| Konu: | 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 7'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 36 |
| Tarih: | 16.12.2024 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ABDULKADİR AKGÜL (Yozgat) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Ticaret Bakanlığımızın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, ekran başında bizleri izleyen aziz milletimizi ve Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
AK PARTİ hükûmetleri olarak bugün kesintisiz 23'üncü bütçemizi yapıyoruz. Bundan önce hazırladığımız 22 bütçede Türkiye'nin her alanda ihyasını ve inşasını el birliğiyle gerçekleştirdik, milletten aldığımız her bir kuruşu yine milletimize kaynak ve hizmet olarak döndürdük. İnşallah, 23'üncü bütçemiz de yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen bir bütçe olarak ülkemizin Türkiye Yüzyılı yürüyüşüne büyük katkılar sunacaktır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Ticaret Bakanlığımız "üreten güç, büyük Türkiye" hedefiyle ülke olarak ihracat rakamlarında rekorlar kırmaya devam ediyor, böylece istihdamımız artıyor ve kişi başına düşen millî gelirimiz yükselişini sürdürüyor. Sizlere bu hususta bazı bilgiler vermek istiyorum.
2002 yılında 238 milyar dolar olan gayrisafi yıllık hasıla 2023 yılında 1 trilyon 130 milyar dolara çıktı, 3.608 dolar olan kişi başına düşen millî gelir bugün 13.243 dolara yükseldi.
Yine, 2002'den 2023'e kadar mal ve hizmet ihracatımız 7 kat arttı. Mal ihracatımız 2023 yılında 255,6 milyar dolara, 2024 yılı son verilerine göre 262,2 milyar dolara çıktı. Hizmetler ihracatımız ise 2023 yılında 106 milyar dolara, 2024 yılı son verilerine göre 112 milyar dolara yükseldi.
İstihdamda 2002 yılında aktif çalışan sayısı 19 milyon civarındayken 2024 yılında bu rakam 32 milyon 800 bine yaklaştı. İşte, bu rakamlar büyümenin ve kalkınmanın en büyük göstergesidir. Türkiye, pandemi, bölgesel savaşlar, deprem felaketi gibi birçok olumsuzluğa rağmen "güçlü ekonomi, büyük Türkiye" hedefi doğrultusunda yoluna emin adımlarla ilerliyor.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemiz devler liginde ihracat, üretim ve istihdam rekorlarına imza atarken diğer yandan da esnaf ve sanatkârlarını unutmuyor. Rızkını kazanan, istihdam sağlayan, devletine yük olan değil büyüyen Türkiye'nin lokomotif gücü olan esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik önemli hizmetlere imza atıyor. Kefalet verebilen kooperatif sayısı, esnaf ve sanatkârın hizmetinde olan kooperatifler 402 iken 2024 yılında bini geçti. Kredi kullanımı da...
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Esnaf kan ağlıyor Başkan.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Teşekkür ederim.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Sen de biliyorsun, Allah da biliyor!
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Esnafın primini 7200 güne düşürelim Başkan.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - 2002 yılında 5 bin lira iken 750 bin liraya çıktı.
HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) - Kepenk kapadı, kepenk.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Esnaflarımıza 1,5 milyon Türk lirasına kadar iş yeri edindirme ve taşıt edindirme kredisi kullandırılmakta. Usta girişimciler, genç girişimciler ve kaybolmaya yüz tutan meslekler için 300 bin liraya kadar sıfır faizli kredi kullandırılmakta. Bursa'da daha çoğunu kullandırıyorum ben, Bursa'da.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Bu 7200'den de bahset Başkan, 7200. Esnaf hâlâ o primi bekliyor.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - 9000 günü de 7200 güne düşürelim Başkan, primi 7200 güne düşürelim esnaflar için. Biz destek vermeye hazırız.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - 2002 yılına kadar esnaf kredisi kullanımı 152 milyon liraydı Türkiye'de, o günkü şartlarda Türkiye'de 64 bin kişi kullanabiliyordu. Bugün, günümüzde 544 milyar devlet destekli kredi kullandırıldı. Bugün, kaynaklar 64 bin esnafın değil 1,5 milyon esnaf ve sanatkârın ulaştığı kredi hâline geldi. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Son iki yılda, 2023 yılında 164 milyar lira, 2024 yılında ise 95,6 milyar lira kredi kullandırıldı.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Ya, ha bire borç alıyorlar, başka ayakta duramıyor.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Bu vesileyle, esnaf ve sanatkârlarımızın her zaman yanında olan Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi arz ederim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Yine, 2002 yılından bugüne kadar görev almış, bugün de görevlerini başarıyla sürdürmekte olan Ticaret Bakanımıza ve bürokratlarına, Hazine ve Maliye Bakanımıza ve bürokratlarına, Halk Bankası Genel Müdürlüğüne ve bürokratlarına esnaf ve sanatkârlar adına teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Esnaf ve sanatkârlarımız üretmeye, ürettikçe büyümeye, büyüdükçe Türkiye'ye güç katmaya devam edecektir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Bitirdim esnafı.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Hayırlı olsun(!)
BÜLENT KAYA (İstanbul) - Esnafı bitirdiniz, evet, doğru Sayın Başkanım.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Esnaf harbiden bitti.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Şu 7200 güne bir düşürelim primleri.
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Sözlerimin sonunda, Yozgat'ımızın AK PARTİ'yle yaşadığı değişimi de anlatmak istiyorum. Yiğitler şehri Yozgat'ımız da 2002'den bugüne kadar devlet yatırımını alan ilk 10 arasındadır. Mega projelerinde Bozok Üniversitesi, Türkiye'nin ilk şehir hastanesi, "Kara tren gelmez ola." sözlerine karşılık hızlı tren, çevre vilayetleri kıskandıran havalimanı, altmış yıllık beklenti olan İnandık Barajı ve büyük yatırımlar yiğitler şehri Yozgat'ımıza AK PARTİ'yle kazandırıldı. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Bu kısmı doğru.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) - Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek Süleyman kardeşimle birlikte Yozgat'a hizmet etmeye devam edeceğiz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Bu vesileyle, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diler, hepinizi saygıyla selamlarım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)