| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 67 |
| Tarih: | 01.03.2024 |
CHP GRUBU ADINA CEVDET AKAY (Karabük) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. İYİ Partinin araştırma önerisi üzerinde söz almış bulunmaktayım.
Gerçekten, Bursa'daki fay hattıyla ilgili çok önemli bilgileri sayın vekillerim paylaştılar. Özellikle Gemlik bölgesinde tespit edilen Bursa fay hattıyla ilgili, oradaki yerleşim bölgelerinin depreme dayanıklı bölgelere yerleştirilmesiyle ilgili kararın hızla uygulanması gerekiyor, önlemlerin alınması gerekiyor. Burada benim de bazı önerilerim olacak çünkü Türkiye'nin her bölgesinde deprem riski var.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Türkiye diri fay hatlarının araştırılmasıyla ilgili, sismolojik yapısının araştırılmasıyla ilgili bir platform kuruldu. Burada AFAD var, TÜBİTAK var, yine 22 tane üniversite var, MTA var, bu kuruluşlar var. Bu platforma ilgili ödeneklerin ayrılmasıyla ilgili de Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşlerimizi ifade etmiştik.
Yine, Erzincan bölgesindeki yani İliç'teki maden ocağıyla ilgili... O bölgenin altından geçen fay hattı var. Buradaki fay hattı 2013 yılında MTA'nın diri fay hatları haritasında görünmesine rağmen 2023 yılında haritadan kaldırılmış. Bu konuyu Zonguldak Milletvekilimiz Sayın Deniz Yavuzyılmaz açığa çıkarmıştı.
Yine, biz bir çalıştay yaptık, Naci Görür hocamızı Karabük'e davet etmiştik. Karabük'te de bu çalıştay neticesinde bir fay hattının olduğunu öğrendik, 35 kilometrelik bir fay hattı var. Bu fay hattı, hakikaten, Karabük bölgesini, birinci derecedeki deprem bölgesi ile ilgili nüfusun yüzde 93'ünü ilgilendiriyor. Dolayısıyla bu bölgede depremle ilgili önlemlerin alınması, daha doğrusu bu fay hatlarının paleosismolojik yapısının mutlaka araştırılması gerekiyor. AFAD'ın buraya ödenek ayırması gerekiyor ve bu çalışmalar neticesinde de depremle ilgili önlemlerin alınması gerekiyor. AFAD'a 1 trilyon 28 milyarlık deprem bütçesi içerisinden 671 milyar ayrıldı fakat bu yeterli değil. Bir özel hesabı var AFAD'ın ayrıca bütçe dışında, Sayıştay denetimine de tabi değil, buradan çok ciddi harcamalar yapılıyor. Başta Bursa olmak üzere, Erzincan, Karabük ve Türkiye'nin bütün bölgelerindeki deprem riski olan yerlere AFAD'ın bu desteği, bu paraları aktarması gerekir. Bu platformun da ödenek tutarlarının artırılması, bu bölgedeki çalışmaların süratle yapılması gerekir. Sadece bu da yeterli değil hakikaten depremden de daha büyük bazı doğal afetler var. Bölgemize de, toprak kayması, sel felaketiyle ilgili, Karabük Yenice bölgesine -burada birazdan göstereceğim- ziyaretlerimizi yeni yaptık, bu yer 2023 yılı Temmuzundan itibaren maalesef bu şekliyle duruyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Akay, lütfen tamamlayın.
CEVDET AKAY (Devamla) - Burası Karabük Yenice bölgesinde doğal güzellikleriyle meşhur Şeker Kanyonu'nun bulunduğu bir yer, turizmin can damarlarından, bir yıldır yol göçmüş durumda. Hemen üstünde de orman köylüleri var, orman kooperatifleri var. Daha yeni burada bu kooperatif üyelerinden birisinin evi yandı ve itfaiye bu yol kapalı olduğu için çok zor şartlar altında o bölgeye ulaşmak zorunda kaldı fakat ev maalesef yandı. Şimdi, burası il özel idaresine bırakılacak kadar önemsiz bir yer değil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ve AFAD'ın bu konuya önem vermesi gerekiyor, buralara bütçe ayırması gerekiyor. Depremle ilgili, kentsel dönüşümle ilgili bütün projeleri süratle hayata geçirmesi gerekiyor, yoksa büyük bir felaket bizi bekliyor; bu hepimizin sorunu, bütün milletvekillerinin sorunu. Bu konuya özel olarak eğilmemiz gerektiğini ifade ediyor, önergeyi desteklediğimizi ifade ediyor, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)