| Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 2 |
| Tarih: | 02.10.2024 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA HÜSMEN KIRKPINAR (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Saadet Partisi grup önerisi üzerine İYİ Parti adına söz almış bulunmaktayım. 28'inci Dönem Üçüncü Yasama Yılının milletimize, Meclisimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum.
2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylülde başladı ama okullarda ders zili değil, dert zili çalıyor. Okullarda ne öğretmen var ne temizlik ne de güvenlik görevlisi. Çocuklar açlık, okullar pislik içinde bırakıldı. Beş yüz on iki gündür öğretmen atanmadı. Peki, Bakanlık ne iş yapıyor?
OECD'nin son raporuna göre Türkiye'de 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor, her 5 çocuktan 1'i yeterli beslenemiyor ve her 4 çocuktan 1'i okula aç gidiyor. Bakanlık yayınladığı "sağlıklı beslenme" kamu spotuyla âdeta ailelerle dalga geçiyor. Siz önce okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz yemeği verin.
Çocukların okula aç gittiği, yatağa aç girdiği bir ülkede bundan daha can yakıcı, daha acil bir sorun olabilir mi? İktidar bütçede en büyük payın eğitime ayrılmasıyla övünmüyor muydu? Ama temizlik ve güvenlik başta olmak üzere yardımcı hizmetler için gerekli kaynakları okullara aktarmıyor. Veliler okullarda temizlik yapmasaydı, belediyeler temizlik işine el atmasaydı acaba bu görevlendirmeler yapılacak mıydı? Kadrolu temizlik ve güvenlik görevlisi alımları şarttır. Çocuklarımızın canını siyasi hesaplarınıza alet etmeyin. 1 Ağustosta tasarruf tedbiri gerekçesiyle Taşımalı Eğitim Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, kırsal mahallelerde ve köylerde yaşayan, maddi imkânları olmayan çocuklar okula gidemez oldu. Köy okullarını kapatan iktidar, şimdi de taşımalı eğitimi kısıtlayarak eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor. Özellikle kız öğrencilerimiz Bakanlık eliyle okulun dışına itiliyor. Türkiye'de her alanda israf varken eğitimden tasarruf etmek hangi aklın ürünü, anlamak mümkün değil. Bakan Bey "Eski dönemde öğretmenlerimiz 76 kişilik sınıflarda ders vermek zorundayken şimdi derslik başına öğrenci sayısı 22'ye düştü, okullarımız artık birinci sınıf seviyededir." dedi. Fıkra bu kadar. Sormak istiyorum: Sayın Bakan acaba kendini hangi ülkenin Millî Eğitim Bakanı zannediyor? Bir buçuk yıl oldu, 20 bin öğretmenimizi atayamadınız, Danıştayın kararı ve ne zaman açıklayacağı belli değil. Mülakat dayatması geldi, farklı şehir ve komisyonlarda farklı jürilerin değerlendirmeleriyle mülakatlar adaleti büsbütün yok etti.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Kırkpınar, lütfen tamamlayın.
HÜSMEN KIRKPINAR (Devamla) - Teşekkür ederim.
Mülakat puanları arasında uçurumlar var. Sızdırılan mülakat sonuçlarını duyduğumuzda endişe ettiğimizde ne kadar haklı olduğumuzu görmüş olduk. Mülakatın Bakan dışında gerekliliğine, adil olduğuna inanan kimse de yok. Eğitim hiç bu kadar kötü yönetilmemişti.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve Saadet Partisi sıralarından alkışlar)