| Konu: | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 30 |
| Tarih: | 20.01.2016 |
MUSTAFA MİT (Ankara) - Sayın Başkan, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, sözlerime başlamadan önce PKK terörüyle ciddi bir mücadele yürüten güvenlik görevlilerimize başarılar diliyorum. Şehit olan bütün askerimize, polisimize de Allah'tan rahmet diliyorum.
Değerli milletvekilleri, görüşülmekte olan 68 sıra sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın 3'üncü maddesiyle ilgili söz almış bulunuyorum.
Anayasa'mızın 2'nci maddesinde kendini bulan sosyal devlet kavramı çerçevesinde düşük, alt gelir gruplarının desteklenmesi, sosyal devletin gerçekleşmesi, toplumun huzuru ve vatandaşlarımızın güven içerisinde yaşaması esastır. Yıllar itibarıyla gelir grupları arasındaki makas sürekli alt gelir grupları aleyhine açılmaktadır. Gelişmeden, büyümeden her kesimin pay alması, hiç olmazsa asgari standart geçim seviyesinin sağlanması, vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan onurlu hayat sürmesi temel amacımızdır. Ücret geliri elde eden çalışanlarımızın reel kazançlarında yıllar itibarıyla meydana gelen erozyonun telafi edilmesi için asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkarılması prensipte kararlaştırılmış bulunmaktadır. Mevcut uygulamadaki asgari geçim indirimi uygulamasının değiştirilerek ücretlerde asgari ücretin vergi dışı tutulması, çalışanlarımız açısından sosyal devletin gerçekleşmesi yönünde ciddi bir adım olacaktır. Mevcut asgari geçim indirimi uygulamasında zaman zaman çalışanlar aleyhine durumlar olduğu gibi şikâyetler de kamuoyuna yansımaktadır. Asgari geçim indirimi olarak asgari ücretin kabul edilmesi uygulamayı basitleştirecek, yıllar itibarıyla yeniden değerlendirme oranlarında yapılan düzenlemelere gerek de kalmayacaktır.
Olumlu karşıladığımız ancak hâlâ düşük olduğunu ifade ettiğimiz asgari ücrette meydana gelecek artışın işverenlere yüklemiş olduğu yükün bir kısmının kamu tarafından karşılanmasının yolları araştırılmakta, tartışılmaktadır. 1.300 lira netten, brütte hesaplanacak olan brüt aylık ücretin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden istisna edilmesi, brüt aylık ücret üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik priminin işveren hissesi ve gelir vergisi stopajının da düşmesine neden olacaktır. Yaptığımız bu değişiklikle brüt ücretteki eksilmeyle asgari ücretin artışı sebebiyle ücretli çalışanların durumlarının iyileşmesi karşısında işverenlerin yükü de hafifleyecektir.
Değerli milletvekilleri, ekonomimizin çok önemli bir kesimini oluşturan esnafımızın durumunun iyileştirilmesi, bir taraftan ticaretin gelişmesine bir taraftan da kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına da katkı sağlayacaktır. Esnafımız toplum hayatımızda gördüğü fonksiyon itibarıyla birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır. Esnafın gerek kendisinin iş güç sahibi olması ve gerekse yanında istihdam ettiği elemanların istihdam piyasası üzerindeki olumlu etkisi tartışmasız bir gerçektir. Basit usulde veya gerçek usulde vergilendirilen esnafımızın üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi sosyal devlet ilkesi gereği olduğu kadar, devletten bir şey beklemeden kendi emeği ve kendi gücüyle ekonomimizin temel taşı olması ciddi istihdam kapasitesi itibarıyla şükranlarımızın bir ifadesi olacaktır. Basit usulde, gerçek usulde vergilendirilen esnafımızın yıllık kazancının basit usulde vergilendirilenlerde asgari ücret tutarının tamamının, gerçek usulde vergilendirilen esnafınsa kazancında yüzde 50'sinin vergi dışı bırakılması sosyal devlet kavramı kapsamında değerlendirilecek bir husustur.
Değerli milletvekilleri, alt gelir gruplarının durumlarını iyileştirecek hayat standardının yükselmesinin toplumsal dayanışma, toplumsal barış tesisinde önemli görev ifa edeceği açıktır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUSTAFA MİT (Devamla) - Bir zamanlar çokça kendisinden söz edilen "orta direk" dediğimiz kesimin birlik ve beraberlik sağlamadaki önemi ile bu kesimin hayat standartlarının yükseltilmesi toplumda memnuniyet endeksini artıracak sosyal barışa da katkı sağlayacaktır.
Hayırlı akşamlar diliyorum hepinize. (MHP sıralarından alkışlar)