| Konu: | Türkiye'nin Ulusal Güvenliğine Yönelik Terör Tehdidi ve Her Türlü Güvenlik Riskine Karşı Uluslararası Hukuk Çerçevesinde Gerekli Her Türlü Tedbiri Almak, Irak ve Suriye'deki Tüm Terörist Örgütlerden Ülkemize Yönelebilecek Saldırıları Bertaraf Etmek ve Kitlesel Göç Gibi Diğer Muhtemel Risklere Karşı Ulusal Güvenliğimizin İdame Ettirilmesini Sağlamak İçin Hudut, Şümul, Miktar ve Zamanı Hükümetçe Takdir ve Tayin Olunacak Şekilde, Gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yabancı Ülkelere Gönderilmesi, Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye'de Bulunması ve Bu Kuvvetlerin Hükümetin Belirleyeceği Esaslara Göre Kullanılması ile Hükümet Tarafından Belirlenecek Esaslara Göre Gerekli Düzenlemelerin Yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisinin 02.10.2014 Tarihli ve 1071 Sayılı Kararıyla Hükümete Verilen Bir Yıllık İzin Süresinin Anayasa'nın 92'nci Maddesi Uyarınca 02.10.2015 Tarihinden İtibaren Bir Yıl Daha Uzatılmasına Dair Tezkeresi (3/12) |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 9 |
| Tarih: | 03.09.2015 |
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, şu anda okutmuş olduğunuz bu tezkere 7 Haziran seçimi itibarıyla yetkisiz konuma gelmiş müstafi bir Hükûmet tarafından Meclise sevk edilmiştir. Bugün itibarıyla yemin eden yeni bakanların da dâhil olduğu yeni kabinenin bu tezkereyle ilgili gerekliliklerini yerine getirme yükümlülüğü vardır. Ancak burada bu tezkerenin içeriğine dair bu yetkilendirilecek olan kabinenin iradesinin hiçe sayıldığı bir durumla karşı karşıyayız.
Bakın, bu tezkerenin süresinin bitmesine henüz bir ay var. 2 Ekim 2015 tarihine kadar geçen yıldan kabul edilen tezkerenin geçerliliği vardır. Ancak mevcut yetkisiz ve müstafi Hükûmet yeni kabinenin iradesini hiçe sayarak, yetkisini gasbederek savaş kararıyla ilgili çok ağır bir tezkereyi Meclisin gündemine getirmiştir. Dolayısıyla bu yönüyle şu anda bu elimizde bulunan tezkerenin altında imzası bulunan bakanların hiçbiri ya da yarısından çoğu bu sıralarda oturmamaktadır. Sayın Bülent Arınç, Sayın Ali Babacan, Sayın Faruk Çelik, Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Sayın Taner Yıldız, Sayın Selami Öztürk, Sayın Nabi Avcı, Sayın Ömer Çelik, Sayın Nurettin Canikli yani bize gönderilmiş olan bu tezkerenin altında imzası bulunan bakanların neredeyse yüzde 70'i şu anda bu sıralarda oturmuyor. Dolayısıyla, Meclis Genel Kurulunun bu tezkereyle ilgili bir durumu değerlendirmesi için bu mevcut, yeni kabinenin iradesiyle ilgili bir tezkerenin tecelli edip o şekilde bize gelmesi gerekiyordu. Süre açısından da böyle bir sıkıntı yoktu. O nedenle, bu tezkerenin görüşülmesi uygun değildir. Bu konuyu bilgilerinize sunuyoruz.
Eğer gereğini yerine getirirseniz tezkerenin görüşülmemesi, yeni kabinede ele alınarak, oradaki tartışmalardan ve oradaki irade şekillendikten sonra Meclise gelmesi daha sağlıklı bir işleyiş olur. Ama bu konuyla ilgili farklı bir tutum içerisine girerseniz de tutumunuz hakkında usul tartışması talep edeceğiz.