| Konu: | AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 4 |
| Tarih: | 25.11.2015 |
MEHMET DOĞAN KUBAT (İstanbul) - Sayın Başkanım, çok değerli milletvekili arkadaşlarım; grubumuzun önerisi lehinde görüşlerimi ifade etmek üzere söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlarım.
Değerli Başkanım, seçilmiş olduğunuz bu yüce görevde sizlere ve yine, 26'ncı Dönemde seçilen bütün milletvekili arkadaşlarıma çalışmalarında üstün başarılar dilerim.
Değerli arkadaşlar, grup önerimizde Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu hafta ve önümüzdeki hafta çalışma gün ve saatleri ile gündemine dair bir değişiklik önerisi söz konusudur.
Bilindiği üzere, 64'üncü Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti kurulmuş ve biraz önce burada sizlere takdim edilmiştir. Anayasa'nın 110'uncu, İç Tüzük'ün 123 ve 124'üncü maddelerine göre hükûmet programının okunması ve güven oyu işlemlerinin de yapılması lazımdır. Anayasa'nın 110'uncu maddesi gereğince hükûmetin kuruluşundan itibaren en geç 1 hafta içerisinde programının okunması, okunmadan itibaren 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelerinin yapılması, görüşmelerinin bitiminden itibaren 1 tam gün geçtikten sonra da güven oylamasına başvurulması gerekmektedir. İşte grup önerimizde bu sürece ilişkin takvimin belirlenmesini teklif etmekteyiz. Buna göre 64'üncü Bakanlar Kurulu Programı'nın "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" bölümüne alınmak suretiyle bugün okumasının yapılması, müzakerelerinin cumartesi günü yapılması, güven oylamasının ise pazartesi günü saat 18.00'de yapılmasını önermekteyiz.
Bu cumartesi günü yapılacak program görüşmelerinde Hükûmet ve siyasi parti grupları adına kırkar dakikalık bir süre öngörmekteyiz. Bu süre 2 konuşmacı tarafından bölünerek de kullanılabilecektir. Kişisel konuşmaların da onar dakika olmasını önermekteyiz.
Genel Kurulun önümüzdeki hafta da... Şu anda zaten Meclisin ihtisas komisyonları ve diğer süreçlerin tamamlanması arifesinde olduğumuz için ve gündemimizde başkaca iş olmadığından dolayı çarşamba, perşembe ve salı günleri sadece -varsa- seçimlerin yapılması ve sunuşların yapılması, diğer konuların ise görüşülmemesini önermekteyiz.
Yine, değerli arkadaşlarım, Başkanlık Divanı İç Tüzük'ün 9 ve 11'inci maddeleri uyarınca kural olarak 15 kişiden oluşmakla birlikte Danışma Kurulu kararıyla bu sayı artırılabilmektedir. Biz Başkanlık Divanının 23 üyeden teşekkül ettirilmesi ve burada siyasi partilerden AK PARTİ Grubuna 2 başkan vekili, 6 kâtip üye, 4 idare amiri; Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna 1 başkan vekili, 4 kâtip üye, 1 idare amiri; Halkların Demokratik Partisi Grubuna 1 başkan vekili, 1 idare amiri ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna da 1 kâtip üye, 1 idare amiri şeklinde bu üye görev dağılımının yapılmasını önermekteyiz.
İhtisas komisyonları da... Yine, İç Tüzük'ümüzün 20'nci maddesi ve kuruluşu düzenleyen özel kanunlarda yer alan bazı hükümler gereğince, sayıları kanunla belirlenmiş olan komisyonların dışındaki ihtisas komisyonları üye sayılarının da, tıpkı 24'üncü Dönemde olduğu gibi, prensip olarak 26 üyeden oluşmasını ve bunun, biraz önce kürsüden okunan şekilde siyasi parti gruplarına dağılımını önermekteyiz.
Önerimize desteklerinizi bekler, yüce heyetinizi saygılarımla selamlarım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)