| Konu: | DEM PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 12 |
| Tarih: | 04.11.2025 |
YENİ YOL GRUBU ADINA NECMETTİN ÇALIŞKAN (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ne yazık ki adaleti tek bir kelimeyle tanımlayacak olsak herhâlde ülkemizde ancak rezaletle tanımlamamız gerekir. Bugün, gerçekten, son dönemde en çok mağduriyet yaşanan husus adalet konusu. Hâlen on binlerce Covid mağduru, yüz binlerce KHK'li bu ülkede adalet bekliyor. Tam 10 defa yargı paketi çıktı, 11'incisi konuşuluyor ama hiçbiri derde deva değil maalesef ki milletimizin hiçbir beklentisi yok. Öyle bir adalet dönemi yaşıyoruz ki "umut hakkı" denildiğinde eğer bunu bir kişiye verirseniz kişiye özel adalet olur. Oysa bir ülkeye barışın gelmesinin yolu umut hakkının herkese verilmesidir, KHK'liler de Covid mağdurları da başka mahkûmlar da bir şekilde yararlanmalıdır.
Ne yazık ki bugün öyle bir dönemi yaşıyoruz ki iktidar mensubu arkadaşlar tarafından, eğer bir yolsuzluk yapan belediye başkanı kendi partilerinden ise dürüst, muhalefetse yolsuz; eğer bir üye kendi üyeleri ise vatansever, rakip partidense vatan haini gibi tamamen kişiye özel düzenlemeler yapılıyor. Bu ülke, utançla, Trump'ın "Telefonla aradım, rahibi istedim ve aldım..." Bunun müteaddit defalar tekrar ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Elbette yargının sopa olarak kullanılması, yargının siyasi konjonktüre göre yön değiştirmesi asla kabul edilemez. Bugün ülkede eğer bir belediye başkanının, bir milletvekilinin görev yapamayacağı biliniyorsa, zaten YSK aday olmasına izin vermez ama bir belediye başkan adayının ya da milletvekili adayının, aday olmasına izin verilip, seçilip, göreve başlayıp, mazbatasını aldıktan sonra sadece muhalif belediyelerden, muhalif partilerden ise görevden alınması aziz milletimizi incitir, bugün de tam olarak yaşadığımız bu.
Evet, bugünlerde bir barış masasından söz ediliyor, böyle bir dönemde ülkede normalleşme beklenir; ülkede hukukun, adaletin hâkim olması beklenir ama heyhat, bunlar uzakta, âdeta birilerinin vereceği talimatla olayın şekillenmesi bekleniyor. Böylece de ülkede arzu edilen ortam hiçbir şekilde meydana gelmiyor. Evet, bugün bütün milletimiz biliyor ki hukuk dejenere edilmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Çalışkan, lütfen tamamlayın.
NECMETTİN ÇALIŞKAN (Devamla) - Herkes biliyor ki milyonlarca dosyanın olduğu bir ülkede "Bunları nasıl ortadan kaldırırız? Huzuru, adaleti, barışı nasıl sağlarız?" bunlar yok. Bu masanın da esas amacı hepimiz biliyoruz ki siyasi bir beklenti, "Gelecek seçimlerde yeni bir denklem kurabilir miyiz? Önümüzdeki anayasal engelleri aşmaya aparat olacak bir süreç olur mu?" bunun için uğraşıyor yoksa "Ülkeye huzur getirelim, barış getirelim, mağduriyeti giderelim, hakkı teslim edelim." bunların hiçbiri kitabın hiçbir yerinde, gündemin hiçbir yerinde ne yazık ki yok. Samimi olunmadığı için de işten bir bereket görülmüyor, hayır görülmüyor. Hiç kimse bu ülkenin yarınlarına güvenle bakmıyor. En kötüsü de sizden ya da sizin renginizden olanı gördüğünde insanlar nefretle yaklaşıyor ama bunu hiç gündeminize almıyor, anlamak bile istemiyorsunuz. Bu açıdan ülkede acilen adaleti tesis etmek gerekiyor.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (YENİ YOL sıralarından alkışlar)