| Konu: | Bugün bütçesi görüşülen kurumlara, yeni anayasa ve iç tüzük çalışmalarına, cezasızlık algısına, Türkiye’nin dış politikasına ve Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 30 |
| Tarih: | 10.12.2024 |
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın milletvekili arkadaşlarım, Sayın Bakanlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığımızın, Adalet Bakanlığımızın ve Dışişleri Bakanlığımızın bütçelerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışanlarını da tebrik ediyorum. Hepsi de bilhassa Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının pek çoğu dünyanın dört bir yanında büyük bir özveriyle ve fedakârlıkla görev yapıyorlar. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edip hak ve çıkarlarımızı koruma gayreti içerisindeler.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay, tamamlayın lütfen.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Hâkimlerimizin, savcılarımızın da hangi şartlarda görev yaptıklarını da biliyoruz.
Şimdi, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi kapsamında yeni bir anayasa yapımı ve bir iç tüzük yapımı veya değişikliği çalışmasını da hep birlikte yürütmemiz, yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak 4 Mayıs 2021'de "Cumhuriyetin 100'üncü yılında 100 maddelik anayasa" başlığıyla partimizin anayasa önerisini kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu anayasa çalışmasının da Anayasa’nın ilk 4 maddesine ve cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine sadık kalarak; sivil, demokratik, insan hak ve hürriyetlerine dayanan, devletin ve milletin hukuksal omurgasını belirleyecek, katılımcı, geniş bir anayasa yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay, lütfen tamamlayın.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Yine, Sayın Başkan, Meclis İçtüzüğü bakımından da daha demokratik, hızlı, etkin, verimli, şeffaf, katılımcı, kaliteli bir yasama ve denetim faaliyetinin ortaya konulmasını sağlayacak yeni bir İç Tüzük hazırlanması konusunda katkı ve destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Ayrıca, kamuoyunda cezasızlık veya cezaların caydırıcılığının yetersiz olduğuna yönelik bazı kanaatler vardır. Toplumsal huzuru bozmaya yönelik suçların cezalarının artırılması yönünde de kamuoyunda bir beklenti var. Bu cezasızlık algısının önlenmesi için yapılacak çalışmaların da önceliklerimiz arasında olduğunu ifade etmek istiyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Avrupa'yı, Asya'yı, Afrika'yı birbirine bağlayan stratejik bir coğrafyadadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Akçay.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Bu stratejik ve jeopolitik konumda bulunduğumuzu zannediyorum hepimiz takdir edeceğiz. Uluslararası alanda ciddi kırılmaların yaşandığı, uluslararası sistemin temellerinin sarsıldığı ve yeniden şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Yalnız, şunu özellikle ifade etmek istiyorum: Türkiye, her bakımdan dünyada ve Türkiye'de güçlü bir istikrar adasıdır. Lider ülke Türkiye vizyonunun önemli unsurlarından biri de bağımsız, etkili, sonuç alıcı, Türkiye merkezli ve çok yönlü bir dış politikadır. Egemenlik haklarımıza yönelik saldırı girişimleri, diplomasi ve caydırıcı gücümüzle etkisiz hâle getirilmiştir ve getirilmektedir. Irak'ta, Suriye'de oldubittilere engel olunmuştur. Doğu Akdeniz'de, Adalar Denizi'nde, mavi vatanda meşru haklarımızı hedef alan planlar bertaraf edilmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Akçay.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Libya'yla imzalanan anlaşmalarla Türkiye'yi kara parçasına sıkıştırmak isteyenlere gereken cevap verilmiştir. Millî davamız Kıbrıs'ta eşit ve egemen iki devlet kararlılığımız tüm dünyaya ilan edilmiş, kırk altı yıldır kapalı olan Maraş açılmıştır. Yaklaşık otuz yıldır işgal altında kalan Azerbaycan'ın öz yurdu Karabağ Ermenistan işgalinden kurtarılmış, etrafımıza örülmeye çalışılan duvarlar yıkılmıştır. Türk Konseyi 12 Kasım 2021'de Türk Devletleri Teşkilatına dönüşmüştür. Türkiye "yurtta barış, dünyada barış" parolasıyla diplomasinin cazibe merkezi hâline gelmeye başlamıştır. Türkiye, Afrika'da, Orta Doğu'da, Güney Amerika'da ve Asya'da barışçıl ve iyi ilişkiler geliştirmiştir. Türkiye dış politikada sahada ve masada meselelere mahkûm değil hâkim, edilgen değil...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Akçay, son defa açıyorum, lütfen tamamlayın.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, istirham ediyorum, tam on üçüncü saattir ilk defa söz aldım, onun için biraz daha istirham ediyorum.
