GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:13
Tarih:05.11.2025

DEM PARTİ GRUBU ADINA ÖZGÜL SAKİ (İstanbul) - Teşekkürler.

Değerli milletvekilleri, yine bir sahtekârlık üzerine konuşuyoruz; sahte diploma, sahte sürücü belgesi, dijital verilerin sızdırılması meselesi. Ama bu sadece hani basit, böyle belge sahteciliğiyle falan ifade edilecek gibi değil. Çok uzun süredir biz hakikatin, hakkaniyetin, adaletin ve emeğin değersizleştirildiği bir ülkeyle karşı karşıyayız. Devletin dijital sistemleri artık güven vermiyor, e-imzalar kopyalanıyor, veriler değiştiriliyor, belgeler, sahte belgeler üst üste düzenleniyor ama aynı zamanda diplomalar üst üste verilirken sahte sahte, üniversite mezunu gençler kapı kapı iş arıyorlar ve iş bulamadıkları zaman umutsuzluğa düşüp intihara sürükleniyorlar. Şimdi, temel çürüme buradan başlıyor. Sistemin sahte belgeler ürettiği yerde gerçek diplomalar değersizleşiyor, gerçeklik katlediliyor. Devam eden soruşturmalarda, en son bu sahtekârlıkta bilgiler ise durumun vahametini gerçekten gözler önüne sermesi açısından çok açık, 400'den fazla kişinin sahte imza ve hileli sınavlarla akademik kadrolara yerleştirildiği ifadelere yansıdı, yabancı dil sınavlarına girdikleri ve akademik kadrolara yerleştikleri ifade ediliyor. Hâl böyleyken, bu ülkede sırf barış istedikleri için akademisyenler ihraç edildi mesleklerinden ve hâlâ görevlerine iade edilmiyorlar çünkü bu sistem bu sahtekârlıktan besleniyor, gerçekler bu sistemi korkutuyor.

Bakın, biz defalarca birçok istatistiki bilgiyle bu ülkede üniversite öğrencilerinin, gençlerin durumunu söylemiştik. En son, Le Monde gazetesi Türkiye'de gençlik üzerinde geniş bir haber yayınladı "Türkiye gençliğini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya." diyor "18-24 yaş arası gençlerin üçte 1'i ne okuyor ne çalışıyor?" diyor "Mezunların istihdam oranı 33 Avrupa ülkesi içinde en son sırada." diyor "Eğitime bütçeden harcanan para ise azaldıkça azalıyor." diyor. Dolayısıyla sahte diplomalarla makamlar dağıtılırken gerçek diplomalılar güvencesizliğe mahkûm ediliyor. Bu adaletsizlik aynı zamanda bir ahlaki çürümeyi, siyasal çürümeyi önümüze getiriyor. Bununla mücadele etmek için tekrar gerçekliğe dönmek lazım. Bugün kamu kurumlarındaki sahteciliği yalnız teknik bir siber güvenlik sorunuyla ele almak doğru değil.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Saki, lütfen tamamlayın.

ÖZGÜL SAKİ (Devamla) - Bu sahteciliği doğuran zihniyeti tartışmak zorundayız. Yani yandaşlığı emeğin, ayrıcalığı adaletin önüne koyan yönetim anlayışını tartışmalıyız. Eğer bir belediye başkanının diploması siyasi intikam saikiyle iptal edilebiliyorsa, eğer gençlerin emekle kazandığı diplomalar bir işe yaramıyorsa o zaman mesele artık veri sızıntısı değil sistemin çürümüşlüğüdür. Bu sahtecilik düzeni, dediğimiz gibi, teknik bir mesele değil devletin tüm kademelerini sarıp sarmalamıştır.

Bu ülkenin gençleri sahte belgelerle değil alın teriyle, bilgisiyle, umuduyla ayakta durmaya çalışırken onların geleceğini çalan hiçbir düzen ayakta kalamayacaktır diyoruz.

Teşekkür ediyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)