GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP milletvekillerinin haklarının gasbedildiğine ve Başkanlık Divanı tarafından Başbakanla görüşülerek konunun açıklığa kavuşturulması gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:18
Tarih:23.12.2015

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, bizim asıl sorun olarak ifade ettiğimiz şey şuydu: Yani tabii ki Gümrük ve Ticaret Bakanının telefonlarımıza çıkmaması önemli bir sorundur, aslında hakkı ve haddi de değildir. Halkın iradesini esas alan bir Kabine üyesiyse bir hafta boyunca "Toplantı gerekçesiyle telefona cevap veremedim." gibi bir gerekçe gösteremez ancak asıl olarak, burada sorun olarak belirttiğimiz husus: Adalet Bakanlığının, bizzat Adalet Bakanının bilgisi dâhilinde, yapmış olduğumuz görüşmelere rağmen milletvekili hak ve yetkimizi gasbetmesi meselesidir. Yani bu ülkede HDP Grubuna, HDP milletvekillerine yönelik Kabinede yeni bir karar alınmış ve bu karar bakanlıklar eliyle uygulamaya geçmişse bilmemiz lazım ama eğer öyle bir şey yoksa bizim milletvekili olarak İçtüzük'ten ve Anayasa'dan kaynaklı olan yetkilerimizi ve hakkımızı, hukukumuzu dizayn etme, bunları kısıtlama yetkisine sahip olmadığını belirttik.

Şimdi siz, burada vermiş olduğunuz cevapla bu yetkinin gaspının ortadan kaldırıldığına dair herhangi bir görüş ifade etmiyorsunuz. Oysaki siz, Adalet Bakanı toplantıdaysa Kabinenin en yetkili kişisi olarak, yürütmenin başı olarak Sayın Başbakanla görüşüp HDP Grubunun ve HDP milletvekillerinin neden böyle bir uygulamaya maruz kaldığını sorabilirdiniz. Eğer Parlamento bu anlayışla çalışacaksa o zaman bizim burada oturmamızın bir anlamı olmayacak. Dolayısıyla, Sayın Adalet Bakanının toplantıda olmasını biz bir gerekçe olarak kabul etmiyoruz. Biz, beş aydır Adalet Bakanlığıyla bu sorunun aşılması için görüşmeler yapıyoruz. Eğer görüşmelerle bu tıkanıklık aşılmıyorsa, HDP milletvekillerinin yetkileri gasbediliyorsa bunu Sayın Başbakanla konuşup açıklığa kavuşturmanız lazım.

Biz, şu anda, işlevsiz olmuş, yetkisi gasbedilmiş bir grup olarak, milletvekilleri olarak bu sıralarda oturamayız, böyle bir şey yok yani. O yüzden, ara vermeniz, bu konuyu netliğe kavuşturmanız, Sayın Başbakanla bu konuda bir görüşme yapmanız ve buraya bir cevapla gelmeniz gerekiyor.