GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TÜRK PETROL KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:112
Tarih:29.05.2013

EMİN HALUK AYHAN (Denizli) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; 450 sıra sayılı Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın 11'inci maddesi üzerinde verdiğimiz önerge üzerine söz aldım. Yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.

Önergemiz ile tasarı metnindeki "altı ay" ibaresinin "bir yıl" olarak değiştirilmesini istiyoruz yani süreyi altı ay daha uzatıyoruz. Önergeyle ilgili gerekçemiz, uygulamada yaşanabilecek bazı sorunların giderilmesi için sürecin uzatılmasıdır. Bu husus önergemizde amaçlanıyor. Önergemizi yüce heyetin tensiplerine arz ediyorum ve destek talep ediyoruz.

Tasarının geneli üzerinde konuşurken 26'ncı maddenin gerekli olup olmadığını Sayın Bakana sordum, 26'ncı madde görüşülürken Komisyondaki tutanakları da istedim. Ben Komisyon tutanaklarında şunu ifade etmişim, demişim ki: "Sayın Bakanım, izin verirseniz bir şey sormak istiyorum: Bu hüküm burada konulmasaydı siz Bakanlar Kurulu olarak bu teşviklerden kurumları yararlandırmayacak mıydınız? Bu minvalde söylüyorum, bu sektörü istifade ettirmeyecek miydiniz? İcracı birim olarak söylüyorum." Sizin cevabınızsa Sayın Bakanım, neyi söylüyorsunuz: "Biz bunu ettirecektik ancak diyorum ki konmasıyla konmaması arasında fark yoksa niçin koymayalım?" Şimdi, bu ifadenize baktığınız zaman bunun neresini düzeltmemiz lazım ben çok merak ediyorum. Yani, eğer bu buraya konulmayacak ise, konulmaması hâlinde konulmasıyla hiçbir fark yok ise o zaman niye koyuyoruz? Bu Hükûmet bu işi niye bu kadar gayriciddi ele alıyor? Bundan gerçekten rahatsızlık duyuyorum. Yarın nesiller geçecek, bu tutanaklar baki. Siz buna nasıl cevap vereceksiniz, ne söyleyeceksiniz bu topluma?

Şimdi, birkaç gündür AKP grup başkan vekili arkadaşlardan bazılarına ve AKP'li milletvekili arkadaşlardan bazılarına bu tutanakları okuttum ben. Ne anlıyorsunuz, ne düşünüyorsunuz dediğimde "Bu, gerçekten, hakikaten, gerek olmayan bir madde." dediler. Şimdi, bunu sizin özellikle koymanızdaki manayı anlamaya çalışıyorum ama anlamakta da zorluk çekiyorum.

Fazla detaya girmek istemiyorum ama bu kadar yıldır bekleyen hususları alelacele gündeme taşımanız ayrı bir olay. Gerçekten dönmüş bir tasarıyı ne yapıyorsunuz? Yeniden gündeme getiriyorsunuz, tamam; düzeltmeleri yapmaya çalışıyorsunuz, tamam. Ama böyle bir maddenin dercedilmesi buraya, gerçekten bizi hayal kırıklığına uğratıyor, endişeye sevk ediyor.

Şimdi, fazla bir şey söylemek istemiyorum ama bu hususlar, buralara bu maddelerin girmesi Oslo'da PKK'ya verilen sözlerin sonucu mudur? Sizin, Irak'ta inecek yer bulamamanızın bir  sonucu mudur? Çözüm sürecinin gereği midir? Bilmiyoruz ama bir Türkiye Cumhuriyeti Bakanından da "Oslo'daki tutanaklar şunlardır." deyip, bu Meclisin kürsüsüne gelip bütün milletvekillerine "Budur." demenizi ben istiyorum. Bizim, başka ülkelerden veya çöplüklerden veya basından, nasıl olduğunu bilmediğimiz, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinden bize ifade edilmeyen şeylerden mi bu hususları anlamamız gerekir? Lütfen, bizi aydınlatın. Sizin Irak'a inmemenizin sebeplerinden birisi bu mudur, yoksa gerçekten daha önce verilen sözlerden kaynaklanan bir olay mıdır? Biz size? Tutanakları ben görüşmeler öncesinde istettim ve tutanaklar burada. AKP'li Komisyon üyesi arkadaşların da, tecrübelilerden olanları da, komisyon başkanlığı yapanların da burada bu maddenin gereksiz olduğuna dair neleri var? Burada beyanları var. Yanılıyorsam lütfen bana söyleyin ama buraya bu maksatla konulup konulmadığı hususu, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti nezdinde şahsınızı bir ömür boyu zan altında bırakacaktır.

Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)