekte ilerleme, kıdem alma ve yöneticilik gibi tam zamanlı çalışmayı gerektiren nitelikli işlerde yükselme olanağı kadınlar için ortadan kalkacaktır. Kadın odaklı hazırlandığı iddia edilen tasarıyla kayıt dışı çalışan milyonlarca kadın görmezden gelinmektedir. Ayrıca, kadınların istihdam oranlarının düşürülebileceğine dönük kaygılarımız bulunmaktadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 34 maddelik tasarıyla 11 ayrı yasada değişiklik yapılan bu düzenlemelerin en az 5 ayrı komisyonun alanına girmesine karşın hiçbirinde ele alınmaması manidardır. Bu madde, asgari ücretin üstünde maaş alan kadınları kapsamamaktadır, onların maaşları düşmektedir; bu durum sakıncalıdır. Biz, emekçi, çalışan tüm kadınların yanındayız. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda görüşülmedi. Doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonundan geldi. Plan Bütçedekiler bu işi bilemezler, yapamazlar; bu işi 2 çocuk annesi olarak en iyi ben bilirim.

Biz, kadınların esnek çalışma sistemine karşı değiliz. Nasıl karşı olabiliriz? Ama maddenin tüm sonuçlarıyla ilgili komisyonlarda tartışılarak düzenlenmesinden yanayız. Bu çalışmanın, özellikle esnek çalışmayla ilgili yapılan düzenlemenin sadece doğum yapanlarla sınırlı olması değil, insanların aile yaşamlarını düzenli kılmaları için iş tanımını doğru yaparak yaygınlaştırılmasından yanayız. Bunu da inşallah Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında biz yapacağız.

Doğum ve annelik nedeniyle yarı zamanlı çalışmayı kadınlar için bir tercih olarak sunan düzenleme, kiralık işçi uygulamasının yolunu açmaktadır. Bu uygulama özel istihdam bürolarının yolunu açacaktır. Nitekim, Plan ve Bütçe Komisyonuna katılan TOBB temsilcisi, özel istihdam büroları kurulmadan böyle bir düzenlemenin yapılmasının mümkün olmayacağını belirtmiştir. İşçilerin en temel sömürü aracı hâline gelen taşeron işçiliği kaldırmak isterken, şimdi esnek çalışmanın ışıltısında taşeron işçiliği çok daha yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler, fakiri fukarayı, öksüzü yetimi, işçiyi, emekçiyi, ezilenleri, horlanıp dışlananları, sömürülenleri savunup taşeron işçiliğe son vermek isterken kiralık işçi sisteminin önü açılmak istenmektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Bu vesileyle, eşitlik, adalet, paylaşımcılık, dayanışma, erdemlilik, ahlak gibi değer ve duyarlılıklardan yana olmaya devam edeceğimizi bir kez daha saygıyla bildiririz.

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)