| Konu: | 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 2'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 31 |
| Tarih: | 11.12.2024 |
SAADET PARTİSİ GRUBU ADINA ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Şöyle bir fotoğraf var elimde, Sayın Enerji Bakanına da göstermek istiyorum, ilim Kütahya'nın yüzde 91'i madenlere ruhsatlı ve şehrin sadece yüzde 9'u yerleşim bölgesi ve tarıma müsait. İlin tamamı madencilere peşkeş çekilmiş vaziyette. Ama bu şehirde yıllardır, 3 Kasım 2002 seçimlerinden beri, AK PARTİ'nin iktidara geldiğinden beri vadedilen şeyler var, onlardan bir tanesini size söyleyeyim: Hızlı tren. Sabah yine bir partili arkadaş aradı beni, dedi ki: "Ankara'den hızlı trene biniyorum, gayet konforlu, Eskişehir'e kadar geliyorum. Eskişehir'de yarım saat rötar yapmış olan Eskişehir-Kütahya trenine biniyorum. Tren hani, Amerikan kovboy filmlerinde falan var ya, vagonlar, o kovboy filmlerindeki gibi Nuh Nebi'den kalma, çok eski, dökük, içi kokan, bakımsız kompartımanlardan oluşuyor ve Kütahyalı buna mahkûm kalıyor." Ankara'dan Eskişehir'e bir saat on dakikada gidiyorsunuz ama ondan sonraki süreç -bir buçuk saat sürüyor rötar olmazsa- iki saat. Yani Kütahya'ya 3 Kasım 2002 seçimlerinden beri yirmi iki yıl önce söz verildi, defalarca billboardlarda, pankartlarda, her yerde yer aldı "Hızlı tren Kütahya'dan geçecek, geçecek..." Hızlı tren Kütahya'dan geçmedi Sayın Bakanım ve geçmeyecek de. Dumlupınar'da dahi durmuyor, Afyon istikametinden geçen... Yani neden tutamayacağınız şeyleri söz veriyorsunuz, neden? (Saadet Partisi ve CHP sıralarından alkışlar) Neden?
Şimdi, hızlı tren hep... Kütahya'da artık o bir darbımesel hâline geldi, diyorlar ki: "Hızlı tren Kütahya'dan o kadar hızlı geçti ki teğet geçti, göremedik." Gerçekten çok hızlı geçti, yirmi iki senedir söz veriyorsunuz, sizin bir önceki bütçe konuşmalarınızda da var. Yani tarihî Dumlupınar'da dahi durmayan, sadece Afyon-İzmir hattında çalışan bir tren projeniz var; şu anda da uygulamada mı, bilmiyorum.
Kütahya, yol yönünden nasibini hiç alamadı. Şöyle: Domaniç-İnegöl hattı yıllardır yapılıyor, yapılıyor, yapılıyor. Bir de bu Osmanlı salnameleri var, cumhuriyet döneminde de devam etmiş. 1931 tarihli bir salnamede diyor ki: "Kütahya-Balıkesir yoluna ilk kazma vuruldu." Sene 1931. Sayın Bakan, bu yol hâlâ bitmedi, bu yol hâlâ bitmedi sene 1931'den beri. O kazma atılmış ve öyle duruyor. Düzenleme vardır belki ama kesit yok. Otoyol hattı kesinlikle Kütahya'dan geçmiyor, hızlı tren geçmediği gibi.
Ya, aslında hiç söylemek istemiyordum ama onu da söylemem gerekiyor: Şu bizim meşhur Zafer Havalimanı. Ya, yüzde 97, anıtı dikilecek şekilde hesaplama yapılmış; herhâlde dünya hesaplama tarihine de geçer, hata olarak. İç hat yolcularından 2 euro, dış hat yolcularından 10 euro; bu seneki zarar 6 milyon euro, 6 milyon euro ve 2044 yılına kadar, yirmi yıl daha devletin, kamunun, bütçenin yılda 6 milyon euro soyulmasına, birilerine peşkeş çekilmesine sebep oluyorsunuz ve buraya da bakamıyorsunuz Sayın Bakan.
Şimdi, çevre yolu yapıldı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından; emin olun, her gün bir kaza oluyor -çoğu maddi hasarlı kaza ama ölümler de var- her gün bir kaza mutlaka oluyor akıllı çevre yolu yapılmadığı için. Bu akıllı yol ve kavşaklar sıkıntılı durumda.
Bir de Sayın Bakan, bu GSM şebekeleri ile ADSL'lerin, internet erişim hatlarının da sizin Bakanlığınızın uhdesinde ve kontrolünde olması gerekirken... Bakın, Kütahya İl Millî Eğitim Müdürlüğünden istediğim şey, ADSL hattı olmayan, internet erişimi olmayan sadece merkez ilçedeki 60 tane köy... Ya, o köylerde öğrenciler var ve bu öğrenciler ders göremiyorlar, internete ulaşamıyorlar. Kütahya'daki 568 köyden 300'ünde şu anda -emin olun- GSM çekmiyor, çekmiyor, telefon çekmiyor, sabit telefon yok köylerde. Bir cenaze olsa iletişim kuramıyorlar, artı, öğrenciler ve hane halkları internete erişemiyor 300 köyde ve siz de "Dünyanın en iyi iletişim hizmetini, en iyi ulaşım hizmetini sunuyoruz." diyorsunuz.
Bu Bakanlığın Zafer Havalimanı'nda yaptığı hatanın tersine, diyorsunuz ki: "Uzun vadede kazanacak." Ya, on altı sene oldu, Zafer Havalimanı şu anda 2-3 katını geçti maliyetinin ve siz hâlâ bu hesaptan geri dönüşü bir türlü beceremiyorsunuz.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (Saadet Partisi ve CHP sıralarından alkışlar)