Tekrar ediyorum...
BAŞKAN - Benim için sorun yok, AKP milletvekilleri itiraz ediyor da o yüzden.
Buyurun, devam edin.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Ben arkadaşların itiraz edeceklerini zannetmiyorum Sayın Başkan.
RESUL KURT (Adıyaman) - Biz itiraz etmiyoruz efendim, bizde sıkıntı yok.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Tekrar ediyorum: Türkiye dış politikada sahada ve masada meselelere mahkûm değil hâkim, edilgen değil etkin bir konuma gelmiştir. Suriye'de on dört yıldır devam eden kaos neticesinde Baas rejimi devrilmiştir. Türkiye Suriye'nin millî birliği, beraberliği, egemenliği, toprak bütünlüğü ve Suriye halkının güvenliği ve refahı için büyük çaba göstermiş ancak devrilen rejim ve bazı odaklar bu fırsatı değerlendirmemiştir.
Sayın Başkan, yıllarca...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Az kaldı Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay, tamamlayın lütfen.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Tamamlayacağım Sayın Başkan.
Yıllarca Baas rejiminin eli kanlı despotu Esad'a güzelleme yapanların şimdi Esad'ın devrilmesiyle yaşadıkları huzursuzluğu ve ruh hâlini anlamaya çalışıyoruz. Ellerinden oyuncağı alınan çocuklar gibi hırçınlık yaptıklarını da görüyoruz. Pergelinin sivri ucunu, merkezini Ankara'ya değil de yabancı başkentlere saplayanları da millet vicdanına ve Allah'a havale ediyoruz ve boş polemik ve demagojiyle de kaybedecek zamanımız yoktur diyoruz.
Huzurun ve barışın hâkim olduğu, hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm Suriye vatandaşlarının temsil edildiği, hak ve özgürlüklerinin teminat altına alındığı, barış içinde yaşadığı, terörden arınmış, huzur içinde yaşayan, üniter bir Suriye en büyük temennimizdir. Tüm kesimler temsil edilerek kapsayıcı anayasanın hazırlanması...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Tamamlıyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - ...adil ve şeffaf seçimlerin yapılması, Suriye'deki terör yapılanmalarına son verilerek barış ve huzur ortamının sağlanması temennimizdir.
Türkiye, dün olduğu gibi bugün de yarın da Suriye halkıyla dayanışma içinde olacak; Suriye'nin birliği, dirliği, istikrarı, huzuru, siyasi ve ekonomik olarak yeniden yapılanması sürecinde de yanında yer alacaktır. Yıllardır vatanlarından uzak yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz de onurlu, güvenli ve gönüllü bir şekilde vatanlarına mutlaka kavuşacaklardır.
Sayın Başkan, yine hoşgörünüze müracaat ederek bir hayalimi milletvekili arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Suriye'ye sulh ve sükûn hâkim olduğunda, bir anayasal düzen kurulduğunda Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve Suriye Millî Meclisinde birlikte Türkiye ve Suriye dostluk grubunu inşallah kuracağız. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Ve bir gün Suriye Meclisinin daveti üzerine Şam'ı ve Halep'i hep birlikte ziyaret edeceğiz, bu hayali ve temenniyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Teşekkür ediyorum. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)