GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Tokat Milletvekili Coşkun Çakır'ın sataşma nedeniyle yaptığı konuşması sırasında HDP Grubuna sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:1
Birleşim:23
Tarih:05.01.2016

OSMAN BAYDEMİR (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, bugün burada sabaha kadar polemiğin bir tarafı olabilirim ama benim açımdan, insanlar hayatını yitirirken, çocuklar hayatını yitirirken, kadınlar hayatını yitirirken polemik peşinde koşanlara lanet olsun! (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Gelin, insanları yaşatalım, gelin, insanları yaşatalım, gelin, bu kanı durduralım.

Bakın, şu anda, İsa Oran, Ramazan Öğüt, Mesut Siviktekin; bunların on üç gündür cenazeleri Diyarbakır Sur sokaklarında, on beş gündür hatta, Diyarbakır Sur sokaklarında. Cenazeler alınamıyor çatışma devam ettiği için ve bu çatışma devam ettiği müddetçe yeni cenazeler olacak, yeni ölümler olacak. Sizin burada pek çok şeyden haberdar olmadığınızı da biliyorum. Anne karnındaki çocuk öldürüldüğünde hastalıklı bir zihniyet diyor ki: "O çocuk büyüdüğünde zaten terörist olacaktı."

TAHİR ÖZTÜRK (Elâzığ) - Yok canım, öyle bir şey yok. İftira, iftira!

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - Hastalıklı zihniyet diyor ki 5 yaşındaki çocuk için "Erken teşhis yapıldı, erken teşhis..." Şırnak'ta kulağımla duydum, gözümle gördüm.

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Buraya bakıp söylüyorsun. O kim? Kim diyor?

TAHİR ÖZTÜRK (Elâzığ) - Öyle bir şey yok ya.

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - Bugün Şırnak'ta, Silopi'de, Cizre'de kentleri tankla, topla dövdüğünüzde, kentler tankla, topla dövüldüğünde görüyor musunuz ki bin yıllık geleceğin köprüleri bombalanıyor.

NURETTİN YAŞAR (Malatya) - Çok ayıp, ayıp ya! Ayıptır, günahtır!

TÜLAY KAYNARCA (İstanbul) - PKK terör örgütüdür.

İLKNUR İNCEÖZ (Aksaray) - Tehdit mi ediyorsun? Dön, tehdidini terör örgütüne yap.

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - Birleşmiş Milletler nasıl ki Suriye'de devreye girdiyse, nasıl ki Birleşmiş Milletler, Bosna-Hersek'te devreye girdiyse gidişat, o gidişatı gösteriyor.

İLKNUR İNCEÖZ (Aksaray) - Tabii tabii!

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - Gelin, bunlara zemin hazırlamayın; gelin, Birleşmiş Milletler devreye girmeden bu Meclis devreye girsin bu Meclis. Nasıl Avrupa Birliğiyle müzakere yapıyorsak, gelin, kendi içimizde önce müzakereyi başlatalım ve kendi içimizde müzakereyle sonuç alalım.

KASIM BOSTAN (Balıkesir) - PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunsana.

TAHİR ÖZTÜRK (Elâzığ) - O teröristleri çekin, şehirden çekin. Teröristleri çekin şehirden, ondan sonra konuşalım.

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - Barikatları kaldıracaksak müzakereyle barikatları kaldıralım, ölümle değil...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OSMAN BAYDEMİR (Devamla) - ...kanla değil, gözyaşıyla değil çünkü bu, sonuç doğurmayacaktır, bir ölüm başka bir ölümü, bir katliam bir başka katliamı beraberinde getirecektir, bu yol, yol değildir, bu yol çıkmazdır. (HDP sıralarından alkışlar)