GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:27
Tarih:13.01.2016

HAYDAR ALİ YILDIZ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; HDP grup önerisi adına...

BAŞKAN - Bir saniye Sayın Yıldız, bir saniye efendim...

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Ölüler üzerinden siyaset yapmayacak, kimse yapmayacak. Başkaları vazgeçti...

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Hadi oradan! Yapsaydınız... Şeyh Said'in 47 arkadaşının mezarı hâlâ belli değil. Çıkarsanıza... Çıkarsanıza... Kürtsün bir de sen değil mi? Hadi oradan!

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Sayın Özsoy, rica ediyorum efendim... Kürsüde bir sayın hatip vardır; sayın milletvekilleri, lütfen...

Sayın Yıldız, buyurun efendim.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Her şeyini kaybetmiş, onun için. Her şeyini kaybetmiş, her şeyini!

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Vicdanınız yok, yok!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Sen her şeyini kaybetmişsin!

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Vicdanınız yok!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Sarayın dışında her şeyini kaybettin.

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Vicdanınız yok!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Ya, diyor cenaze...

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Vicdanın yok senin!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Gel şimdi gidip beraber getirelim!

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Hiçbir değeriniz yok!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Hayır, şimdi beraber gidelim. Cenazeye gidelim...

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Hiçbir değeriniz yok, bir aparata dönmüşsünüz, aparat, aparat!

ALİCAN ÖNLÜ (Tunceli) - Yahu, "engelledi" diyorsun. Yalan söylüyor...

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Bütün toplumun gözüne bakıp bakıp yalan söylüyorsunuz.

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Yazık ya! Bir mekanizmanın parçasına dönmüşsünüz!

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - HDP grup önerisi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum.

Bu vesileyle, dün, medeniyetimizin şehri olan İstanbul'da meydana gelen menfur terör eylemini kınıyoruz, vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyoruz, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Hayatını kaybedenler, ülkemizde misafirlerimizdi. Bizim medeniyet inancımızda, bizim duruşumuzda, bizim kabulümüzde misafir bize emanettir. Dün emanetimize bir saldırı olmuştur. Bundan dolayı millet olarak üzüntülüyüz.

Burada elbette bir siyasi parti gündemle ilgili grup önerisi getirebilir. Bugün yaşadığımız terör eyleminin amacı konusunda zannediyorum hemfikiriz. Terörün amacı, ülkemizde bir gündemi teslim almak, milletimizin psikolojisini bozmak, enerjimizi başka yönlere çekmek. Biz AK PARTİ iktidarı olarak 1 Kasımda milletin huzuruna çıktığımızda vaatlerde bulunduk, hizmetlerimizin devamı noktasında destek istedik ve 1 Kasımda millet "Hizmetlerinize devam edin, medeniyet yürüyüşünüze devam edin, bu milletin size ihtiyacı var." dedi ve bugün bu hizmetlerimizi adım adım burada gerçekleştiriyoruz. Vaatlerimizi, hizmetlerimizi devam ettirmek için her gün burada, hep birlikte, milletvekilleri olarak kanunlar çıkarıyoruz ki milletimizin önü açılsın. Dolayısıyla enerjimizi bu noktada toplamalıyız.

Sultanahmet'te meydana gelen patlamada elbette ki 10 kişi hayatını kaybetti. Suriyeli olduğu tespit edilen DEAŞ terör örgütü üyesi canlı bomba hayatını kaybetti. Hastanede şu anda 11 yaralı olduğunu biliyoruz, 17'den 1 tanesinin de taburcu olduğunu biliyoruz. Bu 11 kişiden 9'u Alman uyruklu, 1'i Norveç, 1'i Peruludur. 9 Alman uyrukludan 2'sinin durumu ciddiyetini korumaktadır, 1 tanesi ameliyattan çıktı ve bu 2'sinin de durumları en üst düzeyde takip edilmektedir.

Sultanahmet saldırısından bir hafta öncesinde, DEAŞ mensubu olduğu değerlendirilen 220 kişi gözaltına alınmıştır. Olaydan sonra ise yapılan incelemede, soruşturma sonucunda dün akşam yine 1 kişi gözaltına alınmıştır. Suriyeli canlı bombanın ise aranan canlı bombalar arasında bulunmadığı tespit edilmiştir.

