| Konu: | DEM PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 67 |
| Tarih: | 01.03.2024 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, bu enflasyon kötü bir şeydir, enflasyon her şeyi bozar -Mülkiyedeyken Özhan Uluatam diye bir vergi hukuku hocamız vardı- yani o kadar kötüdür ki işte kanunları bile bozar, nitekim bu pakette de var; işte, sürekli oradaki birtakım maktu miktarları artırmak durumunda kalıyoruz enflasyon nedeniyle.
Tabii, enflasyon en fazla dar ve sabit gelirlileri sıkıntıya sokar, onları daha da fakirleştirir. Niye? Çünkü onların kendi gelirlerini ayarlama imkânları yoktur. İşin teorisi budur, teoride ne söyleniyorsa aslında Türkiye'de pratikte de yaşadık. Şimdi, Türkiye enflasyondan çok çekti. Tabii, kısa bir sürede bunların hepsini konuşma imkânımız yok. Peki, son dönemde enflasyon belli ölçüde kontrol altına da alındı ama şunu söylemek lazım tabii: AK PARTİ hükûmetleri, Türkiye'yi devraldığında enflasyon yüzde 30'du, şu anda enflasyon yüzde 70 civarında; o da TÜİK enflasyonu inanırsanız, 73'e kadar da çıkacak. Bugün İTO'nun açıkladığı enflasyon da yüzde 77 geldi.
Şimdi, peki, niye enflasyon son dönemde -2016 sonrası özellikle- arttı tekrar? Bir, enflasyon hafife alındı değerli arkadaşlar yani çok hafife alındı çünkü bir kısım yöneticiler, Türkiye'yi yöneten siyasetçiler ve bürokratlar geçmişte enflasyonla ilgili sıkıntılarımızı unuttular. Ben 2015 yılında milletvekili olmuştum; arkadaşlar çıkarmışlar, o günden bugüne kadar Plan ve Bütçe Komisyonu ve Genel Kurulda tam 1.750 kez "enflasyon" demişim, enflasyonla ilgili konuşma yapmışım. Şimdi, mesela, bir tarihte şunu söylüyorum: "Bakın, arkadaşlar, enflasyon çok hızlı gidiyor, Türkiye enflasyondan çok çekti. Lütfen bu enflasyonu küçümsemeyin. Mesela, Nihat Zeybekci diye bir Bakanımız vardı, onun ben bir kısım sözlerini hatırlıyorum. 'Ya, enflasyon 2 puan yüksek gelse ne olur?' gibi sözleri olmuştu." diye de mesela buradan uyarmışız. Bakın, şimdi geldiğimiz nokta. Dolayısıyla, bir de hafife alınması, önemsenmemesi önemli bir konuydu.
Tabii, polisiye tedbirlerle çözülmeye çalışıldı, özellikle bunu damat bakan yaptı, onların sonuç almadığını bildik. Yanlış kredi politikaları enflasyonu ve Türkiye'de varlık fiyatlarını çok aşırı artırdı ve kontrolsüz bir büyüme aşkı vardı "Ne olursa olsun büyüyelim ama enflasyonun bedeli ne olursa olsun." şeklindeki bir büyüme aşkı, büyüme fetişizmi enflasyonu Türkiye'de artıran hususlardan bir tanesi oldu ve son dönem artışla da tabii, 2021 yılı Eylül ayından itibaren para politikasına ilişkin alınan kararlar Türkiye'de enflasyonu ciddi ölçüde artırdı. Tabii, dünyada enflasyon eğilimi var, bunu inkâr etmiyoruz elbette ancak bizim konuştuğumuz, Türkiye enflasyonu; bunun çok daha dışında başka nedenlere dayanıyor.
Enflasyonun sonucu ne oldu? Ciddi bir yoksulluk, bir gıda krizi, bir barınma krizi. Ciddi bir gelir adaletsizliği oldu arkadaşlar, teorisiyle tam da uygun bir şekilde; çok ciddi bir gelir adaletsizliği oldu. Aşırı zenginleşme oldu, yüksek enflasyon ucuz krediden zengin olan özellikle iktidara yakın bir çevre oluştu; bunlar da aslında enflasyondan çok da memnun kaldılar. Yüksek kârlar oluştu, mesela "Bu kârları vergilendirin." diyoruz; bakın, çözüm söylüyoruz size, hiç kulak asan yok buna? Çok aşırı yüksek kârlar oluştu. Dünya bunu konuşuyor, Türkiye'de konuşulmuyor; enflasyon nedeniyle oluşan bu kârların vergilendirilmesi konusu mutlaka konuşulması gerekir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Usta, lütfen tamamlayın.
ERHAN USTA (Devamla) - Sonuçları aktarmaya devam ediyorum.
Bütçe açıklarımız çok arttı, ciddi bir faiz gideri artışımız oldu, borç stokumuz çok yüksek arttı; Türkiye'de tasarruflar azaldı, bunlar da bütün makro dengeleri bozdu. Çözüm ne? Çözüm kapsamlı bir ekonomik programı uygulamakta. Bakın, sadece para politikasıyla, daha doğrusu sadece faiz artırarak Türkiye'de enflasyon sorunu çözülemez. 8,5'tan 45'e getirdik, enflasyon yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla, bu belki gerekli ancak yeterli değil. Bunun kamu maliyesi tedbirleriyle ve özellikle yapısal, ciddi bir yapısal reform ajandasıyla desteklenmesi lazım. Sekiz-dokuz ay oldu Mehmet Şimşek geleli veya yeni Hükûmet kurulalı; bakın, bununla ilgili hâlâ bir adım atılmış değil. Bu kafayla gidilirse Türkiye'de enflasyon meselesi çözülemez, Türkiye daha da fakirleşir ve enflasyonun bu olumsuz sonuçlarıyla çok daha fazla yüzleşiriz. Bu konuda daha önceden, 2016'dan itibaren ikazlar yaptık, kulak asmadınız ama tekrar ben bu anlamda tekrar ikaz etmek istiyorum. Sadece faiz artırarak Türkiye'de enflasyonu çözemezsiniz, kapsamlı bir ekonomik program uygulanmak durumundadır.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)