Konu: | 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Malatya'daki çalışmalara ilişkin gündem dışı konuşması |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 55 |
Tarih: | 31.01.2024 |
MEHMET CELAL FENDOĞLU (Malatya) - Sayın Başkan, siz değerli milletvekilleri; ekranları başında bizi izleyen Anadolu'nun asil evlatlarını saygılarımla selamlıyorum.
Bugün depremin 360'ıncı günü ve beş gün sonra bir yıl olacak. Depremin olmasının hemen ardından, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devletimizin tüm kurumları ve kurullarıyla birlikte Genel Başkanımız, bilge liderimiz Devlet Bahçeli Bey'in ve yönetimde bulunan Başkan Yardımcılarımızın deprem bölgesine intikal etmeleri ve bu süre içerisinde defaaten deprem bölgesini ziyaretleri aşikârdır. Depremin ardından, yine, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tüm askerleriyle, arama kurtarma ekiplerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, emniyet güçlerimizle deprem bölgesinde olduk. Bugün 360'ıncı gün dedik. Vatandaşlarımızın o günkü talepleri başkaydı, bugün talepleri başka oldu. O gün, ilk etapta bizden talepte bulunan vatandaşlarımızın üç isteği vardı: Gıdaya ulaşım, barınma imkânlarının sağlanması ve vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması ki bu 3'üncü şıkta süreç biraz sıkıntılı oldu çünkü deprem bölgesi ve alanının çok geniş bir yüz ölçümünü kaplamasıyla birlikte zaman zaman kontrolden de çıkmış oldu. Ama biz, Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları olarak üç yüz altmış günden beri sahada olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bugün Malatya'da övülen Kışla Caddesi'nde Ülkü Ocaklarının çorbası kaynıyorsa Ülkü Ocakları ve teşkilatımızın safı bellidir; devletimizin ve milletimizin yanındadır. 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra çayını çorbasını, tasını tarağını toplayıp kaçanlardan olmadık, üç yüz altmış günden beri vatandaşımızın ve milletimizin yanında olduk. Bu konuda hassasiyet gösteren tüm teşkilatlarımıza, devletimize, milletimize, askerimize, polisimize ve Cumhur İttifakı'nın tüm bileşenlerine buradan yürekten teşekkür ediyorum. Bu süre içinde Malatya'mızda 74 konteyner kent kurulmuş olup 36.400 konteyner kurulmuştur. 117 bin vatandaşımız konteyner kentlerde ikamet etmektedir. Yine, barınma, kira ve taşınma bedelleri devletimiz tarafından defaten ödenmiştir ve ödenmeye de devam ediyor. Bugün köy konutlarının 7.900'ünün ihalesini yaptık, 3 bine yakınının teslimatını yapacağız. Yine, Malatya'mızda 1 Şubattan itibaren peyderpey 5.500 veya 6 bin civarında konutumuzu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Bu evlerimizi, tabii, biraz daha teslim etmemiz gerekiyor, bunda tüm kurumlara, özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor. Hak sahibi ise... Cumhurbaşkanımız söz verdi ve burada hak sahibi olan herkes ev sahibi de olacaktır. Hiçbir kurum devletimizden de büyük değildir, özellikle de Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse devletin sözünü de yere düşürmeyiz.
Bizim Malatya'mızın gündemi depremdir. Esnaflarımızın sorunları vardır. Devletimiz, KOSGEB üzerinden 5 bin vatandaşımıza, 5 bin esnafımıza 2 milyar TL destek sağlamıştır fakat ödenen bu meblağ yeterli değildir, günün şartlarına göre de güncellenmesi gerekir. Ticaretini devam ettirmek için hâlâ sırada bekleyen esnaflarımız vardır ve şu anda da bizim takriben 3 bin konteynere ihtiyacımız vardır, konteyner iş yerine ihtiyacımız vardır.
Yine, en büyük sorunlardan, sıkıntılardan bir tanesi de orta hasarlı binaların belirsizliğidir ki orta hasarlı binaların hak sahibi vatandaşlarımız yerinde dönüşüm imkânından yararlanmak için kredi başvurusunda bulunduklarında, mevzuata göre, kredi kullandırımı için bitmiş bir bina olması ve bu konuta ipotek konulması şartıyla mümkün olmaktadır. Dolayısıyla, orta hasarlı binaların yerinde dönüşümü için başvuran vatandaşlarımız bu mevzuat şartlarında mağduriyet yaşayacaklardır.
Yine, bu binalarda yaşayan, orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızın elektriği, suyu olmasına rağmen kış şartlarında doğal gazları kesiktir ve bu orta hasarlı binalarla ilgili, yetkili ağızdan gerekli açıklamanın yapılmasını bekliyoruz.
Yine, ekonomik olarak evini yaptıramayacak durumda olan vatandaşlarımız için, deprem bölgesine yönelik, faizsiz kredi veya uzun vadeli, düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır. Yerinde dönüşüm için vatandaşlar TOKİ'de çekilecek ilk kuraya katılmıyor çünkü bu konuda yeteri kadar bilgi alamadılar; bilgi kirliliği had safhada, Çevre Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen Bey'in Malatya'da yapacağı bir toplantıda esnaflarımıza ve hak sahiplerine gerekli ve sağlıklı bilgiyi vereceğini düşünüyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Fendoğlu, lütfen tamamlayın.
MEHMET CELAL FENDOĞLU (Devamla) - Üç yüz altmış gün önce, 6 Şubatın soğuk ve karanlık gününde yaşadığımız acı kelimelere sığmayacak kadar büyük, kaybettiklerimizin yarattığı boşluk yüreğimizde. Malatya'nın topraklarına kazınan, kalbinde yankılanan acıyla birlikte, yıllarca biriktirdiğimiz anılarımız bir anda toprağın derinliklerine gömüldü; evlerimiz, mahallelerimiz, köylerimiz, tüm yaşam alanlarımız depremin sessiz çığlığına karıştı. O an, acının soğuk ve keskin bir bıçak gibi yüreklerimizi paramparça ettiği, sadece binaların değil yüreklerimizin de yıkıldığı gündü. Ancak öncelikle, kadim Türk tarihimizden gelen millet olma şuuru; doğduğumuz, bize kimlik kazandıran memleketlerimizin kendi özünde barındırdığı, bizi bir ve beraber yapan memleket sevdası; ata, baba toprağımızın suyunda ve mayasında bulunan Malatya ruhu tüm zorluklara karşı ayakta kalmayı başardı.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET CELAL FENDOĞLU (Devamla) - Biz bunu 6 Şubatta...
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Fendoğlu, çok sağ olun.
MEHMET CELAL FENDOĞLU (Devamla) - Ben teşekkür ederim.
Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)