Türk Dil Kurumunun sözlüğünde terörün ve terörizmin tanımı "yıldırmak", teröristin tanımı ise "yıldırıcı" olarak, "teslim alan" olarak tarif edilmekte. Yani buradan şunu net bir şekilde anlıyoruz ki, terörü organize edenler, teröristi ön plana çıkaranlar Türkiye'yi yıldırmak istiyorlar, Türkiye'ye korku salmak istiyorlar, milletimizin psikolojisi üzerine tesir etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla, bugün yaşadığımız terörün, gündemimizde olan terörün amacı Türkiye'yi büyük devlet olma idealinden vazgeçirmektir. Burada bulunanlar milletin bize verdiği emanete, milletin bize teslim ettiği vekâlete uygun bir şekilde hareket etmek durumundayız.

Terörün dini yoktur, terörün milliyeti yoktur, mezhebi yoktur. AK PARTİ olarak her türlü terörü, teröristi şiddetle kınıyoruz. Bugün terörizmi araç olarak kullananlar yeni savaşlar konseptiyle, "proxy" yani "vekâlet" savaşları yöntemiyle ülkemizde, bölgemizde DEAŞ, PKK, PYD, DHKP-C ve benzeri örgütlerle üzerimize, medeniyet havzamıza saldırıyorlar.

AK PARTİ olarak gerek kurucu Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gerekse Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, her türlüsünü lanetlediğimizi, mücadele için hep birlikte, ulusal ve uluslararası alanda birlikte hareket etmemiz gerektiğini bulundukları her ortamda ifade etmişlerdir. Hele hele burada bulunanlar... İslam dinini terörle birlikte anmak, İslami terörden bahsetmek, İslam'ı bilmemek ve bunun üzerinde ısrar etmek hainliğin ta kendisidir. Ve uluslararası kamuoyuna Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız terörle İslam'ı yan yana kullanmamaları konusunda defalarca da uyarı yapmışlardır. Her hâl ve şartta bize düşen, medeniyetimizin diliyle konuşmaktır. Medeniyetimiz bize bu tür durumlarda iki şeyi tavsiye eder: Bir, defi mefasid; yani fesadın -bu tür terör olaylarının- defi ve celbi menafi yani faydanın temin edilmesi, alınması. Dolayısıyla, bugün bir fitneyle, fesatla, bölücü terörle karşı karşıyayız. O hâlde bize düşen, medeniyetimizin bize öğrettiği dille önce defi mefasidde bulunmak. Bunun için birlikte olmak durumundayız, birlikte hareket etmek durumundayız. Çözüm medeniyet kodlarımızda, milletimizin derin hafızasında mevcuttur.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ iktidarında güvenlik zafiyeti yoktur, özgürlük ve demokrasi zafiyeti yoktur.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Sayın Hatip, nasıl yok, her gün insanlar bombalarla katlediliyor ya!

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Devletin her türlü organları bundan önce olduğu gibi bundan sonra da terörle ve teröristle etkin ve güçlü bir mücadeleyi geniş çaplı olarak yürütüyorlar ve yürütmeye devam edecekler.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - El insaf! 100 kişi Ankara'da, 11 kişi İstanbul'da... Nasıl "yok" diyorsunuz siz?

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, bütün AK PARTİ kadroları; her alanda, her siyasi hamlede, biliyoruz ki medeniyetimizin üzerimizde hakkı vardır, ecdadımızın üzerimizde hakkı vardır, milletimizin üzerimizde hakkı vardır ve sorumluluğumuzun çerçevesinde biliyoruz ki biz medeniyetimize, inancımıza, coğrafyamıza, tarihimize ve milletimize karşı sorumluyuz.

Bugün ahval ve şart şudur ki, yüz yıl önce Osmanlı'yı bölmek, parçalamak isteyenler bir araya geldiler. Yüz yıl önce Osmanlı topraklarında enerji hatlarını kontrol etmek üzere "Orta Doğu" diye bir tarifte bulundular. Niall Ferguson'un "Britanya'nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi" adlı kitabını okumanızı hararetle tavsiye ediyorum, çünkü burada "Orta Doğu" tanımını kullanırken dahi hicap duyuyorum. Kime göre Orta Doğu, neye göre Orta Doğu?

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Orta Doğu'ya giriş, 1'inci sınıf dersi bunlar ya, bunlar üniversitede okutuluyor.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Bizim hemen güneyimizde bulunan, yüz yıl önce Osmanlı toprağı olan bu topraklardan "Orta Doğu" diye bahsedemeyiz. Orta Doğu Britanya'ya göre "Doğu, Uzak Doğu ve Orta Doğu" şeklinde tarif edilmiş bir biçimlendirmedir, bir egemenlik tanımıdır ve biz bu tanımlarla hareket etmeyeceğiz. Kendi medeniyet ve inanç değerlerimizden yola çıkmak durumundayız. Dolayısıyla bugün millet için, milletin bekası için mücadele ediyorlar. İstiyorlar ki Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nu bir medeniyet yürüyüşünde idrak, inşa ve ihya sürecini bu milletle beraber gerçekleştiren bu kadroyu tasfiye edelim. İstiyorlar ki "Dünya beşten büyüktür." diyen Tayyip Erdoğan bu iddiasından vazgeçsin.

