Konu: | Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 3 |
Birleşim: | 98 |
Tarih: | 18.06.2025 |
ELİF ESEN (İstanbul) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; öncelikle Divanımıza hayırlı olsun diyor, tebrik ediyorum.
Biz bugün burada, üniversiteye rektör atamaları, eğitim sistemi vesaire pek çok şey konuşuyoruz ama aslında ülkemizde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle gençlerimizin hatta çocuklarımızın ne kadar büyük zorluklar içinde mücadele ettiğini konuşmuyoruz. Ülkenin asıl büyük problemlerinin üstü örtülürken bizler burada âdeta "mış" gibi, yaparmış gibi Meclisin kanun tekliflerini konuşuyoruz. Palyatif çözümlerle, asıl gençlere, çocuklara ulaşmayacak çözümlerle ne yazık ki oyalanıyoruz.
Bugün bir kampanyanın başlangıç atışını yaptık; kampanya, uyuşturucuyla mücadele kampanyası. YENİ YOL Grubu olarak DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisinin üstlenmiş olduğu bu kampanya, aslında geçmişi birkaç ay önceye dayanan iki büyük arama konferansıyla, birinde madde bağımlılarının anne babalarını dinlediğimiz "Bir anne evladının ölmesini ister mi? Ben istiyorum." diyen anneleri dinlediğimiz "Evladımın beni öldürmesinden korkuyorum; ya o beni öldürecek ya ben onu öldüreceğim." diyen babaları dinlediğimiz arama konferansı; ardından, bu işle mücadele eden uzmanları dinlediğimiz, eğitimcileri dinlediğimiz ikinci büyük arama konferansı. Rehabilitasyon merkezlerini ziyaretlerimizle, madde bağımlılığından kurtulan gençlerle yaptığımız sohbetlerle bu sorunun ne kadar derin olduğunu hissettiğimiz bir kampanyanın gerekliliğini hissettik. Yaptığımız araştırmalarda, belki resmî veriler 2 milyon küsur gibi bir sayıyı gösteriyor ama bugün geldiğimiz ülke şartlarında aynen TÜİK'in makyajlı verileri gibi pek çok verinin ancak bir kısmını görebildiğimizi, bir kısmını hissedebildiğimizi bizler biliyoruz. Bizlere sivil toplumdan, akademiden arka planda gelen bilgilerle gelen sayı korkunç: Yaklaşık 10 milyon madde bağımlısı ve bağlı maddeler... Şimdi, biliyorsunuz, sentetik maddeler de girdi devreye, 10 milyon kişi var; bakın, 10 milyon kişi. Madde bağımlılığıyla ilgili çalışmalar 9 yaşa kadar bu bağımlılık olayının indiğini gösteriyor, 9 yaş bir ilkokul öğrencisidir. 13 yaş, madde bağımlılığından ilk ölümün olduğu yaşı bize işaret ediyor. Sayın Vekiller, hepimizin çocukları var, 13 yaş; kıyamadığımız yaşlar, evlatlarımız maddeye bulaşmış ve o maddeden hayatını kaybetmiş. Anneler dertli, gençler dertli, yaşanan şartlar zor. Şimdi heyecanla üniversite sınavı bekleniyor. Bu hafta üniversite sınavı var, gençler heyecanlı ama sistem öyle bir kısır döngüye dönüşmüş ki o heyecan bile genci maddeye ve madde bağımlılığına yönlendiriyor.
Peki, bunu ne önleyebilir? Bunu ancak bir seferberlik hâlinde koruyucu, önleyici tedbirler, rehabilite sistemleri ve ardından bu işin sürdürülebilirliğini sağlayacak iş dünyasıyla entegre bir seferberlik koruyabilir, bununla ilgili bir kanun teklifi koruyabilir. Bu, gerçekten vicdanımızın bir çığlığıdır. Bizim bu birkaç ayda yaptığımız çalışmada YENİ YOL Grubu olarak 103 tane soru önergemiz var farklı bakanlıklara vereceğimiz. 24 maddelik, az önce saydığım başlıkları kapsayan bir kanun teklifimiz var; bu, evlatlarımızı, gençlerimizi kapsadığı için hepinizin desteklerini bekliyoruz hem muhalefetin hem iktidarın. Biz, bugünden başlamak üzere 18 Haziran 2025-29 Haziran 2025, yaklaşık on günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde, sahada ve genel merkezlerimizde madde bağımlılığıyla mücadele haftası olarak geçireceğiz. Bu hassasiyetin hepinizde olduğunu, çocuklarımızın, gençlerimizin, hepiniz için, hepimiz için önemli olduğunu biliyoruz, sizlerin desteklerini istiyoruz. Ümit ediyorum ki gençlerimizin eğitimle nitelikli bireyler olarak hayata tutundukları günlerde hepimizin birlikte desteği olsun.
Teşekkür ederim.
Saygıyla selamlıyorum Genel Kurulu. (YENİ YOL, CHP ve DEM PARTİ sıralarından alkışlar)