| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 47 |
| Tarih: | 14.01.2025 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA VEZİR COŞKUN PARLAK (Hakkâri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, değerli halklarımız; AKP iktidarı muhalefet belediyelerine hukuksuz gerekçelerle kayyum atamaya devam ediyor. 31 Mart seçimlerinden hemen sonra, Vekili olduğum Hakkâri'de başlattıkları kayyum rejimini başta Kürt illeri olmak üzere şimdi Türkiye'nin tamamına yaymak istiyorlar. Bir gasp ve işgal rejimi olan kayyum rejimini kalıcı bir yönetim tekniği hâline getirmeye çalışıyorlar. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlarımız ve belediye meclisi üyelerimiz asılsız iddialarla tutuklandı, belediyelerimize el konuldu. Bizim eş başkanlarımızın alnı aktır, halkın malını kimseye peşkeş çekmediler, bankamatik memurları çalıştırıp harama el uzatmadılar, makam, mevki hırsına kapılıp halktan uzaklaşmadılar. Eğer suçlu arıyorsanız dönüp yakın çevrenize bakabilirsiniz, her Allah'ın günü bir kent suçu işleyen, boğazına kadar yolsuzluğa, ranta ve harama batmış, halka ait olanı yandaşa peşkeş çekenler suçludur. Sizin suçlarınız sınırları dahi aşıyor. Suriye'de, Rojava'da "Millî Ordu" adı altında her türlü silah ve para desteğinde bulunduğunuz her gün sivilleri katleden çetelerinize bir bakın, orada suçun âlâsını göreceksiniz. Dünyanın farklı coğrafyalarından taşıdığınız lejyonerler Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda halkların kurmuş olduğu demokratik yönetime el uzatıyor. Türkiye'de yaptığınız yetmiyormuş gibi Suriye'de de halkın iradesine göz dikiyorsunuz.
Değerli milletvekilleri, belediyenin gasp ve işgal edildiği üç gün boyunca Akdeniz ilçesindeydim. Belediye binasının önü polis bariyerleriyle kapatılmıştı. İradesine sahip çıkmak için direnen halkımız şunu söylüyordu: "Belediyelerin önü bariyerlerle kapatılmış ise orada talan ve hırsızlık yapılıyor demektir." Yalnızca suçlu olanlar halkın karşısına çıkmaktan korkar, kurumların kapısını halka kapatırlar. Belediyeleri gasbedenlere soruyoruz: Bir sonraki adımınız ne olacak? Yurttaşlık haklarını elinden aldığınız insanların malına, mülküne, toprağına mı çökeceksiniz? Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlarımız göreve geldiklerinde ilk yaptıkları iş makam odasının kapısını sökmek olmuştu çünkü bizim anlayışımızda halkın yüzüne kapı kapatmak yoktur, bizim siyasi kültürümüzde belediyeler halkların evidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
VEZİR COŞKUN PARLAK (Devamla) - Değerli milletvekilleri, kayyum politikalarını Kürt halkına düşmanlığın bir sonucu olarak ürettiler. Biliyoruz ki tek bir amaçları var, o da Kürtlerin Türkiye halklarıyla birlikte yaşama iradesini aslında ortadan kaldırmaktır. İktidar Hakkâri'den Esenyurt'a, oradan da Akdeniz'e uzanan bir kayyum kuşağı kurmak, barış içinde yaşamak isteyen halkların barış umudunu ortadan kaldırmak istiyor. Bizler bu kayyum kuşağına karşı bir barış ve kardeşlik kuşağı inşa edeceğiz.
Değerli milletvekilleri, bizler ne kimsenin hakkına hukukuna göz dikeriz ne de kimsenin iradesine el uzatırız ama kendi hakkımızı da kimseye yedirmeyiz. Halkımızın bize emanet ettiği belediyelerimizi rant düşkünlerine ve halk düşmanlarına da bırakmayacağız.
Tekrardan Genel Kurulu ve halklarımızı saygıyla selamlıyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)