GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:62
Tarih:06.02.2013

EROL DORA (Mardin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 409 sıra sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 10'uncu maddesi üzerine verilen değişiklik önergemiz üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1999 tarihli terörizmin finansmanının önlenmesine dair çıkardığı sözleşme Amerika'daki 11 Eylül saldırılarından sonra daha da önem kazanmıştır. Bu olaydan sonra birçok girişim ve önlem bu sözleşmeyi tamamlamıştır.

Ulusal düzeyde alınan önlemler dâhil terörizmin finansmanına karşı alınan önlemler uluslararası mali suçlarla mücadele grubu, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar sayesinde çeşitliliklerini, kapsamını ve uygulama alanını durmadan artırmaktadır. Terörist zanlıların listeleri oluşturularak dolaşıma sokulmuş, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ait mal varlıklarına dahi el konulmuştur. Terörizmin finansmanına ve terörizmin maddi olarak desteklenmesine ilişkin yasalar yürürlüğe girmiştir. Bu gelişmede özellikle şüpheli kişinin isminin listeye girmesi ve masum olması hâlinde listeden nasıl çıkacağı hususundaki eleştiriler dile getirilmeye başlanmıştır. Bazı durumlarda bir kişinin isminin listeden çıkarılması çok açık olmamaktadır çünkü bir zanlının yer aldığı bu listeden çıkarılmasına karar verebilmenin adli veya yasal hiçbir yolu bulunmamaktadır ve buna göre sıkça bu kişiye karşı hiçbir ceza kovuşturması veya mahkûmiyet bulunmamakta ve dahası bu zanlıların suçluluğu veya masumiyetini belirleme bakımından da hiçbir yol bulunmamaktadır. Bu arada, idari mercilerin aldığı ve çok bilinmeyen veya açık olmayan ölçütlere dayalı kararların etkisi zanlılar için yıkıcı olabilmektedir.

Yasa tasarısıyla beraber 6'ncı ve 7'nci maddeler kapsamında mal varlığının dondurulmasıyla ilgili olarak Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur. Değerlendirme Komisyonunun, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanının Başkanlığında, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşar Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğünden oluşacağı belirtilmiştir. Mal varlığının dondurulması ile ilgili tüm yetkilerin bakanlıklar ve kurumlara bırakılması, yargının görevinin kurula ve bakanlıklara devredilmesi anlamına gelmektedir. Bu, hukuki açıdan son derece sıkıntılı bir durumdur. Yargı yetkisine sahip olmayan kurumlarca verilen kararların ne derece hukuki olacağını tartışmak gerekmektedir. Erkler ayrılığı üzerine inşa edilen siyasal sistemimizin ihlali anlamına gelen bu durum açıkça Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tasarı, gerçek veya tüzel kişinin mal varlığına el konulurken kendisinin asgari geçimini sağlayacak harcamalarını, hatta devlete ödeyeceği vergi, sosyal güvenlik primleri gibi harcamaları dahi denetim altına almayı amaçlamaktadır. Tasarının yasalaşması hâlinde kişinin özel harcamaları dahi denetim altına alınacak, tasarruf yetkileri, kimlerle ticari ilişkide olduğu Bakanlık iznine tabi tutulacaktır. Bu denetim ve iznin sınırları belirlenmediğinden komisyon izin vermediği takdirde alım satım dahi yapamayacak olan kişinin neticede ticaret hayatı son bulabilecektir. Kanun yasalaşırsa Hükümetçe kurulacak özel görevli kurul, herhangi bir somut delile ya da yargı kararına dayanmaksızın sadece bir istihbarat raporuyla belediyelerin, demokratik kitle örgütlerinin, iş adamlarının mal varlıklarını dondurup el koyabilecektir. Yine, bir firmanın elemanı terör suçlusu olarak yakalanınca firmanın hesaplarına el konabilecektir. Böylelikle Hükümet kendine muhalif olan herkesin mal varlığına el koyma yetkisine sahip olacaktır. Terör gerekçe gösterilip mal varlığına el konulduğundan tüzel veya özel kişi aynı zamanda itibarsızlaştırılacaktır.

Değerlendirme Komisyonu yürütmeye bağlı bir kurum olarak düzenlenmiştir. Mal varlığının dondurulması ile ilgili kararların yargı makamlarınca değil komisyonca alınması kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil etmekte ve hukuk devleti ilkesiyle de açık bir şekilde çelişmektedir.

Tekrar Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (BDP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim.