| Konu: | İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 89 |
| Tarih: | 02.04.2015 |
ABDULLAH LEVENT TÜZEL (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bildiğiniz gibi, buradaki yasa tasarısına itiraz nedenimiz, gerçekten işçinin can güvenliğini ve sağlığını düşünen düzenlemeler olmadığı yönündeydi. İşte bu 3'üncü maddedeki değişiklik önergemiz bu nedenle... Sayın Bakanla bu konuyu görüştüğümüzde muhalefetle bir anlaşma sağlanması sadece "kamudan" kısmının çıkartılmasına dönük olmuştur, biz bunu yeterli bulmuyoruz.
Şimdi, hatırlarsınız, Soma'daki kazanın, diğer kazaların, inşaat sektöründeki kazaların, imalat sanayisindeki birçok kazanın arkasındaki şey şu bildiğimiz "hadi hadi" düzenidir. Yani, diğer adıyla, üretimin zorlanmasıdır, aşırı üretim ve planlamanın dışında üretimi zorlamaktır. Dolayısıyla, bunu önlemeye dönük bir düzenleme getirilmiş gibi görünse de kayıtları, şartları hayli sınırlıdır. Nedir o sınırlılık? Bir: "Çok tehlikeli sınıfta yer alan..." Niçin çok tehlikeli sınıfta yer alan olsun? Yani iş cinayetleri, sadece cinayet anlamında değil, sakatlanma ya da meslek hastalıklarına yol açan bir üretim zorlaması açısından düşünüldüğünde bütün sektörlerde karşımıza çıkmaktadır.
Bir diğer şey "kamudan ihale ile alınan işlerde..." Elbette, yani, sadece kamu sektöründe ya da kamudan ihale ile alınan işlerde görülmediği de çok açıktır. O nedenle, bu kayıtları yeterli bulmuyoruz.
Diğer taraftan da "hayati tehlike oluşturacak şekilde..." Yani, illa ölmesi mi lazım? Eğer işçinin sağlığıysa, eğer orada üretimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi arzu ediliyorsa sadece "...hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri işin durdurulma nedeni sayılır." diye bir kayıt getirmemek gerekir. O nedenle de, sadece çok tehlikeli sınıfta yer alan değil, sadece kamudan ihale alan değil "Bütün iş yerlerinde, bütün sektörlerde, teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan, üretim ve/veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle işçinin sağlığını tehlikeye atacak şekilde çalışma biçimleri işin durdurulma nedeni sayılır." diye ve buna, işte, mülki amirlerin marifetiyle bu türden müdahalelerin yapılması gerektiği, buna uymadığı takdirde, izinsiz çalışma yapan işverene de müeyyidelerin uygulanması şeklinde düzenleme getirilmesi... İşte bu kayıtlar altında, amaca uygun, iş kazalarını önlemeye matuf bir düzenleme yapmış olacaksınız. Aksi takdirde, muhalefetin ve iktidarın anlaştığı şekilde, sadece "kamudan" kısmının çıkartılması, her tür ihalede, iş planlama konularında bununla sınırlılık getirilmesi yeterli olmayacaktır.
O nedenle, grubumuz Halkların Demokratik Partisi, bütün sektörlerde, "çok tehlikeli, tehlikeli" ayırt etmeksizin, bu konuda, işçilerin can güvenliğini sağlama konusunda mülki amirlerin gerekli müdahaleleri yapması açısından bu değişikliği önermektedir.
Bu önerimiz doğrultusunda oy ve desteklerinizi bekliyorum.
Teşekkür ediyorum.