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Kim diyor?

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - İstiyorlar ki AK PARTİ millete hizmet etme yolunda vaatlerinden, projelerinden, hayallerinden vazgeçsin.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, Sayın Hatip, "Araştıralım şu katliamı." diyoruz. Ne alakası var?

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Kirli ittifaklardan bahsediyorum, onların yerli iş birlikçilerinden bahsediyorum. Tayyip Erdoğan'ı "hain" ilan edenler, "diktatör" ilan edenler, Tayyip Erdoğan'ı "tek adam"lıkla itham edenler yüzyıl önce Abdülhamit'e de aynı şeyi söylüyorlardı.

ZİYA PİR (Diyarbakır) - Kim, kim?

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, aklayalım Tayyip Erdoğan'ı; şu araştırmayı bir yapalım, ne olacak? Araştıralım. Neden korkuyorsunuz? Araştıralım.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Bugün Tayyip Erdoğan eğer o kirli ittifaka çomak sokmuşsa, eğer o kirli ittifakla mücadelesini devam ettiriyorsa ve milletiyle beraber yürüyorsa, bu iddiasından vazgeçmediği müddetçe, millet olarak biz de Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'yla beraber bu medeniyet yürüyüşüne devam ettiğimiz sürece...

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, tamam, "Katliamı araştıralım." diyoruz.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - ...bu kirli ittifakların oyunları da devam edecek, bizim de mücadelemiz devam edecektir.

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Seni severim, seni!

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Tayyip Erdoğan bugün iddiasından vazgeçtiği gün... Tıpkı Abdülhamit geçmediği gibi Tayyip Erdoğan da geçmeyecek ve onu bu şekilde itham etmeye devam edecekler.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, "Katliamları Tayyip Bey yaptı." mı diyoruz? Araştıralım. Niye karıştırıyorsun? Neyi korumaya çalışıyorsun?

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Tayyip Erdoğan bugün büyük Türkiye idealinden, büyük medeniyet yürüyüşünden vazgeçsin, New York Times'da atılan manşet değişecek, onun Türkiye'deki iş birlikçilerinin attığı manşet değişecek ve diyecekler ki...

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, araştırma komisyonu, araştırma, Sayın Hatip!

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - ..."Tayyip Erdoğan mademki çomağı geri çekti, o zaman, Tayyip Erdoğan mademki iddialarından vazgeçti, mademki 'Dünya beşten büyüktür.' demiyor, o hâlde Tayyip Erdoğan dünyanın en merhametli lideridir, en şefkatli lideridir."

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Tamam, tamam, Tayyip Bey çok iyi. Araştırma komisyonu hakkında ne diyorsunuz? "Şu katliamı araştıralım." diyoruz ya.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Bu manşetleri atacaklardır. Ama iddiamız devam ediyor. Ve millet Türkiye'yi katliam yapmakla itham eden o aydınların notunu da düşmüştür. (CHP ve HDP sıralarından gürültüler)

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, onu itham etmiyoruz, araştıralım diyoruz.

BEHÇET YILDIRIM (Adıyaman) - Belki aklanır!

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Milletin hafızası sağlamdır. Millet kendisini aydınlatanın aydın olduğunu bilir, tenvir edenin aydın olduğunu bilir.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Buyurun araştıralım.

BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - "Mescidi Aksa'ya postallarıyla girenlerle dost olmayız." Ahmet Davutoğlu...

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Kimseye bu noktada zerre miskal taviz verilmeyecek, bu yürüyüşten bir adım geri atılmayacak...

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Tamam, araştıralım Sayın Hatip.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - ..."büyük Türkiye" idealimiz sonuna kadar, hep birlikte devam edecek inşallah.

Sizleri bu anlamda sorumluluğa davet ediyorum. İlk gün yola çıktığımızda "Her şey Türkiye için, her şey millet için." demiştik.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Ya, seçim meydanı değil burası.

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Bugün aynı sözü tekrar ediyoruz: Millete hizmete devam. Her şey Türkiye için.

HİŞYAR ÖZSOY (Bingöl) - Araştırma önergesi ne olacak?

HAYDAR ALİ YILDIZ (Devamla) - Hizmete devam, şerefle ve onurla.

Saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)