GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: ÜRETİCİ FİYATIYLA TÜKETİCİ FİYATI ARASINDA FAHİŞ BİR FARK OLDUĞUNA VE HÜKÛMETİN BU KONUDA NE GİBİ ÖNLEMLER ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜ ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNE İLİŞKİN
Yasama Yılı:3
Birleşim:53
Tarih:16.01.2013

GÜRKUT ACAR (Antalya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Fahiş bir kâr düzeni var Türkiye'de. Tarım, hayvancılık üreticisini çökerterek üretimden soğutan ve Antalya, Muğla gibi hızla kentleşen bölgelerde tarlaları ekilmez hâle getiren, seraları bozan, ilk fırsatta inşaat için arsaya dönüştüren bir kâr düzeni var. Bunun da Türkiye'yi tarımsal gücünü hızla erozyona uğratıp ithalata mahkûm ettiği, gıda güvenliği tehlikeye giren bir ülke durumuna getirdiği çok açık. 2012'de sofralık zeytinde üreticinin fiyatı ile tüketicinin ödediği arasında yüzde 374'ü bulan bir fark var; dudak uçuklatıcı. Limonda yüzde 300; biber, patlıcandaki üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki fark yüzde 150'leri geçmiş; bu, domateste yüzde 65'te kalmış, sütte yüzde 140'a ulaşmış, meyve fiyatlarında yüzde 80 ile yüzde 100 arasında, kırmızı ette yüzde 55'i buluyor bu fark. Böylesine bir üretici fiyatıyla tüketicinin tükettiği fiyat arasındaki fahiş fark Türkiye'de üretimi temelden bombalamaktadır. Hükûmet bu konuda ne gibi önlemler düşünüyor?

BAŞKAN - Sayın Acar, teşekkür ederim.