| Konu: | Mevlit Kandili'ni kutladığına, Halkların Demokratik Partisinden bir başkan vekilinin ilk kez bu görevi yerine getirmesinin önemli olduğuna, Dilek Doğan'ın ölümüyle ilgili davadan ortak vicdanı tatmin edecek bir sonuç çıkmasını temenni ettiğine ve Maraş katliamının 37'nci yıl dönümüne ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 17 |
| Tarih: | 22.12.2015 |
MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Sayın Başkanım, teşekkürler.
Hepimizin siyasal görüşleri farklı ama Mevlit Kandili'miz ortak. Sınırları aşan bu Kandil'in ışığı herkesi aydınlatsın. Milletimizin, bütün insanlığın Mevlit Kandili kutlu olsun.
Sayın Başkanım, bugün sizin ilk başkanlığınız. Halkların Demokratik Partisinden de ilk defa bir başkan vekili Mecliste bu görevi yerine getiriyor. Bence çok önemli. Türkiye'de demokratik süreçlerin işlediğine, problemlerin çözümü konusunda da asıl adresin neresi olduğuna işaret eden bir anlamı olduğunu da düşünüyorum sizin oradaki varlığınızın, yönetiminizin ve bundan sonraki idare ederken göstereceğiniz tavrın önemli olduğunu düşünüyorum.
Tabii, başlangıçta bir konuşma yaptınız, ben konuşmanın metnini de aldım. Burada bir tartışmaya meydan vermek istemem. Fakat birçok insanda, uzun yıllar görev yapmış olduğunuz Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekilliğini unutmadığınıza ilişkin birtakım ifadeler olduğu izlenimi uyandırdı bende de aynı şekilde, onlara girmeyeceğim. Aynı zamanda, o ifadelerin dışında barışa ve ortak hayata ilişkin çağrılarınız da oldu, bunları kıymetli görüyorum. Bundan sonra orada gerçekleştireceğiniz görevde, bütün Türkiye'yi temsil eden, hukuk çerçevesinde bu işlerin yürütülmesine aracılık eden, siyasal partilerin burada zaten zikrettiği görüşlerinden, ifadelerinden öte genel ve kucaklayıcı bir yaklaşımla bu yönetimi gerçekleştirirsiniz diye ümit etmek istiyorum ve esasen, kişisel olarak sizin bu müktesebata sahip olduğunuza da inanıyorum. Bunu belirtmek isterim.
Sayın Başkanım, CHP Grup Başkan Vekili Sayın Gök Dilek Doğan olayından bahsetti. Allah'tan rahmet diliyorum Dilek Doğan'a bir kez daha. Maalesef, üzüntü verici bir olay. Şu anda, hukukta, buradaki yargıdan ortak vicdanı tatmin edecek bir sonuç çıkmasını temenni ederiz. Bu, aynı zamanda siyasal tartışmalara da son verecek, acıları da dindirecek bir yoldur, hukukun temel görevlerinden birisi de budur.
Evet, Maraş katliamının 37'nci yıl dönümü. Başka katliamlar da yaşandı bu ülkede o alacakaranlık günlerde. Orada hayatını kaybeden, geçmişin karanlık günlerinde hayatını kaybeden...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Bir dakika daha veriyorum Sayın Bostancı.
MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - ...herkese Alevi vatandaşlarımıza, Sünni vatandaşlarımıza, siyasal görüşleri ne olursa olsun provokasyonun, şiddetin, terörün kurbanı olan insanlara bir kez daha bu vesileyle Allah'tan rahmet diliyorum. Tarih, sadece geçmişte yaşanmış bir olay değil, aynı zamanda gelecek için dersler çıkartılması gereken bir olaylar zinciridir. Bizim geçmişteki katliamlardan çıkartacağımız kışkırtıcılığın, terörün, insanları birbirine düşürmenin bu coğrafyada ne kadar felaketler doğurma kapasitesini görmek ve bu çerçevede demokratik süreçleri destekleyen bir çizgide yer almak olduğunu düşünüyorum. Bunları belirtmek istedim.
Saygılar sunuyorum.