GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:31
Tarih:13.12.2025

AK PARTİ GRUBU ADINA ALİ TEMÜR (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Enerji Bakanlığı bütçesi üzerine grubum adına söz almış bulunuyorum. Aziz milletimizi ve Giresunlu hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları ve nükleer teknoloji alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak, sürekli kılmak, inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimi ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, kamu ve özel iş birliğiyle bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak üzere kurulmuştur. Ülkemizde son yirmi yılda enerji alanında sessiz bir devrim yaşanmaktadır. Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, enerji depolama, verimlilik iyileştirmeleri, yerli ve millî hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve yatırımı, ülkemizde ve dışarıda arama ve sondaj faaliyetleri, elektrik ve doğal gaz piyasa reformları, uluslararası anlaşmalar gibi atılan adımlar yaşanan bu devrimin temel taşlarıdır.

Enerji çeşitliliği ve sürekliliği için yedi gün yirmi dört saat çalışan nükleer santrallere ihtiyaç vardır ve biz bu santralleri yapıyoruz. AR-GE ve inovasyon ihtiyacının karşılanması amacıyla katma değeri yüksek 17 adet projeye yaklaşık 300 milyon Türk lirası destek verilmektedir. Bor ürünleri ve teknolojilerin geliştirilmesiyle kullanım alanlarının yaygınlaştırılması, katma değeri yüksek bor bileşikleriyle borlu ileri malzemelerin geliştirilmesi stratejik önceliklerimizdendir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizin nükleer teknoloji altyapısının ve kapasitesinin yerli imkânlarla geliştirilmesine yönelik olarak TENMAK, bünyesinde, küçük modüler reaktörler, fizyon teknolojileri ve ileri nesil reaktörler gibi yenilikçi teknolojilere yönelik AR-GE projeleri yürütmekte ve desteklemektedir. TENMAK, ülkemizin enerji dönüşümü için gerekli olan kritik mineraller ve nadir toprak elementleriyle ilgili yoğun çalışmalar yürütmektedir. Temel olarak ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan nadir toprak elementlerinin elde edilmesi, gelişen sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı uç ürünlerin üretilmesi ve ticari değere dönüştürülmesi birinci hedefimizdir. TENMAK, 2026 yılı itibarıyla nükleer teknolojilerin, bor katkılı ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi, nadir toprak elementlerinin elde edilmesi, bunların kullanıldığı kalıcı mıknatıs gibi teknolojilerin geliştirilmesi, küresel enerji araştırmaları, karbon salımının azaltılması gibi projelere devam etmektedir. Bu güzel projeleri yürüten Enerji Bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.

Değerli Başkan, değerli milletvekilleri; bu güzel hizmetler ülkemizde devam ederken Giresun'da da güzel projelere el atıyoruz, gerçekleştiriyoruz. Giresun'da nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50'den fazlasının içme suyu ihtiyacını karşılayacak dev proje 2025 yılı programına alınmıştı. Bulancak ilçemiz, Giresun merkez, Keşap ve Dereli ilçelerimiz ve köylerinin su ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 5 milyarlık projemizin inşallah iki ay içerisinde temeli atılacaktır.

Yine, senelerdir tek olmanın gururu, Karadeniz'de unutulmuş olmanın burukluğu içerisinde Giresun Adamız öylece duruyordu, adamızı da turizme kazandırdık. Adasıyla, kalesiyle, Zeytinlik evleriyle çok güzel bir destinasyon hâline geldi.

Yine, Dereli bölgemizde Göksu travertenleri, yıllık 400 bin misafir kabul ediyoruz. Aynı zamanda, Mavigöl, Kuzalan Şelalesi siz değerli hemşehrilerimizi, milletimizi bekliyor.

Ben bu vesileyle, güzel hizmetlere vesile olan Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)