GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı'nın sataşma nedeniyle yaptığı konuşması sırasında HDP Grubuna sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:1
Birleşim:23
Tarih:05.01.2016

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Ben, cevap hakkımı, tabii, ilk sataşma olarak algıladığım konuyla ilgili kullanmak istiyorum, hepinizin de cankulağıyla dinlemesini özellikle rica ediyorum İmralı heyetinde bulunan bir milletvekili olarak.

19 Mart 2014 tarihinde, devlet heyetinin ve Sayın Öcalan'ın hazır bulunduğu İmralı'daki toplantıda şu karara vardık: Bir izleme heyetinin kurulması ve o izleme heyetinin 21 Mart Diyarbakır "Nevroz"unda okunacak Sayın Öcalan'ın mektubundan bir hafta sonra adaya gitmesi durumunda, Sayın Öcalan PKK'ye, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadeleyi bırakma, demokratik, siyasi mücadeleyi önceleme çağrısı yapacaktı. 19 Mart 2014 İmralı tutanaklarından bakabilirsiniz.

O konuda, izleme heyetinde 7 asıl, 3 yedek üye konusunda da isim isim anlaştık ve 21 Martta Sayın Öcalan'ın mesajı okundu. Bir hafta sonra izleme heyetiyle adaya gidip otuz yıllık bir savaşı, çatışmalı süreci bitirmenin heyecanıyla geri döndüğümüzde, maalesef, 21 Marttan bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan "İzleme heyeti yoktur." dedi. Hatırlarsanız, o dönem Hükûmet Sözcüsü Sayın Bülent Arınç da "O konuda yetki bizdedir. İzleme heyetini gerekli buluyoruz, mutlaka oluşturacağız ve adaya göndereceğiz." demişti. Sonrasında da -her biriniz hafızalarınızı tazeleyin- "Masa yok, çözüm yok, taraf yok, Dolmabahçe mutabakatı yanlış, Kürt sorunu yok." diyerek maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan çözüm masasını devirdi. Ortada ne hendek vardı ne barikat vardı. Ondan sonra da sahaya savaş konsepti sürüldü.

Şimdi bütün bunlara hepiniz bir bakın: "Çözüm süreci buzdolabındadır." diyen kimdir? "400 milletvekili verin, huzur içinde çözelim." diyen kim? "'Ya kaos ya istikrar' dedik ama kaosu seçtiler." diyen kim? "HDP bu kadar oy aldıysa çözüm sürecinin filmini çeker." diyen kim? Bütün bunları alt alta getirin, elinizi vicdanınıza koyun, bugünkü kaosun, çatışmanın müsebbibi kimdir, hep beraber karar verelim.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)